Hanka-1978 |
|
(21.12.2023 12:45:01) Tak si tak projíždím různé recepty na vánočku a docela mě mate, že se poměrně hodně liší v množství surovin. Základem je 500 g mouky, to je všude stejné, ale pak jsou velké rozdíly např. v jednom receptu 80 g másla, v jiném 125 g másla. Množství mléka je od 200 ml až po 250 ml, stejně tak množství cukru od 90 g do 120 g, což jsou podle mě docela velké rozdíly, hlavně v tom másle. Chtěla bych najít opravdu zaručený recept na vláčnou vánočku. Máte prosím nějaký takový?
|
Len |
|
(21.12.2023 12:57:51) PRo me je nejdulezitejsi ve vanocce malo drozdi (delam z omladku) a polohruba mouka, nebo polohruba michana s hladkou, nikdy ne jen hladka. Delam recept z Apetitu vylepseny o ten omladek.
Omladek: 200g mouky 200g mleka napul s vodou 5g kvasnic lzicka cukru
Nechat vykvasit.
300g mouky 120g cukru 50g vody 5g soli 3 zloutky 100g masla strouhana citronova kura strouhany muskatovy orisek Rozinky nalozene v Baileys
Vymichat testo bez masla do okynka, pak pridam maslo, nakonec rozinky.
|
neznámá |
|
(21.12.2023 14:58:32) Vánočku dělám "vod voka", stejně jako většinu kynutého. Ale dle mého je pomalu než recept důležitější postup. Jak píše Len, málo droždí, spojit suroviny krom másla, máslo povolené ne roztopené a pomalu zahnětávat do těsta, hnětat "na okénko" a hlavně dát vánočce čas. A péct v zapařené troubě.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.12.2023 15:16:09) Co to je zapařená trouba? Postupuju otrocky podle receptu, peču v normální troubě a taky dobrý.
|
neznámá |
|
(21.12.2023 15:29:18) Jako u všeho kynutého. Někdo dává na začátek pečení na dno trouby hrnek s vodou, aby se voda odpařovala. Někdo se s tím nemazlí, do roztopené trouby hrstne vodu a rychle vrazí vánočku. Majo trouba má přímo patronu na vodu, kam naleji vodu a voda se odpařuje.
"Na okénko" znamená že když těsto roztáhnu mezi prsty, je z něj průhledné blána - okénko. Je dobře uvolněný lepek a vánočka se povede a nezáleží na počtu vajec nebo tuku.
|
|
|
|
|
Jerry G. |
|
(21.12.2023 13:32:53) Neporadim.. muj deda byl vyuceny pekar. Bohuzel nemam jeho recept na vanocku. Vim, ze tam daval drceny badyan.
|
|
Jerry G. |
|
(21.12.2023 13:32:55) Neporadim.. muj deda byl vyuceny pekar. Bohuzel nemam jeho recept na vanocku. Vim, ze tam daval drceny badyan.
|
|
Monika |
|
(21.12.2023 14:58:07) Tak záleží, co komu chutná,neexistuje jedna ideální vánočka přeci... Vláčnejsi asi znamená víc tuku, my třeba dáváme 1/3 sádla (celkem 100 g). Cukr podle toho,jak moc jí chceš sladkou ...
|
Hanka-1978 |
|
(21.12.2023 15:06:19) No to chápu, ale když se tam dá třeba více toho mléka, tak těsto bude hodně řídké. To rozpětí mléka na půl kila mouky od 200 ml do 250 ml mi právě přijde velké. I to množství tuku má asi vliv na hustotu těsta, ne?
|
Beat |
|
(21.12.2023 15:14:19) Co je to hnetat na okénko?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.12.2023 15:19:11) To vlastně taky nevím. Mě připadá, že u kynutého je fuk co tam dáš a jak to děláš, když to těsto nějak normálně vypadá, dobře to dopadne.
|
|
|
Limana |
|
(21.12.2023 15:20:52) Méně másla - více mléka, více másla - méně mléka. Je potřeba se řídit konkrétním receptem, v něm by poměry měly být ok. Při pochybách dát tekutiny pro začátek méně a podle stavu těsta přidat, mouka saje různě.
Osobně dělám ze 100g tuku, polohrubé, 1 vajíčko +2 žloutky...tak nám chutná.
|
|
Monika |
|
(21.12.2023 15:24:11) Mléko se přidává až nakonec a postupně zapracovává do těsta,až je takové, jak má být.Jak říkala moje babička, " to už poznáš"
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(21.12.2023 15:26:46) Já dělám "vánočku" - je to totiž mazanec, bochánek, podle jednoho receptu celý roky, stejným postupem a stejně to vždycky dopadne jinak. Svým způsobem mě to na tom baví, ale i "baví". Na kynutý těsta mám nějakou divnou energii a moc mi nejdou.
Ale bochánek nám vždycky chutná, ať je takový nebo "makový". Nikomu ho neukazujem a pěkně si na něm vánočně a velikonočně pochutnáme.
Recept teď z hlavy nevím a ani nevím, zda ho mám předávat dál, když je takový ... nevyzpytatelný.
|
|
Sisisasa |
|
(21.12.2023 21:24:17) Ahoj. Vánočku dělám úplně přesně podle videa na youtube. "čas pro te.be" "Nejlepší vánočka s Terezou Bebarovou a Josefem Maršálkem. Už jsem ji dělala několikrát a pokaždé žasnu jak je skvělá.Je to teda obr pro celou rodinu.Dokonale vláčná.Doporučuji
|
Hanka-1978 |
|
(22.12.2023 11:00:55) Děkuji, tak tuhle vyzkouším
|
Sisisasa |
|
(22.12.2023 15:13:43) Pokud ji vyzkoušíš tak napiš jak se ti povedla. Na plech ji dávám sešikma protože je opravdu veliká.
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(21.12.2023 21:47:01) Dělám už 30 let podle Kuchařky naší vesnice.
500 g polohrubé mouky, 125 g másla (cast z toho nekdy sadlo), 125 g cukru, 2 zloutky, citeonova kura, muskatovy orisek, sul. Mléka dávám trochu méně než v receptu, tj. davám cca 200 ml.
|
Kaipa |
|
(21.12.2023 21:59:11) Stáňo, co droždí?
|
Stáňa * |
|
(22.12.2023 19:24:34) Jo, to je3m zapomněla 😒 kostka
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 8:09:22) Teď zkouším tu podle Maršálka, ale to testo je hodně řídké. A to jsem dala už u méně mléka, než je v receptu. Jinak složením je podobná tě mě jen je tam o lžíci méně cukru. In má plnotucne mléko, já polotucn3 a o tro hu více másla.
Překvapilo mě, že má jen máslo, jiní pekari doporučuji dát trochu sádla. Moje ségra péče výbornou a ta dává sádlo, máslo, olej.
|
neznámá |
|
(23.12.2023 8:20:50) Dodržela jsi postup? Já ji dělala asi předloni, myslím. Řídká mi nepřišla, ale ani zázrak, prostě normální vánočka. Máslo musí být pouze povolené a to celkem lehce, aby šlo zahnětat, ale těsto neřídlo. No a klasika, nejdřív hnětat bez másla, do téměř uhnětaného postupně přidávat máslo.
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 8:30:19) Máslo jsem vytáhla chvíli předtím z ledničky. Možná to je i tím, že dává celá vejce, tj. Víc tekutiny. Já jsem byla zvyklá dávat jen zkoutky. No už kyne, tak uvidíme, k jídlu to bude určitě (když to nespalim🙂)
|
neznámá |
|
(23.12.2023 8:48:23) Nemáš formu na vánočku? Mě když se něco nepovede, tak to přehrnu do formy a je vyřešeno.
|
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(23.12.2023 10:08:56) Taky jsem ráno zadělala podle Maršálka a taky mi přišlo těsto hodně řídké. Už je to přes hodinu a vůbec mi to nekyne... Tak nevím, jestli nebudu dělat nové těsto.
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 10:18:00) Mně teď popraskala hodně při pečení. Zatím se ještě péče.
Asi takhle, chutove moc jiná než moje klasická nebude, je tam muškátový oříšek a citronova kůra, co dávám normálně. Máslo, cukr atd. Je stejně. Že je popraskana, mize vadit akorát tak mě. Nakrájené se to nepozná. A příští rok udělám zase svoji.
|
Senedra |
|
(23.12.2023 10:38:05) Já letos zkouším muškátový oříšek poprvé. A trošku kurkumy, aby byla vánočka pěkně žlutá.
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 11:39:51) Kurkumu jsem nikdy nezkoušela. Muškátový oříšek a citronovou kůru dávám od samého začátku.
Vánočka je upecena, vypadá dobře.
Dáváte do vyhřáté nebo studené trouby? Kolegyně má za manžela šéfkuchaře v jednom velkém hotelu a tam prý dávají vánočka do studené trouby. Tím postupným zahřátím prý lépe výkonem.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.12.2023 12:00:11) Kurkuma a oříšek, to si musím pamatovat. Mám už upečeno. Zapomněla jsem zapíchat špejle a nic se nestalo.
|
Senedra |
|
(23.12.2023 12:47:18) Já mám jednu vánočku v troubě, druhou jsem začala chytat a pak mi došlo, že jí měla dělat dcera...
Loni jí pekla sama, já seděla ve vlaku a bavila jsem spolucestující, když jsem po telefonu radila, jak motat.
|
Senedra |
|
(23.12.2023 12:54:03) Hm, dělám pět věcí dohromady a protože zadělávám v domácí pekárně, tak jsme tam dala dvojnásobné množství mléka... vylévám těsto a jdu znova
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 12:56:04) To bys měla jak tu od Maršálka, ta je taky dost řídká 😀
Ja si teď dám kafe a pak jdu na vosi uly.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.12.2023 13:03:30) Nešlo by doplnit ostatní suroviny?
|
Senedra |
|
(23.12.2023 14:45:22) Jasně, že šlo, ale a) mám s tím blbé zkušenosti, radši začnu znova b) asi bych šla na koledu a vánočky rozdávala, kolik bychom jich měli doma
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(23.12.2023 14:51:27) Tak dobře
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sisisasa |
|
(23.12.2023 11:41:38) Držím pěsti ať se vánočka povede.
|
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(23.12.2023 13:40:09) Ja letos na rohliku koupila jako lenoch nejvetsi smes od Fat Brothers, kyne, uvidime…
|
babi_ |
|
(23.12.2023 13:42:35) Možná by se tam dala koupit i hotová vánočka.
|
Rodinová |
|
(23.12.2023 13:47:05) Urcite jo, ale ja chtela aspon trochu rucni prace
Co koleno? Jo, poslala jsem uklizecku.
|
babi_ |
|
(23.12.2023 14:01:08) Rodinová, jasně... "svoji domácí" vánočku, chápu, to byl takový suchý jako vtípeček. Za uklízečku děkuji (tuším jsem ti odepsala?). Koleno na dobré cestě - kloub se nepropadl, jak hrozilo - no však na nohu opravdu nešlapu... Téměř nebolí. Ještě 6 týdnů v ortéze a doufám, že začnu rehabilitovat posilovat a na jaře běháááám. Snad. Taky doktor přestal vyhrožovat brzkou endoprotézou. Pokud se toto zahojí, může koleno dál roky fungovat jako předtím (což je dle snímků prý dost s podivem, že se s tím dalo běhat, ale podstatná je moje realita, ne rentgeny a CT...). To je pro mě hodně dobrá zpráva.
|
Rodinová |
|
(23.12.2023 14:23:44) To uz zni mnohem lip, babi Stejne, takovej pitomej pech…
|
|
vlad. |
|
(23.12.2023 15:04:52) Babi, ať ti noha běhá
|
|
|
|
|
vlad. |
|
(23.12.2023 15:04:26) Rodinová, já opravdový lenoch jsem si objednala vánočku na trhu, vypadá krásně, tak snad bude poživatelná
S Fat Brothers jsi mi rozšířila obzory to se bude líbit dceři
|
Senedra |
|
(23.12.2023 15:22:57) Já na vánoční trhy ve škole upekla čtyři menší vánočky - prodaly se dost rychle. A ještě rychleji tvarohové štoly. A pak nemám být utahaná, když po večerech dělám takové blbiny
|
|
Rodinová |
|
(23.12.2023 15:54:22) Vlad, uz taky lituju, ze jsem nesla do hotovy Ja je uz dlouho chtela zkusit…
|
|
|
|
TaJ |
|
(23.12.2023 15:34:42) Zrovna jsem vánočku dala do trouby. Dělám už léta podle stejného receptu - 600 g hladké mouky, 140 g cukru, 120 g Hery (rozpuštěné a vychladlé), 1 celé vejce, špetka soli, 30 g droždí, podle potřeby trochu vlažného mléka, to nijak neodměřuju, přidávám postupně podle hustoty těsta. Kynula 2 hodiny, pak jsem dala rozinky, nechala ještě chvíli kynout, pak jsem ji zapletla (od loňska pletu z 5 pramenů a super, je to rychlé a nerozlézá se). Potřela jsem vejcem a posypala sekanými mandlemi. Upletená na plechu pak kynula ještě asi půl hodiny. Teď vypadá, že vyleze z trouby.
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 16:37:56) TaJ, nedavas vůbec žádné koření jako cutronova kura, muškátový oříšek?
5 pramenů neznám, dělám z 9 nebo 6.
|
TaJ |
|
(23.12.2023 16:49:12) Stáňo, ne, žádné koření jsme u nás v celé rodině nikdy nikdo nedávali...jen rozinky a mandle. I mazanec pečeme úplně stejně. Jinak já jsem dřív pletla klasiku 4+3+2, ale i když jsem dávala špejle, tak mi ten vršek vždycky trochu sjel a loni jsem náhodou objevila video návod na pletení z různého počtu pramenů a ta z pěti se mi zalíbila, je hrozně jednoduchá a rychlá. Z šesti mi přišla složitá, z těch pěti se plete vlastně stejně, jako ze tří.
https://recepty.cuketka.cz/jak-uplest-vanocku-ze-2-3-4-5-6-7-8-9-pramenu/#videonavod
|
Senedra |
|
(23.12.2023 16:52:40) Taj, to máš teda jen jedno patro?
Já z pěti pletu spodek a ze tří druhé patro a stačí. Teď jsme vytáhla druhou vánočku, pletla jí dcera.
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 16:58:23) To bych mohla zkusit příští rok. Ale nejsou ty prameny hodně silné, když jich je jen 5?
|
TaJ |
|
(23.12.2023 17:01:06) Stáňo, tak jsou trochu silnější, než když jsem dělala z těch devíti, ale vůbec to nevadí, je to pak vlastně jen jedno patro a jak to vyběhne, tak je pěkná. A taky záleží, jestli ty prameny uděláš spíš kratší a bude buclatější a nebo dlouhé a bude delší.
|
|
Senedra |
|
(23.12.2023 17:10:20) Stáňo, mě naučili plést z pěti v pekárnách. Pletu od prostředka, ke konci utahuju,pak otočím ten cop kolem dokola a pletu zase z prostředka. A výsledek e takový pěkně baculatý.
|
TaJ |
|
(23.12.2023 17:16:04) Senedro, jako že položíš těch 5 pramenů rovně vedle sebe a uprostřed je začneš plést na jeden konec a pak na druhý? Já to zatím zkoušela jen tak, jak je to na tom videu, že na konci přimáčknu k sobě všech těch 5 a pletu.
|
Senedra |
|
(23.12.2023 17:40:53) Taj, jj, přesně - pět pramenů vedle sebe, začnu uprostřed, dotahuju ke konci a pak otočím a zase pletu zase od prostředka.
|
TaJ |
|
(23.12.2023 17:48:57) Senedro, díky, určitě budu během svátků péct ještě jednu, tak to zkusím
|
Senedra |
|
(23.12.2023 19:03:25) TaJ, pletu tak, že mám prameny směrem k sobě, končím "dole", chytnu upletené chytnu jednou rukou za upletený konec, druhou rukou přidržím a otočím ten spodní konec nahoru. takže část vánočky, která ležela na vále je nahoře. Občas musím trochu upravit prameny.
|
Stáňa * |
|
(23.12.2023 19:19:46) Takhle plete moje mamka i tchyně to spodní patro ze 4. Já to pletu jen jako TaJ, tj. Nahoře prameny pritisknu k sobě a pletu dolů.
Jak jsi psala, že jsi instruovala dceru pí telefonu, jak plést, to si buben neumím představit 😀
|
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(23.12.2023 17:02:12) Senedro, jojo, jen jedno patro. Ale jak jsou ty prameny silnější a pak to vyběhne, tak je pěkná i s jedním patrem.
|
|
|
|
|
|
|