Vanka |
|
(9.9.2015 14:16:40) Těstoviny nejsou to samé co knedlík. Tedy ty semolinové. To jsem myslela, že je známá věc. Těstoviny se sýrovou smetanovou omáčkou výkvět zdravosti skutečně není. To už bych skutečně dala přednost segedínu. Zdravě se snažím vařit. Smysl v tom nacházím. Spíš než bych vypočítávala co nejíme, tak se snažím zařazovat do jídelníčku to zdravé. Jsem hrdá na to, že mé děti jedí a znají víc než jejich vrstevníci, včetně luštěnin, zeleniny a ryb.
To šílenství kolem housky ke svačině nechápu. Tedy chápala bych, kdybych pak ty samé matky, které působí povyk ve školce kvůli bílému pečivu, nepotkala v obchodě jak kupují předpečené šmakulády typu crossainty a pod. A zase nevadí mi to až tak kvůli mouce, ale kvůli kombinaci mouky, cukru a palmového ztuženého tuku.
|
kosatka2 |
|
(9.9.2015 14:25:40) Naše školka třeba tento týden nedala housku nebo rohlík dětem k svačině ani jednou (koukám na web).
A mimochodem, podle mého doktora je rohlík opravdu pěkné svinstvo.
Do debat, jestli je mouka jako mouka a rohlík jako chleba se nehodlám pouštět, teorii neznám a jak začne někdo o sacharidech, ne/nasycených kyselinách a škrobech, vypínám mozek.
|
kosatka2 |
|
(9.9.2015 14:46:44) však mí kamarádi ekologové jsou taky často na antidepresivech. nedávno jsem četla o chemikáliích při výrobě textilu v Asii, radši nevědět. už chápu další rozměr nudismu
|
Carollyn |
|
(9.9.2015 15:02:53) Šťastný, kdo nic neví... jako je to fakt, kdybych měla zkoumat všechno, co sním, vypiju, obleču si, použiju, jak se to vyrábí nebo pěstuje, tak si hodím mašli. Člověk to nesmí až tak hrotit!
|
|
|
|
Ivka3 |
|
(9.9.2015 15:46:52) jj, taky jsem byla letos(po několika stížnostech na jídelníček) příjemně překvapena sestavou jídelníčku...dokud z dítka nevypadlo, že neměli to ani tamto, když jsem se ptala, jak jí chutnalo..a když jsem se na to ptala p.ú., tak prý tohle nedostali, tamto jim nepřivezli...
|
Mandara |
|
(9.9.2015 16:40:43) Nepřijde mi, že by některé matky přeháněly. Naopak jsem taky slušně otřesená skladbou jídelníčku dětí (měla jsem možnost vidět poslední dobou několik) a to nejsem žádná echt alternativní matka ani výživový maniak. Nejde o to, že by se děti přiotrávili houskou nebo salámem, ale ve školce a škole tráví většinu času a jaké stravovací návyky si asi odsud do života odnesou, když se odmalička budou cpát knedlíkama, omáčkama, buchtičkama se šodó?
|
Monty |
|
(9.9.2015 16:45:49) A co teda mají jíst? Za tři pětky na den, nebo kolik to tak stojí? Zajímalo by mne, jestli by ty všechny ty biomatky, co omdlívají při pohledu na knedlík byly ochotné platit za stravu třeba 3x tolik nebo aspoň reálnou maloobchodní cenu. Přijde mi to směšný, taková moderní hysterie. Za pár let se zase uctívači trendů budou chytat za srdce při spatření kuskusu.
|
Mandara |
|
(9.9.2015 17:09:38) No mě směšný teda nepřijde, že v naší zemi žijí jedni z nejobéznějších lidí na světě a je tu jeden z největších výskytů rakoviny tlustého střeva. Za slušné jídlo pro dítě bych si byla klidně ochotná zaplatit mnohem víc než třikrát tolik a nebyla bych sama, ale ani by to nebylo třeba. Mimochodem - celodenní stravné pro dítě v BIO kvalitě stálo 70 Kč/den ve školce, kam moje dítě před časem chodilo - to je finanční mazec, coJe vidět, že když se chce, tak to jde. Nemá ale evidentně cenu o tom diskutovat, učitelkám je putna, co děti jedí, stejně tak jako většině rodičů - stačí vidět ty reakce tady, počíst si recepty, co tu lidi vaří a v každém druhém příspěvku se dočíst, jak má někdo 30 kg nadváhu.
|
Ropucha + 2 |
|
(9.9.2015 18:21:03) Mandaro, bohužel, je to tak. Nelze samozřejmě nikoho nutit, aby kladl důraz na stravu, když ho klást nechce, ale je smutné, když rodiče by chtěli, možnosti by byly, ve financích problém není a ztroskotá to na ignoranci instituce, kterou si ti rodiče platí (byť částečně formou daní a nikoliv přímo).
|
Z+2 |
|
(9.9.2015 19:19:53) Naštěstí to chce jen menšina rodičů. Takže tak jak to je, je to v pořádku pro tu většinu.
|
|
|
|
Elwing |
|
(9.9.2015 17:36:51) kus kus je taky jen bílá mouka, je to vlastně hrozná sra.čka
|
|
Ropucha + 2 |
|
(9.9.2015 18:13:45) Monty, v penězích to není, o tom tady angrešt zasvěceně psala už kolikrát, má na to projekt. Holt na jedné straně jsou biomatky a na druhé straně ostentativní pohrdačky biomatkami a mezi nimi jsou úplně normální rodiče, kteří nechtějí, aby se jejich tříleté děti živily převážně moukou a levným tukem, když existují i jiné možnosti a je to jen otázka vůle. V některých školkách ta vůle je a funguje to, v jiných není.
|
Mandara |
|
(9.9.2015 19:03:30) Anett, přesně tak.
|
|
Puma |
|
(9.9.2015 20:03:43) Ano, tak to vidím taky.
|
|
|
Lída+2 |
|
(10.9.2015 5:09:03) Monty , ano byla bych si ochotná připlatit za oběd, psala jsem to už včera....,ale i za větší porci.....
Stejně tak mi vadí nekvalitní potraviny v obchodech v CR.
|
|
|
|
Zd a tři |
|
(9.9.2015 17:49:13) A čím jako živíte kluky, který spasou co vidí? V mezičase někde lítají. Knedlík s omáčkou k obědu mi rozhodně přijde v klidu.
|
|
Z+2 |
|
(9.9.2015 19:14:26) Panebože a co je špatného na knedlíkách, omáčkách a buchtičkách se šodó????
|
Monty |
|
(9.9.2015 19:14:57) Z+2, když to sníš, tak umřeš!
|
Agatha Ch. |
|
(9.9.2015 19:17:28) Umře tak jako tak... snad...
|
|
Markéta,kluci 13 a 6 | •
|
(9.9.2015 19:20:48) No časem určitě.
Je to sranda - máslo - před pár lety - ani nápad, živočišný tuk plný cholesterolu - teď se z něj ten cholesterol asi vytratil. Vejce - před pár lety smrtící jídlo, teď asi drůbežářská lobby potřebuje ty svoje produkty prodat. Atd atd.
Fakt si nemyslím, že průměrně hýbající se člověk musí tak zoufale řešit každý knedlík. Ona ta posedlost zdravým jídlem komplikuje i sociální soužití a je strašně časově náročná.
|
Monty |
|
(9.9.2015 19:23:39) Markéto,
|
|
|
|
. . |
|
(9.9.2015 19:39:44) Tak např. zde:
http://wwwold.ekovesnicky.cz/strava/bila_mouka.html
Jde o to, že knedlíky a pečivo a buchtičky zdánlivě zasytí, ale bez minerálů a vitamínů, takže organismu tyto pak chybí. Tělo pak žádá další stravu, protože ten nedostatek cítí. Nebo nežádá, protože cítí, že příliš lepku již střeva nezvládají úplně v pohodě, a dostalo by se mu opět toho rohlíku, tak ani nežádá... Ony tedy následky nejsou okamžité, takže samozřejmě na knedlíkách semtam nic špatného není, ani na chlebu, houskách... akorát když je to k snídani, přesnídávce, obědu, svačině a případně i kvečeři, tak se to nasčítá. Někdo to přežije ve zdraví, někdo má mírné nespecifikické potíže, někdo větší problémy (které řeší u dktorů, nikoli úpravou stravy), někdo má nadváhu, někdo opravdu systémem pokus-omyl zjistí, že když omezí pečivo, je mu tak nějak lépe, někomu úplně ke zdraví stačí, když moučný seriál doplní zeleninou,... je to natolik různé, že se tomu těžko věří, ale fakt ten náš dnešní styl stravování plný bílé mouky není moc dobrý. Ke knedlíkům obvykle přistane i omáčka, a ta je zahuštěná opět bílou moukou.
Obdobně je to s některými tuky a cukry. Samozřejmě že tatranka ani větrník nikoho nezabije, dokonce ani kila tatranek a větrníků většinu lidí nezabijí
|
Z+2 |
|
(9.9.2015 20:16:15) Proto je strava v naších školkách tak báječně pestrá. Dost by mně zajímalo v kolika zemích světa se podobné pestrosti dosáhne.
|
|
libik |
|
(10.9.2015 0:53:36) Já bych diskutujícím, kteří naprosto proti své vůli, tedy omylem či jako oběťi zákeřné lži, náhodně někdy pozřou svíčkovou, upřesnila, že lepkovou apokalypsu jim způsobilo asi tak 15g bílé mouky zavařené v tom velikém hrnci
|
Suza007 |
|
(10.9.2015 8:42:46) Libiku, já bych svíčkovou taky nezavrhovala - u nás je to jeden z mála způsobů, jak dostat do dítěte zeleninu (rozmixovanou v omáčce).
|
|
. . |
|
(10.9.2015 10:28:47) Do svíčkové se dává mouka?!? Domnívala jsem se, že je to jen rozmixovaná zelenina
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 10:30:50) Nedávám mouku do svíčkové vůbec, spíš to musím ředit, aby ta rozmixovaná zelenina byla řidšía všechno ostatní se dá zahustit trochou rozmixovaných ovesných vloček..nikdo to nepozná a je to zdravější..
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.9.2015 10:37:54) Slupko, měla by to být jen zelenina. Ale dneska se dělá instantní svíčková z prášku a v tom si nedělám iluze, že je pouze zelenina. Docela by mě zajímalo, jestli v nějakých školách a školkách dělají svíčkovou ručně.
|
. . |
|
(10.9.2015 10:40:32) Děkuji Anett a Breburdě za dobrou zprávu, že svíčková je (může být) bez mouky
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 10:46:26) Já mouku dávám, se smetanou nebo mlékem, jen rozmixovaná zelenina, to není ono.
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 10:55:17) Rozmixovaná zelenina se smetanou, to jo, ale bez mouky..je mnohem lepší právě než s moukou..
|
susu. |
|
(10.9.2015 10:57:04) Když to je věc názoru. Neříkám narvat do omáčku spoustu mouky, ale trochou zahustit je v pořádku a chutná mi to tak. Nějak jsem žila v domnění, že omáčka to je právě, když je zahuštěná moukou. Že to je princip, jak se dělá omáčka.
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 11:03:38) Je to určitě věc názoru..ale už jsem pozvala spoustu lidí na svíčkovou a všichni se oblizovali..ale když si k tomu dáš 6 knedlíků, tak to je stejně jedno
|
. . |
|
(10.9.2015 11:10:47) Tak já si právě dám flák hovězího a k tomu tu skvělou svíčkovou omáčku (bez mouky, doufám, i když mě jí půl lžičky nejen nezabije, ale ani to pochopitelně nepoznám, diagnózu nemám), brusinky na plátku citrónu, ale knedlíky si fakt nedám. A teď do mě
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 11:14:08) Slupko, já si nejenže nedám knedlíky, ale skvělou omáčku bez mouky si naleju na flák krůtího, protože hovězí nejím a chrochám blahem..já svíčkovou dělám z krůtího masa, všichni si libujou..
|
Alena | •
|
(10.9.2015 11:16:41) To asi libujou, ale se svickova to teda neni, je to proste zeleninova omacka.
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 11:26:43) To je zeleninová omáčka, která chutná jako svíčková..
|
Maci1 |
|
(10.9.2015 15:07:29) Jenže "svíčková" je název toho kusu hovězího masa, ne té omáčky .
|
kosatka2 |
|
(10.9.2015 15:13:06) To je na svíčkové ten fór. Asi jsem tu "pravou" nikdy neměla.
Dělám svíčkovou bez svíčky, bez mouky a bez smetany/mlíka, jen s máslem. Koření mixuju. A mám tu drzost tomu taky říkat svíčková. (Mám zdravotní omezení)
|
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 15:34:58) Maci1, to tady asi každý včetně mě chápe, že správný název je "svíčková pečeně na smetaně" a je to hovězí maso..Přesto velmi podobnou, ne-li úplně stejnou chuť omáčky dosáhneš i s jiným masem. Mě po hovězím pálí žáha, nechutná mi, ta omáčka mi ale chutná, peču zeleninu s jiným masem a výsledný produkt nazýváme "svíčková"..
|
|
|
|
|
|
|
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 11:08:42) Kdepak, ta mouka není podmínkou. Ty třeba rajskou zahušťuješ moukou???
|
Monty |
|
(10.9.2015 11:10:18) Lído, rajskou zahušťuju jíškou. Bez toho je hnusně vodová.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 11:12:26) Monty....rajskou zahustuju tim, ze rajcata rozmixuju a zahustuju pernikem...takze taky mouka, ac toho perniku tam neni zas tak hodne.
|
Monty |
|
(10.9.2015 11:14:27) Anni, rajskou u nás jí jen syn a ten v ní nemá rád kusy, takže nedělám z rajčat, ale z rajčatového pyré. O perníku jsem slyšela, ale nezkoušela; babička dávala jíšku, tak dávám jíšku. Jsme na to zvyklí.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 11:16:28) Monty...to perrnikove koreni tomu da tu spravnou chut a vuni, i kdyz nove koreni taky staci Ja snad zitra udelam rajskou
|
Monty |
|
(10.9.2015 11:17:45) Anni, dávám nové koření a hřebíček. V podstatě dodržuju babiččin recept, jen používám lepší maso a lepší pyré, babička to dělala z protlaku.
|
|
sovice |
|
(10.9.2015 11:20:56) Anni,
na rajskou je dost chuťově odlišných receptů a teda já tu "perníkovou" jím a i s chutí, ale víc si pochutnám na jiných. Chutě dětství jsou holt chutě dětství.
|
Rodinová |
|
(10.9.2015 11:22:31) Moje tchyne davala do rajske skorici a rozinky. Ja rajskou moc nemusim a na sladko uz vubec.
|
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 11:27:38) sovice...mama tu pernikovou nedelala. U nas doma se ani nedelaly knedliky /houskove/, nikdo je nejedl...a ted? Ted mi ta pernikova svickova ani jinak nez s knedlikem nechutna..a to ten knedlik vezme na milost i muj manzel, ktery taktez na kedliky neni. Ale rajska, svickova a segedin toleruje
|
sovice |
|
(10.9.2015 11:30:23) Taky mám jídla, která dělám jinak než naši, i když je dělali dobře Ale zrovna rajská k nim shodou okolností a mých chuťových preferencí nepatří.
|
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 11:31:38) ad..a teda nevim jestli je to tim, ze me dite ji vsechno...ale jak varim vsechno, ji me dite vsechno. S chuti si da skeble, chobotnici, olivy, lanyze /v jidle/ atd...atd.... To dite nema obsolutne problem s nicim. Za to deti, co doma ji jeden styl, tak to je u nas fakt problem. spoustu veci vubec neznaji, neumeji rozlisit maso, nevedi co je ktere koreni, takze kdyz mam takove dite u nas na obed, 100x se ptam co ji a co ji doma, at muzu uvarit neco co sni....ne kazde dite je totiz ochotne ochutnat neco noveho.
|
|
. . |
|
(10.9.2015 12:11:39) je přeci s kolínkama (návyk ze školní jídelny...)
|
|
|
|
|
sovice |
|
(10.9.2015 11:18:37) Nemohla jsem si nevzpomenout, snad mi odpustíte plevelení
Když byl Pepa ještě mladý Když byl Pepa ještě mladý, nevěděl si s ničím rady. Chlastal pivo, jedl ovar, byl duševní polotovar. Na všechny se blbě tlemil a pak jednou přišel Emil. Vzal si Pepu pěkně stranou: "Pepo nemáš na vybranou, podívej se do zrcadla, toho špeku, toho sádla." Dále dodal tichým hlasem: "Zaprvé je konec s masem." Přidává hned druhou radu: "Jestli nechceš zůstat vzadu, jabko, rajče, žitný klíček toť tvůj nový jídelníček." Pepovi jde hlava kolem, sedí za kuchyňským stolem, celý dům už dávno chrní, Pepa zkouší klíčit zrní. Sedí jako na jehličí, vyklíčí či nevyklíčí? Vyklíčilo, Pepa jásá a rovnou to zrní spásá. K tomu rajče, sklenku mlíka, podívejte na Pepíka! Je to Pepa nebo není, před očima se nám mění. Bavit se s ním není hanba, hlava Havla, tělo Ramba. Strejda Emil kývá hlavou a to vše tou zdravou stravou.
|
Monty |
|
(10.9.2015 11:18:59) sovice,
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 11:31:10) Jo, i rajskou zahušťuju moukou.
|
susu. |
|
(10.9.2015 11:46:28) Jo, jinak mi právě toto nezahušťování přijde jako "móda". Někdo přišel se žblebtem, že je zdravé nezahušťovat, protože bílá mouka je tak "moc fuj" a teď se to šíří a je důležíté podle poslední módy ve vaření nezahušťovat. (chápu, že to nedělají alergici)
|
sovice |
|
(10.9.2015 12:03:55) U nás doma se "extra svíčková" nezahušťovala nikdy, musela být hustá množstvím zeleniny a smetanou . Běžnější se zahušťovala. Sama nezahušťuju především proto, že jsem se dlouho bála dělat zásmažky a záklechtky, že to zkazím (obzvlášť zásmažky), takže jsem dělala bez čistě z obav.
Ale souhlasím s tím, že je to mnohdy spíš módní trend.
|
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 12:10:39) SUSU, já to nezahuštuju proto, že bych v tom už pak opravdu stála lžíce, ne kvůli tomu, že je to móda. Knedlíky nejím, protože po nich přibírám, to tak u mě prostě je. Do pekáče dám 7 velkých mrkví, jeden a půl velkého celeru, 2 petržele, 2 větší cibule a peču s masem. Když to pak rozmixuju, je to kotel hustého pyré, které ještě zředím smetanou, popř. trochou vody. Mouku nevím, proč bych tam dávala, je to husté až až i tak..
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:13:26) breb, prostě proto, aby to nebyla jen rozmixovaná zelenina. Nikdo netvrdí, že bv tom musí stát lžíce, to také nedělám.
|
breburda71 |
|
(10.9.2015 12:18:25) SUSU, je to každého věc, já to nikomu nevnucuju,ale nevím, proč bych to měla zahušťovat moukou, když to hustý už je..nám to chutná,vám to chutná jinak,tím bych to uzavřela
|
Jahala. |
|
(10.9.2015 12:33:26) Přece to naredis aby jsi to pak mohla zajistit. Podle mě se to tak dělalo dřív prostě aby toho bylo hodně a nasytilo se co nejvíc stravníků.
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:17:59) Houby žblept, pokud vaříš normálně, tak nepotřebuješ zahušťovat, většina jídel se zahustí sama. Zrovna u svíčkové to nechápu, tam mám problém jí naředit, aby to nebyla kaše. Přemýšlím do čeho sypu mouku a vychází mi z toho akorát bešemel a omáčky z něho, jinak nevím co by potřebovalo jíšku, ještě kulajda.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 12:21:49) a krenovou nebo koprovou zahustis jak?
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:23:04) Asi tam rozšmixuje tolik kopru či křenu, ale nevím, jestli by to bylo dobré.
|
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:24:01) Já je dělám z bešamelu a přidávám odvařený vývar z masa + kopr nebo křen.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:25:29) Většina omáček spadá do kategorie "jím pouze od maminky nebo svojí", v hospodě a u cizích to je většinou nepoživatelné.
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:25:35) No a bešamel je co? Mouka.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:27:54) Však v prvním příspěvku píšu, že mouku sypu pouze do bešamelu a kulajdy a toď asi vše.
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:28:45) A bešamel dáváš do všeho, takže vlastně zahuštuješ taky. To je méíněno trochu jako vtip. Ale zahušťování přece není je nasypat tam ke konci vaření mouku. To je i ten bešamel, nebo jíška na začátku vaření nebo bramborový škrob nebo třeba strouhanka.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:31:27)
Bešamel dávám pouze do koprovky a křenovky. Většina jídel za zahustí sama, mám opačný problém, naředit natolik, aby v tom nestála lžíce.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:34:06) Moda bych neřekla, spíš rodinná zvyklost, vařila tak i moje babička, vaří tak moje mamka.
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:38:42) Nevařil tak nikdy nikdo, koho znám, je to móda posledních cca pěti let, kdy i lidé, kteří zahuštovali celý život, najednou se tváří, že nee.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:48:08) Moje rodina tak vařila vždycky, stejně jako nepoužívá bujony a dochucovadla. Nevařím tak dle mody, ale prostě za zvyku. Ono asi záleželo na možnostech, jak tu bylo psáno, pokud potřebuješ nakrmit hodně lidí za pár korun, začneš moukou.
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:51:45) Bujóny také nepoužívám dochucovadla minimálně. Ale bez zahuštění je to jalové a fakt to nesouvisí pouze s množstvím strávníků.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:04:26) Blbost. Tak to asi neumíš.
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:37:13) A čím se zahustí rajská? A čím houbová? A co guláš? Když kouknu na recepty vidím slaninová, cibulová, česneková, sardelová, všechno se nějak zahušťuje.
A jedla jsem polévky bez zahuštění a nejsou podle mě dobré. Stejně jako varianty bramboračka nebo bramguláše, jsou to jen jalové kousky ve vodě.
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:41:56) Koukám tady na karí omáčku, tu jsem ještě nedělala, také se zahušťuje. Prostě omáčky se zahušťují.
|
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:46:03) Rajská a guláš se zahustí sama. Guláš cibulí a mletou paprikou, rajská se zahustí rozvařenými rajčaty. Rajská je taky omáčka co musím ředit. Houbová taky, podusím houby a zaliji smetanou, hustá až kam. Ostatní nevaříme. Bramborový guláš téměř nedělám a máš pravdu tam trošku mouky dávám. Zahuštěné vývary nedělám a zeleninové polévky se zahustí rozmixováním části zeleniny a brambor.
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:50:05) "Houbová taky, podusím houby a zaliji smetanou, hustá až kam."
Promiň, ale to není omáčka, to jsou jen houby ve smetaně. To není omáčka ani náhodou. Rajská totéž, to jsou jen rozmixovaná rajčata. Guláš je pak jen maso ve šťávě a ne guláš. Bože, uááá!
|
neznámá |
|
(10.9.2015 12:59:16) Stejně se my díváme na zahuštěné omáčky, přijdou nám nastavené a bez chuti. Omáčky si nikdy nedáváme v hospodě nebo na návštěvách, protože jsou pro nás nejedlé. V guláši moc omáčky a málo masa. To samé čočka na kyselo, když vidím tu kejdu co kydnou na talíř ve školní jídelně, ble.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:01:17) neznámá, a čím třeba zahustíš játra nebo ledvinky? Tam můžeš mít masa tunu, ale samo se to jaksi nezahustí.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 13:02:38) Ledvinky jdou psovi. Přiznávám, játrovou omáčku zahušťuji, ale radši dělám játra na cibulce, máme je radši a je to rychlovka.
|
|
Líza |
|
(10.9.2015 13:02:39) Monty, zahušťovat se nemusí moukou.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:03:53) Lízo, no, nemusí. Taky se může jíškou (v ní je mouka) nebo chlebem (z mouky). Jinou možnost nějak neznám.
|
Líza |
|
(10.9.2015 13:07:34) Nojo, neznáš, ale fakt existuje, některý možnosti píše níže Lída.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:10:56) Lízo, no, jenže já nesnáším vařenou cibuli, takže pro mne by byla taková omáčka za trest.
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:06:08) "V guláši moc omáčky a málo masa"
Jak kde, ale i když je tam hodně masa, tak to mezi tím nemůže téct jako voda. Není to polévka.
|
neznámá |
|
(10.9.2015 13:10:43) Ale když dáš dost cibule a mleté papriky, tak máš dost husté omáčky. Jen prostě nemůžeš půl hrnce vody.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:17:00) Nedávám půl hrnce vody, na guláš se to ani nemá. Ale cibela a paprika je málo. To je polévka.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:19:51) susu..me nekdo nekdy rikal, ze kolik masa, tolik cibule...a fakt to neni malo. Paprika, sul, pepr, a jak je vyborny. Nekdy davam jeste cesnek a majoranku, to jak mam chut. Fakt tam na tohle mnozstvi zadnou mouku davat nemusis....
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:23:08) Anni, dělám to tak.Nefunguje a to tam moc vody neliju. Ale je to prostě polévka, ne guláš.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:24:51) Ale to víš, že to funguje, když to děláš pořádně.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:26:42) Nefunguje, je z toho maso v blemtě.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:29:56) Guláš zahuštěnej moukou je divný lepidlo.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:35:41) No to právě ne, pokud tam té mouky nenarveš kilo.
|
|
|
|
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:28:55) Susu, tak mozna jsi mela spatne maso. Kde ho kupujes? To od reznika voni uz kdyz ho kupujes. Ja teda moc nepodlevam. Ta cibule pusti hodne stavy a ja prilevam velmi malo. No a nakoec neccham tu vodu vydusit....takze ti zustane jen ten sos a maso
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:30:44) Anni, ano, a ten sos je ŠŤÁVA, nikoli omáčka. Jasně, že někomu chutná šťáva víc, ale omáčka je něco trochu jiného.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:39:05) no jo Monty..asi jsem uz prevalcovana nemcinou...ta pro to ma jen jeden vyraz...a nebo me opravte ti, co znaji i jiny vyraz
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:37:33) Anni, no právě jen sos. Dobrý, ale řídký.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:40:26) Susu...me ale na tom gulasi chutna vic. Vic si vychutnam to maso, ale neptej se me proc.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:43:15) Anni, mě to až tak neavadí, chutě jsou různé. Co mi vadí, je ta móda nezahušťovat nikdy, nic, ničím a ještě o tom všude hlasně mluvit, jak dokonale vařím a jak je cokoli jinak uvařeného hnusné.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:51:32) No tak do něčeho zahuštění patří, do něčeho vůbec ne, a někde to závisí na chuti a výchozích surovinách. Do bramboračky dávám jíšku, naproti tomu dýňovou polívku netřeba zahušťovat ničím.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:54:23) lido...dynovou redim kokosovym kremem....
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:57:11) Tak to bych nemohla, to by mi doma nikdo nejedl.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:00:15) lido...to v tom vubec necitis...je v tom i cerstvy, zazvor, mrkev a cibule a trocha sojovky, sul /to vsechno pak mixuju s tou dyni a pak pridam to kokosove mliko/ a pak to na taliri jeste zakapnu dynovym olejem /tudiz vystoupi ta chut dyne/ a trochou smetany ke slehani. Fakt v tom ten kokos necitis. A moje rodina k tomu ma rada krevety na grilu. Ty na to nahore polozim.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 14:03:08) Anni, ono by se to poznalo - MM má různý alergie a další problémy, mj. problém i s kokosem. Stejně tak nemůžu dát do ničeho společnýho česnek, rajčata, papriky... Leda když vařím jen pro sebe a děti.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:07:07) Lido...tak to jo...to by poznal urcite. Ale jinak mam tuhle polivku ze vsech dynovych nejradsi. Ten zazvor ji dela takovou pikantni.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 14:08:47) Anni, zázvor tam dávám vždycky.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 14:09:56) Do dýňový taky dávám zázvor a kokosový krém, už se těším, zrovna jsem si na trhu koupila hokaido.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:11:05) Inko...ja ji delala minuly tyden...bio hokaido uz prodavaji....
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 14:27:39) Já už mám doma nachystanej velkej košík patizonů a různejch dýní. Jak se ochladilo a sprchlo, začalo to růst jako divoký, maminka nás napakovala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jak |
|
(10.9.2015 14:13:10) aha slupko, takze kdyz moje dite sni rohlik ve skole, tak nepremyslim o jeho vychove, bezpecnosti a tak. No, to je zkratka:) Ne, jen moje dite lita od 4 do pul 8 venku, denne, jen ze zeleniny a masa se nenaji. ted prisel pubertak, 13, mam v troube pecene rizky, k tomu nakrajene papriky, kedlubny, mrkve, rajcata, okurky, tak kilo a pul, cesnekovy dip. a stejne jde smetak po chlebu .zaji to cokoladou a strudlem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.9.2015 13:06:35) Neznámá, souhlasím. Moukou se nastavují i jídla, která to vůbec nepotřebují, jako třeba ta čočka, dušená zelenina apod., udělají z toho pudink. Také to nemám ráda.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 13:15:17) To záleží na chuti, já moukou většinu věcí nezahušťuju, ale třeba čočku sním jedině se spoustou jíšky a smažený cibule, právě ten puding.
|
|
|
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:03:21) Do guláše mouka vůbec nepatří. Guláš se zahustí rozvařenou cibulí, rajská dtto plus odvařit z rajčat vodu. Omáčka se nerovná něco zahuštěné moukou!!!
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:07:20) Guláš se zahušťuje strouhaným chlebem. Teda holt upečenou moukou.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:13:32) Pořádnej guláš netřeba zahušťovat.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:18:59) Ano, chlebem.
|
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:10:28) Omáčka právě je něco zahuštěné moukou. Forma "mouky" může být různá, někdy je to jen škrob, který je v mouce samozřejmě také.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:13:02) Ne, není to tak. Omáčka je prostě něco hustšího než šťáva, zahustit se dá většinou i bez použití mouky, případně škrobu.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:14:30) Neserte, nebo se půjdu podívat do Escoffiera, co tam píše o omáčkách.
|
. . |
|
(10.9.2015 13:17:02) Monty, třeba o tatarce, prosím, ...
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:27:58) Slupko, Auguste Escoffier, což je doufám dostatečná autorita, pokud jde o gastronomii, rozděluje omáčky (které pokládá za základ kuchyně) do tří základních skupin: - "hnědá omáčka", tzv. španělská, což není nic jiného než hnědá šťáva zahuštěná hnědou jíškou, tvořenou zhruba stejným množstvím másla a mouky - "bílá omáčka", připravovaná ze šťávy zvané bílý základ, zahušťuje se bílou jíškou - bešamelová omáčka
Ohledně zahušťování jasně píše - JÍŠKY JSOU ZÁKLADEM ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK.
Stačí?
|
. . |
|
(10.9.2015 13:35:07) Monty stačí (co ta tatarka?). V tom případě by si autorita měla rozšířit obzor o omáčky, které není třeba zahušťovat, jelikož jsou husté i bez jíšky, a pak taky trochu potíž je v tom, že ne každý považuje omáčky za základ kuchyně, takže pro něj pak tato autorita již není autoritou
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:37:59) Slupko, tatarka je omáčka jen podle názvu, ale ve skutečnosti je to dip.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 13:40:26) Omáčka je podle slova omáčet.
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:40:48) "Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá dresing. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. K dochucování omáček se používají dochucovadla, tekutá i další koření (Maggi, Worcestrová omáčka, sojová omáčka).
V Česku jsou velmi rozšířené omáčky, které jsou hutné, obsahují maso a dávají se jako doplněk ke knedlíkům či jiné příloze."
To je z wiki. Bavím se (pokud jde o mě) zatím spíše o omáčkách vařených a konzumovaných nejčastěji jako teplé.
|
|
. . |
|
(10.9.2015 13:42:36) Monty, jasně, celý tenhle spor je spíše o tom, co vlastně znamená slovo "omáčka", co je to za pojem, co zahrnuje... O gastronomii tu jde až ve třetí řadě
|
|
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:39:31) Slupko, Auguste už je pěkných pár let mrtvý, takže si nedoplní nic. Živý Pohlerich se o variantě "zahuštění zeleninou" zmiňuje, ovšem nezeleninové omáčky asi zeleninou zahušťovat nebude ani tak.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:53:06) Monty, tak leckams se dá třeba nastrouhat a rozvařit brambora.
|
|
|
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:37:11) Ještě můžu Pohlreicha, jestli vám přijde Escoffier moc velká exotika.
"Jak zahustit omáčku? Objem a hustší konzistenci docílíte smícháním základu omáčky s jednou nebo více zahušťovacími ingrediencemi (většinou obsahujících mouku a máslo), které se přidávají na začátku nebo na konci vaření. Stejného efektu lze docílit i rozmixovanou zeleninou.
Máslová jíška nepatří jen k základům české kuchyně, v evropské kuchyni se používá na zahuštění bílých omáček, ke kterým patří třeba bešamel."
|
. . |
|
(10.9.2015 13:40:23) "Jak zahustit omáčku? Objem a hustší konzistenci docílíte..."
A když omáčka již hustá je? A nechci docílit objemu, neb je dostatečný? Konzistence je vyhovující a další zahuštění by bylo na obtíž při nabírání?
No a: "Stejného efektu lze docílit i rozmixovanou zeleninou."
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:43:39) Slupko, viz níže - budeš zeleninou zahušťovat NEZELENINOVOU omáčku? A proč? To, že se dá udělat svíčková bez mouky neznamená, že to jde u každé omáčky, protože každá omáčka prostě není svíčková, ve které ta zelenina hraje celkem klíčovou roli.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:46:22) "budeš zeleninou zahušťovat NEZELENINOVOU omáčku? A proč?"
Protože je to moderní?
|
|
. . |
|
(10.9.2015 13:48:50) Monty, tak já především nebudu vařit omáčku, žejo Guláš dělám s cibulí, svíčkovou vůbec.
Zcela výjimečně vařím koprovku (prý výtečnou), a tam mouku používám. Já nemám s moukou v omáčkách jiných lidí problém, akorát holt tu svíčkovou jsem si představovala, že se dělá ze zeleniny bez mouky, tak tady jsem se dozvěděla, že někdo tak a jiný tak. Ok, beru.
|
|
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:18:15) To je pak jen hustá šťáva. Omáčky se zahušťují.
|
|
|
. . |
|
(10.9.2015 13:15:31)
Tomu říkám definice! Konečně máme všichni jasno
|
|
|
libik |
|
(10.9.2015 13:19:31) Koukám, že máme novou sportovní disciplinu, nepoužívat mouku, i kdyby na chleba byla..
Zá mých mladých let to bylo červené maso, co já se své chlapy natrápila kuřecími řízky
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:27:48) Libiku, jo, to je posledních pár let. Uvidíme, co ještě přijde.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.9.2015 13:29:32) libiku, nemyslím, že je to srovnatelné. Mouka se přeci používá na spoustu výborných věcí, ale proč nastavovat moukou jídla, která to nepotřebují a kde mají figurovat jiné suroviny?
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:35:05) Anett, jo, někdo nastaví moukou jídlo, kterého má málo, aby ho bylo víc.
Ale nedat tam tu mouku vůbec je druhý extrém. Ta mouka(nebo jiné zahušťovadlo) ve správném nožství ty suroviny a chutě tak spojí, sjednotí do té správné chuti a konzistence. Bez toho je to prostě porád jen šťáva nebo voda, omáčka ani náhodou.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:41:52) Susu, my neděláme omáčku s moukou proto, aby toho bylo víc, ale proto, že to do té omáčky patří. Mmch., on asi málokdo dělá omáčku tak, že si nejdřív udělá ten základ, protože to je strašně pracné a časově náročné, tudíž je otázka, jestli to vůbec ještě omáčka je a jestli pak není úplně jedno, co si do ní kdo dá nebo nedá.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:44:54) Monty já také ne, podle mě to do ní také patří, ale nevylučuju existenci lidí, co to dělají právě s úmylsem docílit co největšího množství jídla. A to pak také není dobře.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:48:51) susu, tak hlavně je úplně fuk, jestli někdo zahušťuje nebo ne, každý ať si vaří, jak chce. Ovšem ohánět se tím, jak je to nezdravé a jak je česká kuchyně obecně "fuj", protože je plná strašidelné mouky je trapné. Jíškou se omáčky zahušťují všude a ta jíška tam patří. Že někomu víc chutná šťáva než omáčka je zcela podružné.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:50:15) "Ovšem ohánět se tím, jak je to nezdravé a jak je česká kuchyně obecně "fuj", protože je plná strašidelné mouky je trapné."
Naprostý souhlas.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:51:24) ceska kuchyne obecne fuj? No kdyz varim ceskou, jeste me nikdo nevynadal...naopak
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:52:47) Anni, to je tady v ČR takový trend.
|
|
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:57:37) Schválně jsem si vzala k ruce knížku "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku" a koukám na přílohu, kde jsou recepty... a všude zahušťujou. Chlebem tedy.
Namátkou: Bobří ocas (15. - 16. století) Vezmi ocas a zadní nohy, opař je a dej do popela, tak se dají dobře očistit. Potom vše uvař ve slané vodě. Udělej následující omáčku: vezmi krajíček nebo dva bílého chleba a rozinky, roztluč je v moždíři a rozpusť dobrým vínem. Proceď a propasíruj, vlej do kotlíku, přidej bobří ocas, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky, květem a šafránem. Omáčku přislaď trochu medem. Pakli chceš ozdobněji udělati, přidej rozinky a krájené mandle.
Že my vůbec jako národ přežili, když se už v patnáctým století zahušťovaly omáčky jedovatou moukou...
|
. . |
|
(10.9.2015 13:59:59) Mouka (ani dnešní) není sama o sobě jedovatá, už jsem to tu psala i odkazovala několikrát, proč její přemíra není vhodná (nikoli smrtelná).
Ovšem dnešní bílá mouka nemá s tou z patnáctého století mnoho společného, a proto ohánět se historií je poněkud trapné.
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:02:50) "Ovšem dnešní bílá mouka nemá s tou z patnáctého století mnoho společného, a proto ohánět se historií je poněkud trapné."
Pozor, já sice nebyla bůhvíjaký student, ale přece jen si z toho pěstitelství něco málo pamatuju.
|
. . |
|
(10.9.2015 14:06:10) Pěstitelství ok, a co zpracování? Monty, četla jsi můj první příspěvek v této větvi, tedy první s názvem "bílá mouka"? Asi ne, naskočila jsi rovnou do těch omáček... no to jedno, mě už to stejně neba
|
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:06:17) Monty...minimalne v tom stredoveku vedeli, co za obili melou...dle prislovi....kdo driv prijde, ten driv mele...coz znamenalo, je jedno jak kdo prisel /slechtic ci sedlak/, mlel prvni ten, co prisel /jedno z prvnich demokratickych prav/. Z toho usuzuju, ze aspon kazdy vedel, co si jde namlit. To u dnesni mouky nevis
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 14:00:02) Bobří ocas
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:01:27) Inko, dala by sis, že?
|
|
|
Rodinová |
|
(10.9.2015 14:01:34) Bobri ocas s omackou nasladko??
|
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:02:12) MOnty..nic proti smaku, ale nebylo by tam neco jineho nez bobri ocas? Ten jaksi bezne k dostani nebude
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:07:15) Anni, tak co by sis představovala? Nabídka je pestrá. Kaše z mozku telecího, šišky z vemene, jelen z vola, páv připravený v kyselici, hus pečená v dobrém kondymentu, kaše ze srní hlavy, paznehty medvědí, veverky, zadušenina královská, ptáci s cibulí... ale pro tebe asi spíš "Pečínka, německy slove halsbrand z telecího masa".
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:08:23) ja radsi jelen z vola
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:11:37) Jelen z vola (15. - 16. století) Smíchej volskou krev s dobře kyselým vínem, maso posekej na velké kusy a ty namáčej v té krvi. Potom je klaď po vrstvách do láku, na každou vrstvu dej jalovcové chvojí, maso trochu osol, ale ne příliš. Dobře zabedni a nech stát asi dva týdny. Maso pak připrav jako jelena.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:13:14) MOnty...krev a 2 tydny nechat nalozene? No to se snad radsi pujdu podivat po lese, jestli tam nelezi nejaka zdechlina jelena
Hele, musim koncit, vecer vas doctu...deti /dcera a kamradka, kamaradka ma narozky/ chteji tvorit Pinatu...
|
|
sovice |
|
(10.9.2015 14:13:51) A z toho vola byl jelen. A co když byl předtím ten jelen vůl?
|
|
|
|
Rodinová |
|
(10.9.2015 14:08:51) Kase ze srni havy ... to se mi onehda neastesti nepovedlo autem v lese
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:09:28) Rodinova,
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 14:08:16) Budeš si muset chytit bobra
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 14:09:37) Inko...jsme pobliz reky....mozna bych mohla v noci zaskocit na lov /nejdriv to tedy objedu na kole, jestli se tam bobri vubec nachazi/..
|
|
|
|
|
|
. . |
|
(10.9.2015 13:56:44) Monty, dnešní mouka je na rozdíl od té z dob Magdalény Dobromily fakt strašidelná, a ať si ji jí kdo chce. Kdo ji pro své dítě ve školce nechce denně ve všech jídlech (svačina-oběd-svačina) v kombinaci s ramou uherákem a hermelínem ovšem není trapný, jen o jídle v MŠ přemýšlí stejně, jako třeba o výchově a bezpečnosti a všem, co se jeho dětí a té instituce týká.
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:00:31) "...dnešní mouka je na rozdíl od té z dob Magdalény Dobromily fakt strašidelná"
Slupko, obávám se, že nerozumím. Už za časů Magdaleny Dobromily existovalo několik druhů mouky vč. "náhražek" mouky, které se lišily jak kvalitou, tak samozřejmě i cenou. A lidé si holt kupovali to, na co měli. Stejně jako dnes.
|
. . |
|
(10.9.2015 14:03:13) Monty, tak "kvalitní", tj. zbavenou všeho, čím by se mohla kazit, mouku si nikdo tehdy (cca do 50. let minuléh století) koupit nemohl.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 13:57:35) Ano, do něčeho nedávám na zahuštění nic, do něčeho jíšku, do něčeho solamyl, co kam se hodí a jak nám to chutná. Hodně mouky do omáčky, aby jí bylo hodně, bych dala leda, pokud bych vařila pro stavební dělníky.
|
|
Monty |
|
(10.9.2015 14:13:05) "Ale ono ani nejde o jíšku jako o to množství. Prostě nejíme, ale žereme."
Val, a vvvo tom to je.
|
Monty |
|
(10.9.2015 15:29:36) Val, když něčeho jíš hodně, tak ztloustneš, i kdyby to bylo "zdravý" sebevíc. Bohužel.
|
|
|
|
|
|
|
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:49:28) no kdyz nekde ctu, jak nekdo vari pro nekolikaclenou rodinu na nekolik dni, pochybuji, ze v tom gulasi ma 5kg masa. Ja si myslim, ze s moukou vari hodne lidi a rozhodne 7pokud ty lidi nejsou obezni ci posvyzivene/ nebudu vnucovat, ze delaji prasarnu, kdyz pouzivaji mouku. Nejak se ti lidi nakrmit musi a ne kazdy na tech 5kg masa na gulas ma
|
*Šárka* |
|
(10.9.2015 14:09:26) Ja si myslim, ze s moukou vari hodne lidi a rozhodne 7pokud ty lidi nejsou obezni ci posvyzivene/ nebudu vnucovat, ze delaji prasarnu, kdyz pouzivaji mouku. Nejak se ti lidi nakrmit musi a ne kazdy na tech 5kg masa na gulas ma
A nebo to vůbec není o tom, kdo na co má. Naše dítka v pubertě občas odmítala maso, nicméně omáčky (houbová, k roštěné, guláš..) potřebovala plný talíř, aby nejedla suchou přílohu. Takže jsme se musela zdokonalit v tom, jak udělat hrnec celkem chutné omáčky k 1 kg masa, např. Ano, došlo i na zahuštění moukou nebo jíškou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(10.9.2015 12:22:02) No jo, móda.
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:12:03) Ale houbeles móda, u nás se takhle vařilo vždycky, co se pamatuju. Guláš zahuštěnej moukou není guláš, rajská zahuštěná moukou je hnus ze školní jídelny.
|
Monty |
|
(10.9.2015 13:13:57) "Guláš zahuštěnej moukou není guláš, rajská zahuštěná moukou je hnus ze školní jídelny."
Lído, to je věc chuti. Já používám domácí vývary a zahušťuji jíškou z kvalitního másla. O hnusu ze školní jídelny bych asi nemluvila, i když to samozřejmě nebude chutnat každému, neboť lidské chutě jsou rozličné.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.9.2015 13:16:54) Do rajský taky trochu jíšky dávám, vařená rozmixovaná rajčata nejsou rajská omáčka, ale vařená rozmixovaná rajčata
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:20:26) Mně přijde strašně divné, že někdo rozmixuje rajčata a tvrdí, že je to omáčka.
|
Anni&Annika |
|
(10.9.2015 13:22:40) susu...kdyz rozmiujes rajcata, co teda mas? Ja mixuju rajcata, a zahustim pernikem..v tom snad mouka je taky ne? Ja nemam vubec nic proti mouce, jen nektere omacky ji podle me nepotrebuji. Kde si ji neumim predstavit je krenova a koprova...
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:25:14) Anni jo, perník v pohodě, to je také zahuštění. Jen se nehodí guláše nebo třeba té svíčkové. Prostě zahustit jo, ne nutně vždy moukou - někdy chlebem, někdy jíškou, někdy moukou, někdy škrobem,....
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:28:57) V guláši bohatě stačí ta spousta cibule. Na váhu stejně s masem (ne víc, jinak je to už nasládlý), a musí se to vařit dostatečně dlouho, aby se cibule pořádně rozvařila na kaši.
|
|
|
|
Lída+4 |
|
(10.9.2015 13:24:23) Jaxi to nejsou jen rajčata, že. Rajská s moukou mi fakt přijde HODNĚ hnusná.
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:26:20) Mně rajská bez mouky. To není ničím spojené.
|
|
|
neznámá |
|
(10.9.2015 16:43:22) Jak rozmixuji rajčata? Klasicky osmahnu cibulku, přidám mletou papriku, mrsknu do toho dusit "stáhnutý" rajčata, trošku podliji červeným vínem (často tam liji rovnou svařák, ten mám v zimě na plotně pořád), osladím, mrsknu tam bobkový list. Po asi hodinovém vaření, do zhoustnutí, propasíruji přes síto. Dochutím kořením do perníku, skořicí, popřípadě dosladím. Na talíři dáváme ještě čepici z kysaný smetany. Doma se přidává do základu ještě kořenová zelenina, ale to už mému chlapovi nechutná.
|
|
petens |
|
(10.9.2015 23:12:17) tak to ale nefunguje. A proč se rajská jmenuje rajská? Protože je z kečupu, protlaku, nebo pytlíku?
|
petens |
|
(10.9.2015 23:20:49) jinak jsem z hrůzy z mouky trochu překvapená,
na straně druhé, mouka se používá v některých jídlech jako jíškový základ a často nesmyslně na zahuštění, když vlastně základem mělo být to, že ta omáčka je zahuštěná cibulí, zeleninou sama o sobě - psaly jste tu o rajské, svíčkové, guláši, napadá mne játrová omáčka, UHO (základ cibule), zeleninová UHO - základ cibule + kořenová zelenina, hovězí na česneku, to je spíš sosík než litry omáčky.
Bez mouky nesvedu například koprovku. Zdravá výživa je nám vzdálená, prostě takhle vaříme, protože babička říkala.
|
petens |
|
(10.9.2015 23:31:05) jinak jsem z hrůzy z mouky trochu překvapená
abych doplnila. Mouku konzumujeme, často se u nás peče, ne vždy zdravě, naopak často z bílé mouky, jen u některých omáček mne překvapila její nepostradatelnost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
libik |
|
(10.9.2015 12:50:13) Ano, do svíčkové se tradičně dává hladká mouka, naopak ta zelenina tam jaksi přivandrovala až během dalších let, viz: http://www.bydlet.cz/292594-recept-na-svickovou-omacku--neni-svickova-jako-svickova/
|
. . |
|
(10.9.2015 12:57:20) Libik, naprostý souhlas s tvým odkazem, kopíruji z něho:
"Pravý recept na svíčkovou Stejně, jako třeba u bramborového salátu platí i u svíčkové, že neexistuje jediný a zaručeně „ten pravý“ recept. Receptů na svíčkovou je mnoho. Liší se použitím různých druhů surovin, ingrediencemi a také jejich poměrem. V každém případě, dobrá svíčková omáčka má sladko-kyselou,mírně navinulou chuť, kterou vhodně doplňuje maso, brusinky a citron, případně šlehačka. Někdo dává přednost výraznější, kyselejší chuti, další má raději více sladkou a krémovější omáčku. Jsou tací, kteří trvají na velmi husté a hodně kalorické svíčkové, další dají přednost omáčce lehčí a lépe stravitelné. Prostě, ta nejlepší svíčková není pro každého stejná."
|
susu. |
|
(10.9.2015 13:02:24) Také přidám:
"Dnes již nezjistíme, kdo a kdy jednu z našich nejoblíbenějších a svátečních omáček vymyslel. Jisté je to, že svíčkovou (v trochu jiné podobě, než známe dnes) zmiňuje ve své knize Domácí kuchařka z roku 1826, slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. V receptu je uvedené hovězí maso, slanina, cukr, vinný ocet, celý citron i s kůrou, bobkový list, pepř, tymián, ale i hřebíček a zázvor. V receptu Rettigové chybí kořenová zelenina, která se začala přidávat až později. "
A zkus mi říct, čím by to měli husté, pokud by nezahušťovali? Holt zahušťovali, protože tak se dělají omáčky. A teď mě někdo bude přesvědčovat, že ne.
|
|
|
|
|