Přidat odpověď
Uzené moc ne, ale zas při porovnání uzené ryby a uzené uzeniny z toho vyjde ryba určitě líp.
Jinak lépe mražené než konzervované. Ale zas - pokud dítě jiné ryby než konzervované nejí, tka lepší konzervovaná ryba než žádná ryba. to píšu, protože rybičkové pomazánky jedí často i děti, které odmítají rybu na talíři.
V současné době jsou nespravedlivě opomíjené tuzemské sladkovodní ryby, přitom těm akorát chybí ten jód,ale ostatní výživové složky mají perfektní. Takže není nad to pozrozhldédnout se po nějakých sádkách v okolí a třeba si i nakoupit víc a sama zamrazit (tak to dělám já, nakupuju třeba ve velkém u nás na chalupě z výlovu).
Mořské jsou problematičtější, to je jasné, ale dá se najít slušný dodavatel. Tady v Praze je to snadné, u vás nevím, dke nakupovat.
Zavináče jsou syrové sledě, je to rybí polokonzerva. Syrové sledě jsou velmi rizikové kvůli parazitovi Anisakis. Kvůli tomu hodně nedoporučuju dělat zavináče vlastní ze syrových čerstvých sleďů. je to fakt nebezpečná bestie, může to být až smrtelné (podobně jako třeba Trichinella).
Pro výrobu zavináčů ve velkoprovozu se sledě hluboce přemražují tuším 2 týdny pod -25 (ale čísla píšu jen z hlavy, možná jsou trochu jinak), což Anisakise zabíjí. Proto kupované zavináče by už měly být OK, ale raději fakt z velkovýroby (a tohle doporučuju fakt výjimečně, obecně preferuju maloproducenty), než nějaké dělané na koleně a prodávané na trhu.
Pokud máš sama možnost hlubokého podmrazení, tak si samozřejmě můžeš udělat zavináče vlastní.
Tepelné opracování Anisakise spolehlivě ničí, takže já dělám klasicky sledě jen obalené trochu v mouce a opečené na másle a to dávám synovi.
Anisakis se může vzácněji vyskytnout i v jiných rybách, proto na pojídání syrových ryb se prodává speciálně sushi kvalita, jsou to bu´d kontrolované, nebo hluboce přemražované ryby, aby byly bezpečné.
Předchozí