malamorska |
|
(20.12.2013 22:26:08) Deti obedvaji ve skolni jidelne, klasiku - jednou tydne knedliky s omackou, jednou sladke jidlo, zbytek maso s rejzi, testoviny, neco s bramborem atd. Svaciny maji ve skole - chleby s pomazankou, obcas jogurt, puding, obcas ovoce. Snidaji doma (to tedy mohu ovlivnit) bily jogurt a musli nebo kukuricnymi lupinky, chleba s maslem a platkovym syrem. Premylim o vecerich - chtela bych doplnovat *hodnotne ziviny*, protoze jsou hubenouri a trocha svalu a odolna kostra by jim prospela.
Jake slozky potravy jim chybi a na co bych se mela u veceri zamerit? Tedy ale aby to jedly a nemely pocit, ze maji fanatickou matku:)
Zatim me napadly ryby, bilkoviny z netucneho masa, lusteniny a syrova zelenina... co dal? A zejmena, jaka *chutna a zdrava* jidla z toho spachat? Chci rict, pokud nestiham, dojdd i na spagety se syrem, ale pokud je cas, chtela bych to mit trochu promyslene Diky.
|
angrešt |
|
(20.12.2013 22:29:14) Z toho, co píšeš, mají asi málo zeleniny a ryb. Ale těžko soudit.
V jídelně se musejí řídit spotřebním košem, takže ten mají určitě splněný. Ale spotřební koš obssahuje relativně málo zeleniny, málo ryb a z mého pohledu nadbytek masa, jelikož podle vyhlášky kdovíproč ryba není maso a do položky maso se nezapočítá.
Tak bych dětem dodávala hlavně ty ryby, zeleninová jídla vařená i syrová. Maso by podle mě stačilo v ty dny "sladkých jídel", jinak ho obvykle v jídelnách mají dost.
Ovoce je v koši zastoupené hodně, až moc, takže toho asi málo mít nebudou. Luštěnin je tam na můj vkus taky míň, než by bylo ideální, tkaže luštěniny by si taky zasloužily do večeří přidat.
|
angrešt |
|
(20.12.2013 22:42:55) A z hlediska živin se dá předpoládat málo vitamínu C, D, K, B9 a i dalších B (v jídelnách panuje tendence veškerou zeleninu i ovoce pokud možno umořit dvouhodinovým varem - bojuju s tím ve "své" jídelně furt ), nedostatek nenasycených mastných kyselin, jódu, možná i hořčíku a draslíku.
|
malamorska |
|
(20.12.2013 23:07:55) Takze syrova zelenina, lusteniny, ryby..... v syrove zelenine problem nevidim, velke oblohy a salaty deti docela muzou. Ryby - jime lososa na prirodno, tunaka z plechovky do salatu nebo do testovin a file (asi z tresky). Tady urcite rezervy ke zlepseni jsou. Lusteniny - jime dost cervenou cocku (ruzne variace na dhal), miluji hrasek z plechovky:), obcas cizrnu (ale ne hummus - tady je podezrivam, ze se jim nelibi to jmeno)..
Davam jim rano tobolky s rybim tukem (pry to blahodarne pusobi na mozek a rikam si, ze skodit to snad nemuze).
Privitala bych par napadu, jaka jidla s uvedenymi ingrediencemi maji vase deti rady a netrvaji uvarit moc dlouho, pokud mozno.
|
angrešt |
|
(20.12.2013 23:17:19) Tak hummusu říkej hommos, to zní líp
Když dostáváají rybí tuk, tak je to super. Ryby - lososa ano, tuňáka pouze minimálně, pro děti je nevhodný, obsahuje opravud hodně rtuti. Mnohem vhodnější je makrela, j z čeledi tuńákovitých a má podobné složení, přitom ale neakumuluje těžké kovy. Dále z ryb jsou vhodné sledě a sardinky, prostě tučné mořské ryby, které spojují nenasycené omega kyseliny, kvalitní bílkoviny a jód. Ale fajn jsou i tučné sladkovodní,t řeba kapr a pstruh - taky omega kyseliny.
Z luštěnin můžeš zkusit cizrnovou sladkou "nutellu", ta by dětem měla chutnat
Červená čočka je super, dají se z ní dělat i výborné pomazánky, kteér splní požadavek na" rychle", mohou být udělané předem.
Hrášek není luštěnina, ale zelenina (z hlediska složení). Ale samozřčjmě nic proti němu, jen nenahrazuje luštěniny.
Dítě mám zatím příliš malé, takže mu vařím "dětštěji".
Ale dělám jídelníčky pro školku a školu, tak se můžeš inspirovat (ale ber v potaz, že tam se musí plnit brutální finanční limit a naví některé suroviny nelze obstarat nebo je s nimi nějaká jiná potíž, takže jídelníček není úplně podle mých představ).
Luštěniny by měly být kombinované vždy s něčím masitým (stačí fakt maličký kousek masa do toho jídla, nebo třeba vařit v masovém vývaru), protože kvůli meat effectu se zvýší několikanásobně vstřebání železa z luštěnin. Bez masa se většina tohoto nehemového železa vůbec nevstřebá.
|
angrešt |
|
(20.12.2013 23:20:06) Odkazy nejsou?? tak znova: Školka (má tam i svačiny, ale má jídelníčky vyvěšené jen do listopadu) http://ms-nizbor.cz/pages/jidelnicek.html
a škola (bez svačin, ale zas má vyvěšené všechny měsíce): http://www.zsnizbor.estranky.cz/clanky/jidelna/
Moc nekoukej na září, to jsem byla teprv "v záběhu" s programem na kontrolu spotřebního koše a tak je to tam takové málo rozprostřené, jak jsem dorvávala nějaké složky koše a nevěděla jsem jak na to Další měsíce už jsou rovnoměrnější.
|
malamorska |
|
(20.12.2013 23:46:30) Ty jidelnicky jsou moc hezke. Zacala jsem i trochu slintat
|
|
Suza007 |
|
(21.12.2013 9:27:47) moc hezké jídelníčky
|
angrešt |
|
(21.12.2013 12:00:29) Díky Měla jsem ještě trochu odvážnější představy, ale střet s realitou mě pro zatím pokrotil. Ale snad postupně pomalu se to poddá.
|
|
|
Stáňa * |
|
(21.12.2013 23:11:33) Angrešte, přímo v práci máme jídelnu, na kterou nám přispívají, kterou ale už roky bojkotuji a raději jim chleba s něčím.
Do té vaší školy bych ale chodila hned, úžasná jídla. I když tam máte např. smažený sýr, tak příloha k němu je fantastická. Ráda bych ochutnala úplně, úplně všechno
|
angrešt |
|
(22.12.2013 11:30:29) Smažený sýr? ten tam pokud vím nemáme, to by musela být nějaká tajná akce jídelny, o níž nevím Smažené je tam jednou za měsíc - řízek, květák, ryba.
|
La Pepa |
|
(22.12.2013 20:45:00) dívala jsem se na oba jídelníčky a přijdou mi úplně super. Rozhodně si z nich nějakou inspiraci vezmu. Jak se na to tváří děti? Zvykly si hned? Mělo by tě platit ministerstvo a dělala bys jídělníčky rovnou celostátní. Tvojí kuchařku snad donese Ježíšek.
|
Stáňa * |
|
(22.12.2013 22:16:46) Jj, máš pravdu, byl to smažený květák, nevím, jak mě ten sýr napadl
|
angrešt |
|
(22.12.2013 22:52:32) Tak má to podobnou barvu
|
|
|
angrešt |
|
(22.12.2013 22:52:17) Děti se na něco tváří, na něco netváří. Ze začátku se moc netvářily, ale snad teď už si trochu zvykly, i když některá jídla se jim prostě "prodat" nedají. Třeba teď byl propadák mozeček z červené řepy - nelíbila se jim prý barva. Pokud se ale někdo odvážil ochutnat, tak mu to moc chutnalo, dokonce si pak přidával. A tak je to i s jinými jídly. Největší sranda byla se studenými polévkami tarator a chlodnik v září. Dokonce prý následně na schůzkách rodiče řešili, co ta jídelna vyvádí, že dětem dala úplně vystydlou polévku Takže jak vidíš, další studené polévky se tam již neobjevují Často (častěji než děti) jsou ale žábou na prameni rodiče, kteří dětem říkají při čtení lístku něco jako "fuj, cizrna, to budeš mít zas hlad, to Ti nebude chutnat...!" a tak. Přitom dětem to leckdy i nakonec chutná, ale samzřejmě když maminka řekla....
Ale celkově to dopadá spíš dobře, některá neobvyklá jídla jsou už dokonce vyžádána na opakování (třeba marocký zeleninový kuskus s rozinkami bude mít v lednu repete, byl žádán, že moc chutná), u některých si děti chodí pro recepty, třeba na falafel... jako jo, snad to bude dobrý A nápoje jsou přijaty super obecně, tam není jediný zádrhel, pití z ovoce válcuje čaje se sirupem na celé čáře, takže aspo něco.
Spousta protestů je odjakživa proti luštěninám. Tam to ale je spíš dobré, jelikož předtím nejedl luštěniny skoro nikdo, teď je jí nezanedbatelná část osazenstva (třeba třetina), což znamená nárůst úspěšnosti o desítky až stovky procent. ALe obecně brblání proti luštěninám je veliké, a to dokonce i ze strany pedagogů školy, že prý se po nich prdí a tak by neměly v jídelně pokud možno být nejlépe vůbec. Přitom ve spotřebním koši jich je požadováno opravdu hodně a tahle četnost to plní tak tak.
Jídelníčky celostátně...až tak široko daleko asi ne, ale snad budou distribuovány do více jídelen, pracuje se na tom Tahle jídelna je trošku "testovací" a podle zpětné vazby je pak upravuju pro eventuální širší použití. Navíc jídelníček není jen jídelníček, ale vpodstatě sepsání komplet další kuchařky, protože ke všem jídlům samozřejmě musím psát i celé receptury. Tak drž palce, ať to vyjde
A doufám, že kuchařka se bude líbit
|
La Pepa |
|
(22.12.2013 23:22:37) Angrešte,
ty mlsný rodiče, to je hrůza. Jako my s mužem jsme až moc dobrý strávníci a děti to mají po nás - holka opět až přez míru. Kluk teda některé věci rád nemá, ale když nic jiného není, sní i to neoblíbené. Ale některé cizí děti bych živit nechtěla, to je o nervy. A ve školní jídelně davové psychóze odolá málokdo. Obě moje děti teda jo, dcera až ve škole zjistila, že je exot, když jí červenou řepu (miluje jí, jedla by jí i k snídani). Stejně tak syn zjistil, že ostatní jsou divní, protože nejedí strouhanou mrkev (a fasuje jí od spolužáků - posledně mu paní učitelka zakázala víc než 3 porce)
Držím palce, ať to vyjde, protože tohle je hodně záslužné. V zimě doháním zeleninu horko těžko po večerech - v létě to jde (saláty), ale v zimě si to žádá více času na přípravu a to už drhne (pokud nechci pořád točit fazolky/kapustičky z mrazáku). Dělám hodně polívky (předem), protože někdy přijdem tak pozdě, že prostě buď mažu chleba, nebo ohřeju polívku. Pokud polívka zbývá, děti by jí i snídaly, ale většinou je ukecám na kaši. Pokud stíhám, spasou jakékoliv ovoce, co jim předhodím (ideálně v autě při přesunech).
|
|
|
|
|
|
|
Agatha Ch. |
|
(21.12.2013 9:04:05) Angreste, prosim, v jake forme jsou ryby pro deti vhodne? Je mi jasne, ze idealne cerstve, ale ne vzdy to uplne jde, hlavne u tech morskych. Co je tedy mensi prusvih: mrazene, konzervy - jak poznat ty lepsi? Co nakladane ryby - mladsi dcerka se muze utlouct po zavinacich (a ja tak, je to jedine jidlo, ktere jsem schopna pozrit rano pred sestou). Uzene uz asi moc ne, vid?
|
angrešt |
|
(21.12.2013 11:58:55) Uzené moc ne, ale zas při porovnání uzené ryby a uzené uzeniny z toho vyjde ryba určitě líp. Jinak lépe mražené než konzervované. Ale zas - pokud dítě jiné ryby než konzervované nejí, tka lepší konzervovaná ryba než žádná ryba. to píšu, protože rybičkové pomazánky jedí často i děti, které odmítají rybu na talíři.
V současné době jsou nespravedlivě opomíjené tuzemské sladkovodní ryby, přitom těm akorát chybí ten jód,ale ostatní výživové složky mají perfektní. Takže není nad to pozrozhldédnout se po nějakých sádkách v okolí a třeba si i nakoupit víc a sama zamrazit (tak to dělám já, nakupuju třeba ve velkém u nás na chalupě z výlovu).
Mořské jsou problematičtější, to je jasné, ale dá se najít slušný dodavatel. Tady v Praze je to snadné, u vás nevím, dke nakupovat.
Zavináče jsou syrové sledě, je to rybí polokonzerva. Syrové sledě jsou velmi rizikové kvůli parazitovi Anisakis. Kvůli tomu hodně nedoporučuju dělat zavináče vlastní ze syrových čerstvých sleďů. je to fakt nebezpečná bestie, může to být až smrtelné (podobně jako třeba Trichinella). Pro výrobu zavináčů ve velkoprovozu se sledě hluboce přemražují tuším 2 týdny pod -25 (ale čísla píšu jen z hlavy, možná jsou trochu jinak), což Anisakise zabíjí. Proto kupované zavináče by už měly být OK, ale raději fakt z velkovýroby (a tohle doporučuju fakt výjimečně, obecně preferuju maloproducenty), než nějaké dělané na koleně a prodávané na trhu. Pokud máš sama možnost hlubokého podmrazení, tak si samozřejmě můžeš udělat zavináče vlastní. Tepelné opracování Anisakise spolehlivě ničí, takže já dělám klasicky sledě jen obalené trochu v mouce a opečené na másle a to dávám synovi.
Anisakis se může vzácněji vyskytnout i v jiných rybách, proto na pojídání syrových ryb se prodává speciálně sushi kvalita, jsou to bu´d kontrolované, nebo hluboce přemražované ryby, aby byly bezpečné.
|
|
|
|
Monika |
|
(20.12.2013 23:22:13) Mám obavu, že je tu momentálně málo tak zodpovědných matek, které by tak podrobně řešily jídelníček - takové maximalistky asi makají na vánočních přípravách, které berou taky tak zodpovědně Neřešíš to nějak moc s těmi večeřemi? Prostě udělej občas rybu jakoukoliv, dost často cokoliv se zeleninovou přílohou (moje děti milují syrovou mrkev třeba i ke krupicové kaši) a někdy cokoliv z luštěnin, co děti jedí. A na Štědrý večer: Čočkovou polévku, jakoukoliv rybu a bramborový salát s velkým množstvím zeleniny vařené max. 10 min, my máme taky hodně syrové cibule - spousta vitamínu C
|
malamorska |
|
(20.12.2013 23:42:42) No rikam si, ze varit nakonec stejne musim, tak proc nevarit promysleneji? Ale samozrejme nikoli za cenu, ze to nikomu nebude chutnat a budou me nenavidet jako fanatistku
|
malamorska |
|
(20.12.2013 23:47:20) fanaticku jsem myslela:)
|
|
|
|
|
|
|
|