Cimbur |
|
(8.12.2021 16:23:18) Pokud se dokopu, chci udělat něco málo i pro rodiče. Oba ale mají cukrovku 2. typu na malé dávce metforminu a cukr by prakticky neměli jíst. Oni teda ani moc cukroví nejedí, ale aby doma něco měli a vonělo to tam... Samozřejmě by to chtělo klasiku. U nás se pekly vanilkové rohlíčky, linecké, sádlové koláčky, tlapky, takové tlačené tyčky ze strojku slepované marmeládou a máčené v čokoládě, oříšky z formiček z bilku, cukru a mletých orechů. Jak v tom nahradit cukr? Půjde to s fruktózou? Jiné sladidlo? Jaké dia cukroví pečete vy?
|
Yuki 00,03,07 |
|
(8.12.2021 16:36:35) babička pekla dědovi s cukrovou nějaké mrkvové, podívali se to lineckému a cukr v tom nebyl já bych možná zkusila glukopur nebo fruktozu, pokud se to může, zkušenost ale naštěstí nemám
a úplně mi stačí pro švagra a synovce bezlepek bez laktozy, taková vánoční výzva
|
Cimbur |
|
(8.12.2021 17:26:00) Bezlepek už má ségra v paži.
|
|
|
sally |
|
(8.12.2021 17:36:34) Cimbur, cukr jako cukr, nemá cenu s tím experimentovat... nicméně - menší dávky a jak tu napsali, tak dobře vychází cukroví třeba s ořechy - protože ty jsou tučné, takže to neudělá (takový) spike. A mít cukroví jako zákusek - tj. jíst ho PO jídle.
|
|
DasaH |
|
(8.12.2021 19:47:51) Hledej recepty na cukroví pro low carb nebo keto stravování. Sladidlo erythritol. Fruktóza je pro diabetika prašť jako bouchni. Mimochodem low carb strava by jim s hodnotou cukru mohla výrazně pomoci. Třeba i k remisi.
|
|
Nikaia+08+10 |
|
(9.12.2021 8:16:23) Pro začátek je dobré si najít seznam sladidel s glykemickým indexem. Není pravda, že fruktóza je pro diabetika prašť jako uhoď, ale GI je i tak dost vysoký. Mně osobně vychází nejlíp cenově i chuťově xylitol (březový cukr). Co se týče GI, tak erythritol. Jenže ten je ve větší množství nepříjemně cítit, je takový pálivý, narozdíl od xylitolu. A nepekla bych druhy, které drží pohromadě zkaramelizovaným cukrem, protože tahle sladidla se chovají jinak a asi by to těsto neudržela. Jednou se mi také stalo, že jsem do jednoho ořechového cukroví zapomněla dát cukr úplně a dohnala jsem to krémem a polevou z diačokolády a vůbec to nevadilo. Keto a lowcarb recepty jsou taky možnost, ale tam se lidi obvykle vyhýbají i mouce, tak je to někdy dost divočina. Místo medu je taky dobrý čekankový sirup, ale někteří lidé špatně snášejí obsažený inulin a nadýmá je to.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.12.2021 8:44:01) u babičky a dědečka jsem to kdysi řešila taky spíš množstvím - vybrala jsem hezkou krabičku od bonboniéry s průhledným víkem a do ní na vánoční ubrousek naaranžovala pár kousků - oni měli pocit, že mají krabici cukroví, vánoční pocit byl naplněn a snědli toho mnohem méně, než kdybych jim dovezla normální krabici... no a pak drobnosti jako místo obalování rohlíčků a pracen jen lehounce popráším povrch, do ořechů krém s poloviční dávkou cukru... no a pak jsem jim dělala nepečené kuličky z nějakých dia ovocných tyčinek a hořké čokolády - to chutnalo hlavně dědečkovi...
|
|
wer |
|
(9.12.2021 8:53:17) Fruktóza je ještě horší než cukr, pro diabetika. Jediné čekankový sirup moje diabetoložka schvaluje, ale ne moc, prý maximálně jednou denně, třeba osladit nápoj.
Cukroví: vanilkové rohlíčky, dám víc ořechů, méně mouky, méně cukru, po upečení v cukru neobaluji. Linecké méně cukru, dia marmeláda (někdo doporučuje obyč marmeládu ty dia výrobky se už moc nedoporučují). Pracky dělám z žitné mouky, dávám ořechy a sušené ovoce, nesladim. Ještě je dobrý recept - 250 mouky, 250 tvarohu, 250 másla, všechno uhňácat dohromady, vyválet těsto, dělají se z toho taštičky, nádivka se dá udělat jakákoliv, dobré je dát tam třeba kousek jablka, taštička nemá moc hezký tvar ale je to moc dobré.
Hlavní je toho cukroví nesníst moc, a zařazovat ho třeba jako svačinu, nezobkat než jídly.
|
Cimbur |
|
(9.12.2021 9:56:02) Proč se domníváš, že je fruktóza ještě horší?
|
wer |
|
(9.12.2021 10:47:13) Říká to diabetoložka, ke které chodím. Fruktóza je nějak "rychlejší" než sacharóza. Chápu to nějak tak že dělá rychlejší výkyvy hladin cukru. MuDr je mladá, nebudou to nějaké zastaralé názory.
|
|
|
|
Cimbur |
|
(9.12.2021 10:02:29) Díky za rady, holky. Asi tedy nebudu péct zvlášť, udělám to prostě méně sladké nebo zvážím a do něčeho dám jenom tu fruktózu.
Rodičům nechci cpát něco moderního a raw atd., leda na zpestření. Potřebujou klasiku, na tu atmosféru. A aby se to příliš chuťově nelišilo od toho, na co byli zvyklí. Padla tady správná úvaha o tom, že záměna sladidel může mít vliv na konzistenci těsta a vůbec na technologii přípravy (ušlehat bílky se sacharinem asi nepůjde...) Prostě jsem uvažovala tak, že fruktóza má asi o 30% vyšší sladivost, zredukuju tedy její hmotnost tak na 60% zvyklé dávky. A taky to s ní více hnědne, ale s tím se popasuju
|
neznámá |
|
(9.12.2021 10:09:49) Ušlehají se i bílky bez cukru. Třeba pusinky by dle mého šly. Přidala bych do ušlehaných bílků škrob (i když ten asi také bude sporný, že) a to sladidlo.
|
|
neznámá |
|
(9.12.2021 10:12:37) Tady je recept přímo na dia pusinky.
|
|
Mapat |
|
(9.12.2021 11:39:24) U sacharinu bych se nebála problému s vyšleháním bílků, spíš co to udělá při pečení - nezhořkne náhodou? O fruktóze je něco tady https://www.stobklub.cz/clanek/fruktoza-nebo-glukoza-/, týká se to nadměrného příjmu a neblahého vlivu na játra, tak pár rohlíčků asi neublíží, ale zase bych se bála záměny suroviny v receptu, o které píšeš. Spíš bych hledala nějaké blogy zaměřené na cukrfree, low carb a tak, kde jsou recepty opakovaně vyzkoušené, než je blogerky zveřejní. Tam se člověk nemusí bát, co to udělá a jestli bude mít hmota správnou konzistenci. Janina na www.cukrfree.cz má určitě recept na rohlíčky bez cukru, ale nezkoušela jsem, tak neposoudím, jak moc náhražkovitě chutnají. Rozumím tomu, že starší lidi nechtějí změnu, chtějí, aby rohlíčky chutnaly tak, jak chutnaly celý život. My se přece jen spíš v zájmu zdraví nebo diety spokojíme s náhražkou a stačí nám, že to chutná podobně.
|
Cimbur |
|
(9.12.2021 12:40:47) Ale vždyť fruktóza je jednou z podjednotek řepného cukru, sacharóza se skládá z jedné molekuly fruktózy a jedné glukózy a ve střevě se štěpí. Takže ji běžný jedinec baští denně kvanta.
|
wer |
|
(9.12.2021 18:13:26) Možná jde právě o to, že když sníš fruktózu nemusí ji tělo ani štěpit..
Ptřeptej se nějakého diabetologa.
Jako diabetik můžu říct že, jak nejsem zvyklá na cukr, tak mi sladké připadá všechno , třeba mrkev , tak i když dáš cukru, nebo sirupu, třeba třetinu, diabetikům bude cukroví chutnat sladce a tradičně. Tvaroh snižuje glikemii, tak je vhodný do nádivek i do těsta. Že začátku se mi stávalo že, ve zdravé výživě jsem koupila něco na chuť , zaručeně bez cukru. Po prvním soustu jsem se zděsila,že je to sladké jak cumel. Pak jsem zjistila že je to právě "bez cukru" ale plně fruktózy nebo glukózy. Mnohem lepší vzít si třeba tvarohový koláček z kynutého těsta. (Malý, a kompenzují pohybem) Ovoce samozřejmě jim i když je tam fruktóza, ale jsou v něm taky vitamíny a vláknina. Ovoce samozřejmě jim,
|
|
|
|
|
Okolík |
|
(9.12.2021 10:22:44) Mamka sladí stevií, ale netuším jak....
|
|
LemonGrass |
|
(9.12.2021 11:19:46) Před časem jsem pekla tvarohovou štolu a zapomněla jsem do ní dát cukr. Uvědomila jsem si to až byla v troubě, už se nedalo nic dělat. Štola byla i tak velmi dobrá. Byl v ní teda jeden vanilkový a jeden citronový cukr, takže úplně bez cukru to nebylo. Ale bez těch asi 15 dkg krupicového cukru se to úplně obešlo. Od té doby už jí jinak nedělám.
|
Mapat |
|
(9.12.2021 11:42:21) LemonGrass: já si pamatuju svůj fail z dětství, když jsem pomáhala mamince s třenou bábovkou - odměřila jsem 30 g cukru namísto 30 dkg. Odvezli jsme pak bábovku babičce diabetičce, že teda bude aspoň pro ni, ale pochybuju, že by jí chutnala. Je to už přes třicet let a pořád si to pamatuju. Ale věřím, že u štoly to takový problém nebyl, je tam cukru méně a sladkou chuť doplní i to ovoce a ořechy a svým způsobem i tvaroh.
|
libik |
|
(9.12.2021 11:57:10) To je hezký příběh, mapat, přemýšlím s jakou přesností se před 30 lety daly navážit 3 gramy. Starodávné kuchyňské váhy s pohyblivým závažím sice byly přesné, nicméně ten zobáček se nikdy nezastavil
|
Mapat |
|
(9.12.2021 12:02:45) Libík: proč 3 gramy? Píšu 30 gramů.
|
libik |
|
(9.12.2021 12:07:56) Přepsala jsem se, 3 deka jsem myslela
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.12.2021 12:12:36) tak to je hromádka jako 1 a půl balíčku vanilkového cukru, to není tak málo a teda my třeba měli váhu takovou tu upevněnou na stěně linky s vyklápěcí miskou a 30 g bych na ní odvážila asi snadno
|
libik |
|
(9.12.2021 12:18:11) tak tradiční recept na správně zabijáckou bábovku je, "vraž do toho tolik cukru jako mouky, tuku a vajec", já jsem od toho teda ustoupila poměrně záhy, ale pod 20 dkg nejdu, to radši upeču něco jiného
|
Mapat |
|
(9.12.2021 13:24:34) Libík: bylo mi cca 10 let, recept na správnou zabijáckou bábovku jsem určitě neznala, ani přibližné poměry surovin, takže mě v té době nezarazilo, jak málo je 30 g cukru na jednu pořádnou babovku. Věřím, že v tom věku bych tam klidně dala bez přemýšlení třeba 3 prdopeče, kdyby mi to někdo řekl.
|
|
|
|
|
|
|
LemonGrass |
|
(9.12.2021 12:42:39) Jj, určitě, dávám tam mandle, ořechy a brusinky, takže to chutná dobře, i když je tam cukru minimum. A třeba pro tetu peču normálně s cukrem, žádné novoty nezavádím
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(9.12.2021 21:34:15) Jako diabetik cukroví nepeču, objednávám v malém množství v cukrárně a za celé vánoce sním pár kousků. Takže množství cukru neřeším.
|
|
|