| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Můj lety osvědčený, jednoduchý, skvěle fungující a nízkonákladový recept na jogurt:
Čerstvé mléko (beru od souseda sedláka) uvádím v nerezovém hrnci do varu, ale těsně před varem ho odstavím (je to fáze, kdy se hladina mléka začíná pokrývat takovým jakoby škraloupkem a dělají se první náznaky bublinek). Přikryju pokličkou a na nějakou dobu na hrnec zapomenu, dokud nevychladne na cca 40 stupňů (raději změřit teploměrem na potraviny). Mezitím už mám připravený v hrnečku jogurt (používám Choceňský smetanový), na 1,5 l mléka cca 3/4 velkého kelímku i méně. Pak už pracuju rychle - do hrnečku s jogurtem naliju trochu mléka z hrnce, kvedlačkou rychle promíchám a dám do hrnce, jen tak lehce promíchnu, přikryju pokličkou a dám hrnec do připravené teplé deky, do které si dávám ještě starou vestu - hrnec do toho dobře zabalím a v této poloze nechám do rána (cca 10 - 12 hodin).
Důležité je nedávat během přípravy do mléka olíznutou lžičku, aby se tam nedostalo něco, co tam nepatří. Další pravidlo je, že s hrncem zabaleným do peřin by se pak už nemělo nijak hýbat - nechat prostě v klidu a bez povšimnutí třeba přes noc.
Druhý den je většinou jogurt už dostatečně tuhý, ale i přesto ho nechávám ještě překapat. Nejprve ho nechám tak den v lednici v témže hrnci dozrát a pa vezmu cedník vystlaný utěrkou, do něj naliju celý obsah hrnce, dám do chladu a klidně celý den na něj zase zapomenu. Výsledná hmota je parádně tuhá a obvykle ji používáme spíš k mazání na chleba, přípravě pomazánek, na brambory na loupačku atd. Ale proces překapávání se dá přerušit i dřív, podle toho, jak husté to chceme.
Je to maximálně jednoduché, člověk se nemusí párat se skleničkami, ale po celou dobu je jogurt v jediném hrnci, ze kterého se pak taky po udělání postupně odebírá podle potřeby.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.