| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Mléko na výrobu domácího jogurtu

 Celkem 20 názorů.
 Tečka, čárka 
  • 

Téma: Mléko na výrobu domácího jogurtu 

(21.7.2013 11:00:39)
Tady se všechno tak pěkně ví ~:-D
Z jakého mléka lze udělat domácí jogurt bez jogurtovače? Musí to být čerstvé mléko, nebo může být v případě nouze i z krabice? A hlavně, musí být plnotučné? Chtěla bych nízkoutučný jogurt ~z~
Děkuji za odpovědi ~;((
 Linda V. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 11:15:09)
Já dělám z čerstvého, plnotučného. Nějak si nedovedu představit jogurt z mléka z krabice, které hořkne a nekysá. Ale Buchli píše, že to jde a já nejsem žádná chemička:-)
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 13:53:20)
To není chemie to je mikrobiologie ~n~,

udělej to z jakého mléka chceš, pokud ho chceš hustší přeceď přes plínku.
Mrtvé mléko oživíš přidáním kultury (živého jogurtu) používám smetanovou hollandii ta trocha tuku v nízkotučném mléku tě nezabije.
 angrešt 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 16:16:24)
Jak píše Jahala- z jakéhokoli mléka.

Důležitá je kvalita živé kultury, která se tam dodá. Nejlepší zkušenost mám s l.bulgaricus, kterou jsme dostala od Žluťáska, ale dá se snad koupit v nějakém e-shopu.
Jinak očkuju hlavně hollandií.
 Maťa. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 11:38:38)
Robím léta z krabicového polotučného. V pohode.
 Maťa. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 11:39:37)
Nezahusťujem. Pravda, používam jako vstupnú surovinu jogurt selský hollandia, prípadne vesnický pilos, prípadne v nouzi valašský.
 Chrysantéma 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 11:59:40)
Za mě mléko z automatu...nechat odstát,sebrat smetanu,pak převařit a při cca 40st.(tak,abys tam udržela prst,ale bylo dostatečně teplé) vmíchat jogurtovou kulturu...tu získáš,pokud si ponecháš trochu jogurtu z minulé várky...osobně v krabicovém mléku cítím sušinu...ale možná by nebylo špatné zkusit jogurt z mléka,které má krátkou trvanlivost...tam sušina není...Je to všechno tak nějak stylem ůpokus-omyl"...~;((~x~
 Lída + 4 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 18:34:51)
Chrysantémo, co v tomhle případě míníš tou "sušinou"??? IMHO píšeš blbosti.
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 22:16:22)
přesně na to jsem jaksi neměla sílu reagovat
 Chrysantéma 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(22.7.2013 14:41:16)
Přesto jsi reagovala...

Nicméně se taky zeptám...proč z krabicového mléka neuděláš tvaroh,kyšku...proč to nejde!?
 angrešt 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(23.7.2013 22:15:53)
Uděláš z něj tvaroh, proč bys neudělala? Jen to musíš zaočkovat kulturou.
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(23.7.2013 22:28:12)
presne tak musis naocovat a je i tvaroch i kyska,kdyz tam ty mikroorganizmy zabijes tak je tam proste musis dodat.
Omlouvam se, ze odpovidam pozde, ale vcera jsem nebyla vecer na Pc a dnes me to nenapadlo zkontrovat, az kdyz jsem uvidela angresta v poslednich prispevcich.
 Chrysantéma 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(24.7.2013 8:07:31)
A to je právě ono = převařené mléko z automatu "očkovat" nemusím...to jde prostě samo...
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(24.7.2013 8:27:18)
ha mto je ono prevareni neni, technologicky totez jako sterilizace je tam presne dodrzena teplota cas pote rychle zchlazeni nedojde k dekontaminaci, toho doma na sporaku proste nedosahnes. Proste trvanlive mleko je primarne urcene k jinemu pouziti nez k vyrobe tvarohu a kysky, jezis mleko ktere do druhy dne neskysne byl sen mnoha hospodynek leta a ted kdyz to umime dikky, fyzice a technice, do drzovani postupu tak to zase vadi? No opravdu plati dej si pozor co si prejes nebo se ti to muze splnit. ostatne ja si teda uzivam to, ze si muzu nalit mleko do kavy i po tydeni dovole a nemusim kvuli tomu letet hned do kramu, ale proste na me to mleko pockalo v lednici
 adelaide k. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(25.7.2013 10:42:16)
Jahalo, fakt je to mléko ještě po týdnu použitelné? Já vím, že vypadá normálně, už jsem to párkrát zažila, na to se neptám.

A rozdíl mezi "čerstvým" a "trvanlivým" vidím značný, to druhé je prostě chuťově hnusné ~d~ (pro mě, teda).
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(25.7.2013 11:36:02)
Adel, ja ho normalne pouzivam, nez /vetsinou leju mleko jen do kafe/ mleko vypotrebuju tyden to trva, nikdy se mi nic nestalo, to je pro me dukaz ze ano. u mleka je to jestli je pouzitelne krasne poznat.


Jinak ja trvanlive taky nerada, koupim ho jen v akci a pouzivam jen na vareni peceni, kde privarova chut nevadi, i v te kave ho obcas snesu, ale na piti ne, ale ja nikdy nepila teply mliko, to jsem snesla jen v kakau to tu privarovou chut potlaci / to jsem mela i jako mrne, kakao jsem vypila jen kdyz jsem ho nevidela v hrnecku s pitkem/:-)
 Lenka Pražanda 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 19:32:40)
Rozhodně bych dělala domácí jogurt z čerstvého mléka. Účelem přeci je, vyrobit si kvalitnější produkt než ten, co se dá koupit, ne? Tak proč používat horší suroviny?
Otázka pro ostatní: Živá jogurtová kultura se množí při 37°C. Jak toho docílíte bez termostatu? Při pokojové teplotě to musí růst nejméně týden. Jsem mikrobiolog, takže vím o čem mluvím.
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 22:18:31)
Jsem mlékař, zabalím do peřiny nebo dělám v termosce, týden to rozhodně netrvá, do druhého dne není co řešit :-)
 Jahala. 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(21.7.2013 22:24:01)
V čem je kvalitnější čerstvé než trvanlivé? Tady záleží jen na vstupní surovině u trvanlivého je jen z karamelizovaná laktosa a zabité MO nic jiného s sním oproti kupovanému pasterovanému není. o kvalitě čerstvého se taky může pochybovat, nevíš pokud neznáš sedláka nic a ani neprošlo základní vstupní kontrolou a požadavky co má na mléko mlékárna ~d~
 KoproFka 


Re: Z jakého mléka domácí jogurt? 

(22.7.2013 0:09:39)
Lenko, mám jogurtovou kulturu z Japonska (dostala jsem od kamarádky, která se provdala za Japonce, tenhle jogurt si dělají doma prý všichni Japonci) a ta "jogurtuje" při pokojové teplotě.
Dělá se to úúúúplně lehce - tedy ráno naliju krabicový plnotučný mlíko do 0,5 litrový plastový krabičky, přidám 2 lžíce jogurtu z minulý várky, rozmíchám, přiklopím a večer mám hotový 0,5 l jogurtu~j~~R^~R^
Je výbornej!~w~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.