Re: Kvalitní potraviny - pojďme si poradit
arsielo, nejkvalitnější je holt šunka od kosti, protože ta nic než šunku neobsahuje, jak je to ta celá kýta. Nejlepší má podle mých zjištění fakt ten Moravec. To je prostě masíčko, žádná želatinoidní hmota.
Ještě u Moravce kupuju ořez od šunky - mají zvlášť libový a zvlášť tlusté od šunky. To libové používám třeba do šunkofleků, tlusté zas používám místo slaniny.
Drůbeží šunky nekupuju vůbec - ono stačí si uvědomit, že šunka je od přirozenosti vepřová. A kolik procesů se musí provádět s drůbežím masem, aby to imitovalo vzhled vepřové kýty? Musí se mnohem víc rozmělňovat, napouštět, ztužovat atd. Složení na balíčkách je, lepší je číst slovenské, mají tam povinnost rozepisovat trochu podrobněji než u nás.
Dětská šunka je podle mě spíš trik - když se na obal namaluje roztomilá mašinka a připíše "vylepšená pro děti", vezme to starostlivé maminky za srdce. To platí i pro vepřovou, samozřejmě. Píšou na ní, že obsahuje míň soli. Což je dobré, ale zas na druhou stranu, sůl konzervuje, tj. aby se šunka nekazila, není do ní náhodou přidáno víc něčeho jiného? Fakt nevím, nekupuju ji.
Odpovědět