emteka + 2 holčičky |
|
(5.3.2012 21:50:30) Diskuze o celozrnném chlebu mne inspirovala...také se ted totiž snažím změnit jídelníček hlavně pro své děti, sní dost rohlíku a bílého pečiva a já jim chci připravovat celozrnné pečivo. Vím,že děti nesmí jíst moc celozrnných produktů, že by se jim mohly zauzlovat nebo ucpat střeva, ale něco snad jíst můžou, že jo? Moc prosím, máte někdo konkrétní recepty na celozrnné chleby nebo rohlíky atd.? případně placky nebo buchty atd? Může se třeba změnit poměr mouky, prostě namíchat hladkou mouku normální s celozrnnou? Mám holčičky staré 3 roky a rok a půl
děkuji moc
|
emteka + 2 holčičky |
|
(5.3.2012 21:56:28) pekárnu mám a využívám
|
|
Horys |
|
(5.3.2012 21:59:30) No já nevim. Mi doktorka říkala, nedávat celozrnné a vubec tmavé pečivo do 6 let. Říkala vubec. Že je to velmi těžce stravitelné pro děti.
|
emteka + 2 holčičky |
|
(5.3.2012 22:09:11) to vím..no ale co jim teda mam davat,kdyz bile rohliky a chleba jsou tak nezdrave..mala ma nabeh na atopicky ekzem a mam omezit bilou mouku...tak co jim mam davat?
|
Horys |
|
(5.3.2012 22:11:41) Aha, tak to potom nevim.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 22:19:54) A kolik ti snědí rohlíku? Zahušt´uješ moukou? Děláš jížky? Pečeš?
Mužeš zkusit dát kukuřičné výrobky. Penely, křupky, lupínky. Zahušt´ovat rejžovou moukou a nebo bramborem či zeleninou.
Mě nejobtížnější asi příjde zdravé pečení. Já miluju sladké. Ale děláme mrkvovou buchtu, po té se mohou děti utlouct, pak takový ruzný tyčinky z ovesných vloček, cizrnovou buchtu, a pak spíš takové nákypy a nebo dezerty.
|
Oggová |
|
(5.3.2012 22:51:52) Tatramelko, můžeš sem dát, prosím, recept na tu mrkvovou a cizrnovou buchtu? Nebo mi to poslat na email? jasek.5zavinacseznam.cz
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 23:06:49) Ahoj, posílám:
http://www.apetitonline.cz/recepty/961-citronovocizrnovy-kolac.html (vyzkoušela jsem vařenou cizrnu a z té mi to nešlo a tak dělám jen z konzervované)
Kořeněný mrkvový koláč: 220g hladké mouky 1 lžička kypřícího prášku 2 lžičky mleté skořice 1 lžička mletého zázvoru 1/2 lžičky nového koření 220g třtinového cukru 220g mrkve 4 lehce rozšlehaná vajíčka 150ml olivového a nebo slunečnicového oleje
Vymastěte a moukou vysypte dortovou formu a nebo středně velký pekáč. Do misky dejte mouku, kypřící prášek, koření, cukr a mrkev a pošlehejte . Rozšlehejte vejce s olejem a přidejte do moučné směsi. Vše dobře propracujte. Vylejte směs do připravené formy a zarovnejte povrch. Pečte v troubě na 180°C 45-50 min..
A jako bonus Jáhelné šišky s mákem:
250g syrových jáhel 150g kukuřičné hladké nebo polohrubé mouky 3-4lžíce kukuřičné maizeny (kukuřičný škorb) voda podle potřeby, záleží na konzistenci uvařených jáhel
na ochucení: rostlinný neztužovaný margarýn nebo přepuštěné máslo, opražený, namletý mák, sladký syrup (rýžový, pšeničný, javorový, agáve)
Studené vařené jáhly smícháme s trochou kukuřičné mouky a maizenou a rukama vypracujeme tuhé těsto. Vlhkýma rukama vyválíme šišky, které povaříme v osolené vodě. Důležité je šišky vyndavat jakmile vyplavou. Dále upravujeme dle potřeby. Zde: na pánvi zahřejeme sezamový olej, přidáme sirup a na této směsi šišky (studené a oschlé!) restujeme dokud nezezlátnou. Sypeme mletým mákem.
|
Oggová |
|
(5.3.2012 23:09:28)
děkuji
|
|
|
|
|
zerat |
|
(6.3.2012 7:33:18) Emteko, dávala bych s klidem celozrnné pečivo. Ségra jsou vegetariáni a i v okolí mám lidi takhle se stravující a Ti snad už z principu se bílému pečivu brání a vím, že od ségry kluci s tím neměli sebemenší problém a popravdě - moje dcerka taky nic moc coby dítě neměla - těžký potravinový alergik - osypávala se po kupovaném pečivu, tak jsme koupili pekárnu a pekla jsem celozrnný chleba - šmakoval jí, nikdy se neosypala a neměla po něm ani průjmy... tohle byl jediný příkaz gastroenteorologa, že kdyby po něm měla průjmy, tak nedávat a nebo to střídat s bílým pečivem
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(6.3.2012 8:08:19) Promiň, ale to, že tvým dětem se nic nestalo, nepovažuju za argument na to, aby to bylo bezpečné...
|
zerat |
|
(6.3.2012 8:36:58) A můžu vědět, co má být na tom nebezpečné? Zrníčka se mají rozemlít, aby z nich tělíčko něco mělo a pokud vidím, že dítku to či ono nevyhovuje, tak mu to samozřejmě nedávám.
|
Insula |
|
(6.3.2012 9:10:34) Nemyslím si, že je to zrovna "nebezpečné", jen dítě to neumí trávit. A to, že se to zrovna neprojevuje, nic neznamená. Jen to zbytečně zatěžuje jejich trávení. Jinak když dáš dítěti sušenky, tak taky nijak nepoznáš, že to není zrovna to nejlepší. Pokud o tom něco nevíš.
|
|
|
|
Insula |
|
(6.3.2012 9:02:06) Po celozrnné pečivu by měla spíš zácpu než průjem.
|
|
|
Insula |
|
(6.3.2012 9:08:00) Celozrnné pečivo bych takhle malým dětem vůbec nedávala nebo spíš jen vyjímečně. Někde říkají až do 12-ti let. Pokud máš omezit bílou mouku, tak kupuj na chleba mouku tmavou. To je naprosto jednoduché. Můžeš koupit jak tmavou pšeničnou, tak žitnou. V obchodě pozor. Tmavé pečivo ještě neznamená, že je z tmavé mouky. Výrobci totiž někdy bílou mouku obarvují karamelem. Ale pokud hodláš péci doma, není problém koupit mouku tmavou.
|
|
|
Horys |
|
(5.3.2012 22:27:15) Mi bylo vysvětleno, že jim to nepřiměřeně zatěžuje trávicí trakt.
|
Horys |
|
(5.3.2012 22:37:06) To znamená, že můžou mít nadýmání, průjmy, zácpy a nebo se to nějak projeví až později. Celozrnné pečivo je zdravé, protože obsahuje víc vlákniny. A to většinou tolik, kolik je pro dítě těžké strávit. Takže tmavé pečivo zařazovat pozvolna nejdříve do 4 let a to maximálně 3 kusy týdně. To je názor naší dětské doktorky. Ale možná má někdo jiný názor, nevím. . Například sul taky nedáváš miminu a kdybys dávala, tak taky nemusíš sledovat žádné problémy. A časem se projeví problémy s ledvinama.
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 22:46:16) Vypadá to, že jsi asi znalá věci.
|
|
Horys |
|
(5.3.2012 22:47:49) Ne všechno zdravé je zdravé i pro děti přece.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(5.3.2012 22:56:46) Akorát teda teď už máme i v celozrnné mouce o dost míň písku, tak se nám neobrušujou tolik zuby :)
|
|
|
|
Horys |
|
(5.3.2012 22:49:57) Ona je ta vláknina může tak zaplácnout, že na strávení těch prospěšných látek už nedojde. Třeba. Podle toho co mi bylo řečeno.
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 22:51:56) Tyhle věci se zpravidla neprojeví zde dne na den...
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(5.3.2012 22:55:36) To je fakt, chudáci morčata, co žerou samou vlákninu, jsou jí tak zapláclý, že jsou neustále podvyživený ...
Já teda navím, jak vaše děti, ale v poměru k tomu, co snědí za celý den, je zrovna to pečivo dost malá položka na to, aby jim to nějak významně narušilo výživu, i kdyby to bylo totální lepidlo. Aspoň moje děti zpravidla z chleba nebo rohlíku slízají pokrytí a pak si 2x kousnou.
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(5.3.2012 23:03:12) Žluťásku, tak to je dobrý A co na to "dobrý výživový poradce"?
|
|
Horys |
|
(5.3.2012 23:04:10) Já teda nevím, nechci se hádat, ale není náhodou vláknina z ovoce jinak stravitelná než z pečiva? Například cukru je taky více druhů a jsou různě stravitelné.
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 23:10:58) Tak šup sem s odkazem: http://www.celostnimedicina.cz/vlaknina.htm
|
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 23:13:34) No, tak šup sem s tím zdrojem
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 23:20:02) To s tebou naprosto souhlasím a proto mrkni na www.celostnimedicina.cz
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 23:25:26) Množstvo vlákniny podľa veku dieťaťaZ vyššie uvedeného vyplýva, že je potrebné pri zaraďovaní vlákniny do jedálnička dieťaťa brať do úvahy aj jeho vek. Pokiaľ budeme pripravovať jedlo pre dieťa vo veku približne desať rokov, malo by na jeho jedálnom lístku prevažovať predovšetkým biele pečivo, ktoré obsahuje menej vlákniny ako pečivo celozrnné (celozrnný rožok obsahuje 3-5g vlákniny - obsah vlákniny záleží od výrobcu - oproti bielemu s obsahom 1-2g vlákniny). Ostatné potraviny, obsahujúce vlákninu, by sa mali zaraďovať do detskej stravy tiež s prihliadnutím na ich vek. Napríklad ovocia by mali deti do desať rokov prijímať viac ako zeleniny, i keď u starších detí a dospelých sa odporúča pomer opačný. Ďalšie výživové odporúčania, ktoré môžu pomôcť rodičom zostaviť vhodné zloženie stravy pre svojho potomka, sú uvedené napríklad na internetovej adrese www.vyzivadeti.sk.
Deti, ktoré majú viac ako desať rokov by mali mať vo svojom jedálnom lístku vlákniny väčšie množstvo, ktoré je opäť možné zistiť podľa výšky uvedeného vzorca (napríklad pre dospievajúceho človeka v 13 rokoch to predstavuje 18g). Preto je vhodné týmto stravníkom zaradiť pravidelne do jedálneho lístka celozrnné pečivo, dostatok ovocia a zeleniny, strukovín, celozrnných cereálií a pod.
Z výživového hľadiska je pre deti vhodné spojenie pečiva s potravinou bohatou na bielkoviny alebo tukom. Zníži sa tak výsledný glykemický index jedla a zasýtenie vydrží dlhšiu dobu. Ideálnou desiatou pre školákov je napríklad pečivo (pre staršie deti celozrnné), potreté kvalitným rastlinným tukom alebo nátierkou a obložené tvrdým syrom alebo kvalitnou šunkou. Zeleninová obloha dodá desiate aj dieťaťu taktiež mnoho minerálnych látok, vitamínov a ďalšie vlákniny, teda živiny, ktoré v detskom jedálnom lístku často chýbajú. Deti zasýti na dlhší čas a energia zo zdravej desiaty im vydrží až do obeda.
Záver Sacharidy sú pre ľudský organizmus dôležitým zdrojom energie. Pod pojmom sacharidy však rodičia detí často vidia iba cukríky, sušienky, sladké malinovky - teda nezdravé potraviny. Tak ako u ostatných základných zložiek výživy - bielkovín a tukov - je nutné naučiť sa rozlišovať každodennú súčasť detského jedálneho lístka. Práve medzi tie zdravé sacharidy patrí vláknina, ktorej správny príjem by sme nemali podceňovať.
|
|
|
|
|
|
|
Horys |
|
(5.3.2012 23:19:00) Podívej Žluťásku, já se prostě budu řídit naší Dr a dítěti to cíleně dávat nebudu. Pokud něco celozrnného sní někde na návštěvě nebo u babičky, tak se z toho hroutit nebudu, ale já mu to prostě nedám. Každý to má prostě jinak a každý si zduvodňuje svuj, pro něho správný postoj.
|
qwerty | •
|
(5.3.2012 23:54:30) Zlutasku, do kamene vytesat.
|
|
Nana | •
|
(6.3.2012 12:33:17) A Žluťásku, kdybys nemohla kojit dala bys kozí/kravské mléko i novorozenci nebo bys do určitého věku kupovala Sunar?
|
Nana | •
|
(6.3.2012 14:24:49) Děkuju za odpověď
|
|
|
|
|
|