Re: Jak na marinovaného lososa nebo jiné jidlo ze syrového lososa
Hlavně pozor, aby ten losos byl opravdu čerstvý, když ho chceš jíst syrového.
Tatarák:
Lososa velmi ostrým nožem nakrájet na tenké plátky, těch pak vždy část dát na prkénko a nasekat nožem co nejjemněji. nedoporučuju robot, sice je to rychlé, ale potrhá to texturu a není to pak tak dobré, protože i textura hraje velkou roli v chuťovém vjemu.
Nasekaného lososa smíchám s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, troškou cayenského pepře a solí. Nechám takhle uležet do druhého dne. Druhý den podle potřeby dochutím a vmíchám nasekaný kopr (nedávám ho dřív, protože by oxidoval a tmavnul). Zvláš´t nakrájím jemně jarní cibulku (nemíchám ji do toho, ona v tom trochu hořkne) a připravím medovohořčicovou majonézu z majonézy, hruboznné hořčice, medu a balsamikového octa. Tatarák pri podávání sypu tou cibulkou a polévám meodovhořčicovou majonézou.
Marinovaným lososem myslíš asi gravlax. na ten je do neděle málo času, potřebuje uležet déle. Lososový kus vcelku trochu opepřím, zasypu cukrem a solí (cca 1:1), přidám celé stonky kopru, naskládám to natěsno do misky a zakápnu vodkou, nebo jiným chuťově neutrálním alkoholem.
nechám marinovat aspoň 3 dny, slévám z toho vodu. Když sliju moc, tak přisypu trochu soli a cukru. Nejlepší je tak po 5 - 7 dnech. Všechno se z něj pečlivě odstraní papírovou utěrkou a krájí se na tenoučko.
Odpovědět