Hr.ouda |
|
(24.9.2013 13:46:08) občas s tím usnadním život, moc často ne, ale stejně - pokaždé, když to do tý vody cpu, si říkám, jedli z těch sáčků do tý rejže nejde nejakej humus, přece jen, važí se to zhruba 15 minut, že by to byl tak stabilní materiál se mi nezdá.Víte o tom někdo něco?
|
Inka | •
|
(24.9.2013 13:55:21) Nevím o tom nic, ale nepoužívám, protože mi to nechutná, něco z toho cítím a extra ryhlejší mi to nepřijde. Ale zase, kdž to takový léta prodávaj, tak to těžko bude jedovatý.
|
|
karma |
|
(24.9.2013 14:12:19) vím o tom houby, ale taky se mi to nezdá, proto zásadně nekupuju (když koupil manžel omylem, vysypala jsem auvařila zvlášt). Nemám k tepelné úpravě jídla v kontaktu s plastem důvěru všeobecně, třeba i silikonové formy na pečení mi přijdou nějak eklhaftní...ale tj jen MŮJ subjektivní a ničím nepodloženej pocit mmch rýži opražím a vařím cca 10min, pak dám do peřin a je výborná (ale já rýži kupuju kvalitní, basmati, jasmínovou, jsem nahlodaná od prátel-sinologů, kteří po pobytu v číně tvrdí, že "rýži dováženou k nám by tam nikdo "nežral" (citace
|
Hr.ouda |
|
(24.9.2013 14:13:14) no práve
|
|
Hr.ouda |
|
(24.9.2013 14:14:31) u mne je to spíš výjimka, prstě když nemám čas ani na to myslet, ale stejně o tom vždycky přemýšlím
tak nad tpou úpravopu parboiled si lámu hlavu, je to faklt tak jak píšou, že se látky ze slupky vstrebají do zrnka rýže?
|
KoproFka |
|
(24.9.2013 22:34:56) H.roudi, co praví chytrá kniha "Pod pokličkou 2"
bílá rýže se vyrábí odtržením téměř všeho prospěšného. Zrna se omílají, zbavují "slupek" a pro zlepšení vzhledu se dokonce i leští. Tím se ovšem zbavují vitaminů i živin. Na konci zpracování se někdy přidá trochu vitaminů, aby se aspoň částečně nahradilo to, co bylo zničeno
hnědá rýže je vlastně celé zrno bez vnější vrstvy. Má daleko více vitaminů a draslíku protože se zpracováním zničí jen malá část nutričně bohaté vrstvy zrna. Obsahuje téměř dvakrát tolik vlániny než rýže bílá.
rýže parboleid je částečně rafinovaná tepelně zpracovaná rýže, mnohem lépe se jí než celozrnná rýže, oproti bílé rýži si uchovává většinu vitaminů
Od jisté doby kupuju a doma vařím jen parboleid - ale ne pytlíkovou - chutná mi jednak daleko víc (ta obyč. mi tak jako smrdí) a druhak se obtížněji rozvaří - na rozvařenou rýži já jsem totiž expert. Mám ráda sypkou rýži, a to s parboleid není problém Co se týče těch pytlíků - jo, mám to stejně, nekupuju. Jednak je to drahý, druhak mám blbej pocit jíst jídlo, který vařím v igelitu... Když mi mm náhodou asi 2x přivezl pytlíkovou parboleidku normálně jsem ji vysypala a vařila jen tak - vyhovuje mi totiž, když to jídlo v kastrolu vidím
|
|
|
Inka | •
|
(24.9.2013 14:17:24) A kde vzít jinou rýži než tu dováženou sem? Já na rýži docela ujíždím, často za ní dám spoustu peněz, ale zase do Číny pro ní nepojedu.
|
karma |
|
(24.9.2013 14:23:47) já taky ne, ale kupuju právě spíš drahou, dobrou, prověřenou. Ale třeba si to jen namluvám a je to placebo, třeba tj to samý jak z varnej sáčků. Taky na ní "ujíždím". Parboiled (či jak se to píše( mám ve stejné kategorii jako "z varnejcj sáčků
|
|
|
|
M_ |
|
(24.9.2013 14:24:17) Nevím, ale rýže ze sáčku je pěknej humus.
|
|
K+H | •
|
(24.9.2013 15:23:18) Nevim nic, ale porad nedokazu pochopit, cim je to jako jednodussi a k cemu jsou ty pytliky dobry? Kdyz si koupis pytel jasminovy ryze nekde u Vietnamcu (mivaj kilovky nebo skoro petikilovky, mozna i vetsi), tak je varena zrovna tak rychle (chut nesrovnatelna).. K usnadneni prace doporucuju spis ryzovar, kdyz uz;-)
|
Černá kronika |
|
(24.9.2013 15:31:34) Neřekla bych, že jde o rychlost uvaření, ale "vtip" je ten, že ve varných sáčcích se rejže nepřilepí ke dnu a nepřipaluje se.
|
|
|
Mapik+Betka+Fili |
|
(24.9.2013 15:34:06) Tak tu jsem naposledy varila nekdy pred 15 lety, pak me manzel - milovnik dobre ryze - "naucil" na klasicky varenou Parboiled a od te doby nikdy jinak. Horsi typ ryze jsem snad varila jen psovi pri diete. Chutove je to fakt nesrovnatelne.
|
x x |
|
(24.9.2013 15:49:18) Poučte mě někdo, jak správně vařit rýži bez sáčku, mám z toho vždy lepenec, ať vařím jakoukoliv.
|
Jana Nová |
|
(24.9.2013 15:54:28) Vtip je v tom, že rýže MÁ lepit. To je jenom marketingový tah z 90. let, který Čechům namluvil, že správná rýže nelepí :). Jak by to asi jinak těma hůlkama jedli, kdyby rýže nelepila?
|
|
Mapik+Betka+Fili |
|
(24.9.2013 16:01:11) Jednoduse, musis ji pred varenim nekolikrat prolit studenou vodou a vyplavit z ni prebytek skrobu. Pak nalit cistou vodu¨(hladina cca 1 cm nad vrstvu ryze), lehce osolit a nedavat na nejvyssi plamen, varit pod poklickou. Sem tam promichnout vareckou. Ze je varena poznas, ze Ti zacne delat para pruduchy. Jo a je lepsi volit vetsi nez maly hrnec. Hodne se mi taky osvedcilo vmichat do ni po uvareni kapku oliv. oleje nebo masla. Pak je akorat a hodne chutna.
|
|
radka | •
|
(24.9.2013 16:04:23) dáš do papiňáku propláchnutou rýži a vodu v poměru 1 díl rýže na 1 a 1/2 dílu vody, osolíš, kápneš trošku oleje, ať nelepí, zavřeš papiňák a přivedeš k varu (až začne pískat), pak stlumíš na nejmírnější oheň nebo elektriku nebo na čem vaříš a 2-3 min necháš povařit. otevíráš až poté, co papiňák už neupouští (když zvedneš ventil, už nejde žádná pára).
|
|
M_ |
|
(24.9.2013 16:44:07) Vařím v hrnci s pokličkou a nikdy se mi nepřipálila.
Nakrájím cibuli na drobno. Do hrnce naliju olej, přidám cibuli, do hněda osmahnu, mezitím propláchnu rýži, a po osmahnutí cibuli ji tam nasypu a míchám tak dlouho, dokud se nevtáhne olej nebo se nezačne přichytávat rýže na dno hrnce (je to rychlovka). Zaliju studenou vodou, aby hladina byla 1 cm nad rýží, osolím. Plamen dám na maximum a čekám než začne vřít, pak stáhnu plamen, hodím tam kousky másla, promíchám a nechám vařit s občasným promícháním, dokud rýže není akorát měkká (záleží dle tebe).
Dobrou chuť.
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(24.9.2013 16:22:42) Na Impulsu to jednou vysvětloval ten Havlíček, že tuhle nevařit....,ale na dovču si ji beru taky i když nám moc nejede, ale v těch podmínkách na vařiči u stanu to musí stačit a 3x za rok se nezblázníme.
|
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(24.9.2013 16:27:00) Vařím rýži v pytlíku, vyhovuje mi, protože vím, kolik ji uvařit a nemusít to míchat. Občas vařím i bez pytlíku a chutná mi pořád stejně, rozdíl necítím (když vařím obyč, ne jasmínovou)
|
|
angrešt |
|
(24.9.2013 16:39:13) Do kontaktu s plastem přichází potraviny ve varu docela často - klasika varné konvice, plastové "nohy" tyčových mixérů... Nevím, z čeho jsou zrovna ty obaly na rýži v pytlících.
Že z plastů leze do jídla nějaký ten fujtajflík, to zas jako jo. Ale záleží na tom kterém konkréttním plastu. Můžeš si přečíst třeba tu: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076010003444 http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2011.555845?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed.UkGipRCboSY
A musím teda říct, že zrovna používání rýže v pytlících nechápu. Chápu polotovary, které nějakým způsobem urychlí vaření, třeba předvařenou rýži. Ale ty varné pytlíky přece neurychlují vůůbec nic. Rýže je v tom naprosto neupravená a vaří se stejně dlouho, jako rýže bez pytlíku. Dokonce se vaří o něco pomaleji, jak je nahuncaná v tom pytlíku, tak vnitřním zrnkům to trvá o něco déle, než když uvaříš rýži bez pytlíku.
Pokud považuješ za úsporu času pouze to, že rýži neproplachuješ, nerestuješ atd. - tak se na tohle všechno můžeš vykvajznout a uvařit ji principiálně stejně, jako v pytlíkách .Tj. jako těstoviny - v hrnci vroucí osolenou vodu v dostatečně velkém objemu, do ní normálně volně nasypat rýži (místo hodit ji do toho velkého hrnce v pytlíku) a prostě ji těch 20 - 24 min takto přímo vařit stejně, jak ten pytlík. A Když je vařená, tka úplně stejně jak těstoviny ji přecedit přes cedník .Toť vše. To je celý princip těch pytlíků.
jo, rýže dušená je o něco chutnější než takto vařená ve velkém objemu, ale pořád je to mnohem lepší, než ji vařit s plastem. A fakt to tak normálně funguje, věř mi, stačí zkusit. Právě proto ji nemusíš ani před tím nasypáním proplachovat, ve velkém objemu se ten obroušený škrob rozptýlí a nevadí.
|
Hr.ouda |
|
(24.9.2013 19:06:39) jestli myslíš dušením, že ji dělám v troubě, tak to delám nejčastěji
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:22:49) To je celkem jedno, zda v troubě nebo v kastrolu, jde o to, že dušená rýže se zalívá jen malým objemem vody, který plně vsákne, takže se z ní nic dobrého nevymácvhá do vody okolo, která se pak vylívá. To je rozdíl proti té vařené. A kvůli tomu, aby to fungovalo a moc se to nepřichytávalo, se s tím dělají různé další kejkle, jako je propláchnutí a osmahnutí.
A varné sáčky nejsou nic jiného než vařená rýže, jen navíc vařená s plastem.
|
Inka | •
|
(24.9.2013 19:45:59) Já mám potíže to pak z horký vody vylovit a pak z pytlíku dostat. Normální dušená mi přijde jednodušší.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(24.9.2013 20:31:53) Musím se zeptat - proč se dělají kejkle? Dám vařit 2 hrníčky vody se solí, do vroucí nasypu hrníček rýže, ztlumím na minimum, za 5-7 min vypnu, ona dojde. Nikdy se nic nepřipálilo...jak to?? Nemám ráda kuchyňské záhady, proto se ptám
|
angrešt |
|
(24.9.2013 21:31:52) k připalování rýže přispívá především obroušený škrob, který sedimentuje u dna. Proto se rýže proplachuje (plus ji někdo chce mít taky míNˇlepkavou). Ani nepropláchnutá rýže se nemusí připálit, pokud je vhodná konstelace dna hrnce a typu plotýnek. Na plynu se připaluje víc než na elelktřině, v hrnci s tenkým dnem se připaluje víc než s těžkým dnem.
Mně se rýže připalovala na chatě, kde je kombinace plyn s proměnlivým výkonem a občasnými záhadnými vyšlehnutími, plus staré vyřazené plecháče. Doma se mi připálila leda tehdy, že jsem na ni pustě zapomněla a zcela se vyvařila a shořela. Jinak to tu mám takřka nepřipálitelné.
|
Martina, 2 kluci |
|
(25.9.2013 13:22:09) Děkuji moc! Mám indukci a dobré hrnce, takže z toho plyne ta nepřipalitelnost...
|
|
|
Inka | •
|
(25.9.2013 13:24:48) Stačí, když to zapomeneš vypnout včas a je to hned.
|
|
|
|
|
|
Svynka |
|
(24.9.2013 18:22:18) Hrouda, ja nechcem rýpať, ale ja fakt nechápem ako sáčková ryža uľahčuje prípravu? Časovo? Pracovne? Tak ju nemusíš nijak pracne pripravovať - napr. návod na mojej basmati i jasmínovej ryži (Lidl) je: nasypať do vriacej vody, povariť 10min a scediť. Čiže ako cestoviny.
|
Vítr z hor |
|
(24.9.2013 19:14:49) Tak to ja mam zas pochopeni, nehlede na to, ze mam takovej pocit, ze je ta pytlikova rejze predvarena, tudiz se jedna i o usporu nekolika minut zivota, ktery uz cloveku nikdo nevrati. A jde o tu pohodu, ze clovek veskerou mozkovou i fyzickou cinnost omezi na "mrsknout do vody" a "vysypat pytlik". Proste manazerska vychytavka
Ovsem v realu varim rejzi stejne jako Michal, vypranou a na cibulce. Kupuju 5kg baleni bud v Sape nebo v Makru. Mladeznice by nejspis manazerskou ani nejedly, zatimco poctivou milujou.
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:21:09) To právě není předvařená. Kdyby byla, mělo by to logiku časové úspory. ALe je to obyč suchá rejže nevařená, u níž se tím zaděláním do pytlíku čas přípravy naopak prodlužuje. Fakt to nemá logiku
|
Vítr z hor |
|
(24.9.2013 19:31:49) Aha, tak ani nevim, ze neco takovyho existuje To je teda blbost, toto. Treba to ma nahradit davkovani? Nebo cezeni - kdyz nekdo nema cednik nebo se mu ho nechce mejt? Hledam nejaky zduvodneni existence pytliku...
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:34:16) Velký dírky v cedníku, kterými by rýže propadala, ale pytlík nepropadne? Jinak opravdu nevím, nechápu. Polotovary chápu, pokud vedou fakt k nějaké časové či pracnostní úpravě, ale tohle prostěnepobírám, to je nějaký mocný vliv reklamy či co
|
|
Len |
|
(24.9.2013 19:34:40) Aby nemuseli zapinat sporak, da se to jen strcit do mikrovlnky. Ja uz jsem teda po jejich vlivu dost zlenivela, ale ryzi ani brambory jeste varene nekupuju
|
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:37:07) Tak ta hotová uvařená má svou logiku, to proč ne, tam se ušetří čas, není třeba vařit vodu... to jako poberu, to je smysl polotovarů, v obtížných podmínkách usnadnit uvaření. Ale co s polotovarem, ktewrý není polotovarem, nýbrž celotovarem za větší prachy?
|
Len |
|
(24.9.2013 19:40:15) Ja si myslim, ze ji lide kupuji ze zvyku. Driv byvala prave v saccich ta parboiled a cele generace dodnes veri, ze je to proste rychlejsi v sacku Mam nekolik prikladu ve sve vlastni rodine
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:46:03) Tak to je asi jediný logický vysvětlení náklonnosti k sáčkové rýži. A výrobci si mnou ruce, ušetřili za předvařování a lidi to furt kupujou jak vzteklí a nechali se oblbnout
|
|
Delete |
|
(24.9.2013 19:49:47) Souhlas, já tutově kupuju ze zvyku, u té bez sáčku mám strach, že:
neodhadnu dávku, u sáčků prostě už vím, kolik sáčků pro kolik lidí na které jídlo
se mi připálí (umím to i s polívkou, tak proč ne s rýží, že )
se bude lepit (a je mi upřímně jedno, že tak je to správně, mně se z toho navaluje, potřebuju rýži sypkou)
když nevyužiju celé koupené balení, někde ve spíži se mi to rozsype (mám velmi "šikovné" a "pozorné" spoluuživatele této skříně )
|
Maugha |
|
(24.9.2013 19:56:41) Delete - rýži z velkého pytlíku přesypat do zavíratelné krabičky...
Dávkovat hrnečkem - jeden hrneček neuvařené rýže mi stačí pro tři lidi jako příloha.
|
Delete |
|
(24.9.2013 20:12:33) Maugho, to nepomáhá . Ne, fakt je to o zvyku, já strašně nerada zavádím pro mě nové věci, kuchyň obecně je pro mě terstem, na rýži z pytlíku jsem vyrostla, takže "alchymie" s hrnečkama u něčeho, kde už to můžu odbýt bez přemýšlení mě neláká... Ale možná vyzkouším na manželovi . Teda nechám manžela, aby to vyzkoušel .
|
|
|
|
angrešt |
|
(24.9.2013 20:05:12) Odvolávám, pořád exiastuje! Je to ale speciální krabice s předvařenou, je jiná než ty klasické ve varných sáčcích. Ale jo, je to, je na tom velký nápis Předvařená.
Atk u ní to má logiku, na tu chalupu třeba, tam ta časová úspora je.
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:24:43) Jinak ta předvařená rýže v sáčcích taky existuje. Tam je časová úspora značná (jen se to prohřeje). Ta je ale pěkně drahá a vím o jejím prodeji pouze v Marks Spencer, popř. v Anglii i v jiných obchodech (kupovali jsme si ji na dovolené ve Skotsku).
Ale varné sáčky obsahují fakt jen tu nejobyčejnější nijak neupravenou rejži
|
Len |
|
(24.9.2013 19:28:33) No jo, Anglicani maji zhruba dvacet druhu varene ryze, ktera se jen ohriva, cena je naprosto neumerna. Osobne kupuju ryzi u Indu, basmati, a dusi se mi od zapnuti presne sedm minut, tuhle jsem to stopovala A teda neosmahnu ji, jen proplachnu. Je hotova rychleji nez priveze manzel indicke take away
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:31:34) Ta hotová anglická rýže v pytlíkách byla požehnání. Člověk mrzne ve stanu a v té půlmetrové parodii na předsíňku se na maličkém plynovém vařči v ešusu snaží stvořit večeři, zatímco všude okolo úžasně skotsky chčije a chčije
Od té doby jsem toužebně čekala, až to sem dorazí, jelikož i tu na dovolených ve stanu zásadně chčije
|
Vítr z hor |
|
(24.9.2013 19:35:51) Člověče, přísahám, že v minulým století se tu předvařená rýže ve varných sáčcích stopro prodávala. Máma ji kupovala, úplně vidím tu krabici!
|
|
angrešt |
|
(24.9.2013 19:38:07) Je to klidně možný, existovaly různé výrobky, které zmizely. ale ta dnešní je surová (pokud Hrouda nemá ňákej mně neznámej kontraband)
|
|
|
|
|
|
|