Re: Kvalitní potraviny
To záleží, co si představuješ pod slovem "kvalitní".
Kvalita potravin se posuzuje různě. K aspektům kvality patří jednak negativní aspekty, tedy to, co v potravině být nemá - např. obsah cizorodých příměsí, obsah plísní, obsah těžkých kovů, obsah hmyzu (třeba v mouce), obsah kamínků (třeba v čočce)...
A pak aspekty pozitivní - tedy to, co v potravině být má a čím více, tím lépe (obecně řečeno) - např. obsah tuku a bílkovin v mléce, obsah vitamínů v ovoci a zelenině atd.
Dalším aspektem kvality např. u ovoce a zeleniny je vzhled a zpracovatelnost. Např. skvrnitost jablek nemá sice negativní zdravotní dopad, ale je nevzhledná a pokud spotřebitel chce jablka na slavnostní dort, tak toto je z jeho hlediska prvek nekvality.
Nebo tvar - rozmrcasená mrkev je těžko opracovatelná, má vyšší ztráty při opracování, takže je to také určitý aspekt (ne)kvality, byťsložením jde o dobrou zeleninu.
Atd.
Záleží na tom, kterému aspektu dáváš největší váhu.
Existují pomocné další charakteristiky, které mohou a nemusejí korelovat s výše uvedenými aspekty kvality. Tam patří třeba původ - v některých případech koreluje původ s kvalitou, tedy např. (viz. vedlejší diskuse) obsah tuku, bílkovin a vitamínů v mléce koreluje s tím, zda je mléko od menšího producenta nebo z velkovýroby.
Ale v tomto směru existují i negativní korelace - např. zelenina od malozahrádkářů mívá vyšší obsah mědi a dalších látek z postřiků než zelenina z velkoprodukce, protože obecně malozahrádkáři stříkají více, než je v návodu, a méně dodržují ochranné lhůty po postřiku před sklizní.
A takhle by se dalo rozebrat spousta dalších věcí, takže opravdu záleží, co vlastně pod pojmem "kvalitní" hledáš zrovna Ty.
Já např. nejvíce zvažuji první skupinu - "aspekty negativní" - tedy to, co bych opravdu nechtěla nacházet ve svém jídle.
A ano, takové potraviny se v supermarketu koupit dají, vztahuje se to ale víceméně jen na základní potraviny bez aditiv.
Neznamená to úplnou absenci např. reziduí DDT v bramborách, ale množství těchto reziduí je stejné jako v bramborách na trhu či v malém obchodě, neb půda je DDT v ČR promořena značně rovnoměrně. Takže to sice není brambora dokonalá, není ale horší (méně kvalitní) než brambora z malého obchodu. (samozřejmě, pokud provozovatel supermarketu nenechá brambory zplesnivět, což je častější právě ve velkých obchodech než v malých, neboť to nikdo tolik nehlídá v tom velkém objemu).
Odpovědět