maska |
|
(22.9.2012 21:27:41) Ahoj,
v kuchyni mě to nějak poslední dobou nebaví. Než to všechno oškrábu, nakrájím, osmahnu, podusím, skočím na zahradu pro bylinky, oloupat česnek atd... však to znáte, tak se prostě nedostanu pod hodinu na jídlo ( a hodina to je ještě luxus, opravdu spíš déle). Vařím většinou 3x denně, takže už toho mám fakt dost. Do toho ještě svačinky, že.... Je nás 5.
Takže prosím o tipy, jak z čerstvých věcí (zeleniny) udělat nějaká jídla, která by chutnala i dětem do 6 let. Bez masa. Max. 30 minut se vším všudy (od sáhnutí na nůž a prkýnko, postavení vody atd...)
Moc děkuji.
|
minutka |
|
(22.9.2012 21:35:02) Já dělám hodně rizota, vařím hodně zeleninovo-luštěninové polévky, dneska jsem uvařila penne a k tomu jsem uvařila omáčku z rajčat, cukety, mangoldu a špenátu, byla to otázka pár minut, půl hodiny jsem určitě nevařila, ale moje děti mají tahle jídla rády, jsou zvyklé na zeleninu, kuskus a tak dále už odmala, těžko říct, co chutná dalším dětem pod šest let.
|
|
Luc. |
|
(22.9.2012 21:46:24) 3x denně? Proč?
Jídla do půl hodiny - kuskus, rizoto, lečo, květák na mozeček, brokolice na másle se strouhankou, těstoviny na 100 způsobů (klidně se zeleninou s houbama, s vajíčkem, rajčaty + bazalkou), tarhoňa s mletým masem a sýrem, pohankový placičky, dušená cuketa s nivou, brambory na loupačku s tvarohem a mlíkem, bram. kaše, pečené brambory se smetanou a sýrem, gnochi s čímkoli, smaženej sýr, jakákoli hustá polévka s pečivem....
|
|
Romča+V.6/03+L.5/08 |
|
(22.9.2012 23:14:15) osmahnout cuketu na másle, hodit na ní uvařený těstoviny, promíchat přidat sůl, bazalku a strouhaný sýr
|
|
Romča+V.6/03+L.5/08 |
|
(22.9.2012 23:15:21) jo a česnek neloupu celý stroužek dám do lisu, máčknu a tu slupku vyndám
|
|
Elíláma |
|
(22.9.2012 23:39:05) Vezmeš hruškovitou dýni, oloupeš (krájím si ji na proužky), vydlábneš dvěmi pohyby vnitřek lžíci, bývá cca 4x4 cm. Nakrájíš na kostky cca 3x3 cm (to je jedno jak velké, jen aby ses s tím nepižlala!), nakrájíš si 2-3 cibule, do pětilitráku dáš olej, na něm osmahneš cibulku, přidáš dýni, osmahneš, přidáš muškátový oříšek, zaliješ horkou vodou povaříš 15 minut, rozmixuješ ponorákem do hlaďounka, až bude opaleskovat, přidáš 100-150ml smetánky na šlehání a prohřeješ.
Jde to i z hokkaido, máš-li raději výraznou chuť. jde to i z obyčejné dýně, máš-li ráda její jemnou, pro mě vyblitou chuť.
Zdomí se to jemnou petrželkou, kapkou pananského oleje, nejlíp dýňového, pár semínky dýně.. no nebo to kydneš jen tak jako já (no zakápla jsem to mandlovým olejem..).
Pokud se s tím nebudeš crcat, tak do 30 minut to máš a sytí to výborně, jde to i jako hlavní chod doplněný nějakým sýrem... jo, jde na to krouhnout lístek parmezánu
No ano.... právě ji užírám
|
Elíláma |
|
(22.9.2012 23:49:31) jo, má to teda být dýňová polévka
|
Elíláma |
|
(23.9.2012 0:02:01) jinak nejméně pracnou věc jsem viděla dělat tchyni, jásí to modifikovala, není to zrovna něco, čím bych se chlubila, ale na běžné žraso to jde, nejde o půl hodiny, zato příprava trvá 5 minut a pak to jen prdneš do trouby a vylovíš - bez kontroly.
Vem kuře (je vás 5, taj jedno akorát) nebo 5 stehnisek. Omyj, posol, prdni do pekáče (jasně, lepší je na oleji osmahnout před pečením, ale maximalizujeme minimum), pomajoránkuj/pokmínuj, posyp čtvrtkami cibulí, 1 cibule na porci, nepodlívej, jen polož tenkou hoblinu másla na porci kuřete, přiklop a dej péct 3 hodiny na mírňounko, cca 110-130°C. Pak můžeš rovnou podávat jako dušené nebo odkryté dokůrčičkovat, každopádně to pustí hafo šťávy.
Příloha, ideál rýže, ale když se chceš flíknout, stačí čerstvý kyprý chléb.
Rýži dělám tak, že v hrnci cca 2litrovém nahřeju olej, opražím syrovou rýži, zaliju vroucí vodou z konvice hrnek a půl na hrnek rýže, osolím, vrazím do toho palici cibule s 5 hřebíčky zapíchanými do ní, přiklopím, vypnu sporák a na horké plotýnkce nechám dojít než se udělá maso (cca 20 minut, ale pak už se to nerozprcne, tak prostě jak dlouho potřebuju, horko to drží cca 3 hodiny, tak za 5 minut práce příloha ready na půldne )
|
Epepe |
|
(23.9.2012 16:19:51) Tvoje tchýně je žabařka. MOJE je mistr v odfláknutém jídle. Např. maso do polívky zásadně neobírá, nechá v hrnci celou kost. Zeleninu nekrájí, jsou tam celé mrkve, každému prdne do talíře s polévkou půlku. Vepřové maso strčí do hrnce, nalije na to trochu vody z vodovodu a nechá to péct, dokud to není z jedné strany černé. Brambory vaří ve slupce, neomývá, hlínu si každý před oloupáním (protože si je loupe každý sám do jednoho hrnce uprostřed stolu) otře. Pudink nerozlévá do mističek. Do velké mísy nasype dvě hrsti piškotů, nalije na to litr pudinku, a když má hodně času, tak navrch ještě rozpuštěnou čokoládu (čokoláda, máslo, voda). Každý si nabírá velkou lžící ... Musím říct, že jsem od ní i leccos převzala, nicméně takhle bych tedy jídlo odfláknout nedokázala.
|
|
|
|
|
anemon |
|
(22.9.2012 23:41:35) Když jsem v kuchyni otrávená, řeším to jídlem z jednoho hrnce, konkrétně pekáče, v troubě se to upeče už bez nároku na čas kuchařky.
Věřím jednou denně, někdy hlavní ob den a dovařuji jen přílohy.
|
|
Katze |
|
(23.9.2012 10:06:43) Ty jo, vařit třikrát denně, tak s tím jednou seknu a už mě nikdo nenaláká ani na jídla do 30 minut...jinak rizota (jednou s rajčaty, podruhé s cuketou, potřetí třeba s okurkou a hráškem), směsi na špagety, zapečená zelenina se sýrem...
|
|
angrešt |
|
(23.9.2012 10:26:14) Trochu mě udivuje vaření 3x denně - to máte snídani v podobě teplého zeleninového jídla? Z toho, co píšeš, neplyne, zda 30 min práce, nebo 30 min od příchdu do kuchyně k pokládání na talíř. První kategorie (připraví se a dá vařit/péci na nějakou dobu) je naprosto v pohodě, to lze vlastně vařit cokoli, stačí si to rozumně naplánovat.
Druhá je už ale dosti šibeniční - ta se dá praktikovat v létě, kdy je v sezóně zenenia žádající žádnou či krátkou tepelnou úpravu. Ale jak to leze k podzimu a potom k zimě, tak jaksi přichází do sezóny zelenina, které 3 min tepelné úpravy nestačí, takže během 30 min (pod 20 min příprav - loupání, krájení, čištění...) se v množství pro 5 lidí nedá takřka dostat a za 10 min uvařit a ochutit už řadu věcí prostě nejde. Zeleniny, které jsou teď na vrcholu sezóny - tj. dýně, zelí, celer, cibule, brambory, mrkev... se za 10 min tepelně opracovat nestihnou.
Ze sezónních jde rychle třeba teď brokolice, květák.
Můžeš ještě využívat doznívání křehčích letních zelenin, kterým stačí tepelně upravovat krátce - cukety, letní pórek, mangold, rajčata... ale těm už sezóna končí.
Navíc s požadavkem 30 min vylučuješ z jídelníčku luštěniny s výjimkou červené čočky. A to zrovna ideální není.
Jídla málo pracná, protože se zelenina nekrájí na malé kousky(strávníci si ji krájí vlastně až na talíři), ale časově na hraně (prostě rychleji to voda neuvaří, a to ještě chceš započítávat přivedení vody k varu, což je obvykle kolem 5 min, nemáš-li indukční sporák): Vařený květák s máslem a parmazánem vařený květák sypaný strouhaným vejcem vařená brokolice se sýrovou omáčkou vařené mangoldové řapíky s česnekovým máslem restovaná cuketa na másle restovaná cuketa s hrubozrnnou hořčicí a creme fraiche mangold (listové čepele) s rajčaty vařený pórek s osmaženou strouhankou
Jídla, která vyžadují krájení na malé kousky, jsou pro 5 lidí už časově náročná jaksi z principu, takže nepomůže ani to, že tepelná úprava není dlouhá - to platí např. pro zeleninový kuskus, těstoviny se zeleninovými omáčkami... prostě věci jako škrábání mrkve, krájení celeru na malé kostičky... zabírají spoustu času, a to i kuchařům, kteří krájejí profi rychle.
Leda si na to pořídit robot. Ale ani ten neoloupe/neoškrábe, neumyje...takže ušetří cca pouze třetinu času zpracování zeleniny.
No a protože sasmozřejmě neodolám lálavému nadpisu, tak si přihřeju polívčičku upozorněním, že již brzy vyjde má kuchařka věnovaná sezónnímu vaření
|
maska |
|
(23.9.2012 12:05:39) ano,tak jsem to myslela,od zacatku vseho po talir 30 min. Za tipy dekuji.prosim o mail s kucharkou.rano varim kase.zeleniny pouzivam hodne a jen syrovou cerstvou ze zahrady atd.,takze tam toho cisteni,krajeni je furt tolik,ze to uz me fakt neba.jasne,nekdy i zapecene veci v troube.takze vsem diky,par veci jsem vybrala,co zaradim a tak jste mi pomohly.dekuji.
|
anemon |
|
(23.9.2012 12:35:48) Toho moc není, připravit množství surovin pro pět je časově náročné (jak rostou děti, stále náročnější)
Rychlá večeře je třeba ovesná kaše, tam to jistě stihneš, tu vařím tak jednou týdně. Snídani děláme teplou jen o víkendu - vejce jakkoli, ale namazat k tomu chleby a pokrájet zeleninu taky není za minutu. Pak asi třikrát týdně polévku (tu vařím dlouho a pomalu, ale u toho nemusím být, pak mám připravený vývar, konkrétní večeře je otázkou provaření zeleniny, tu přidávám čerstvou)
|
|
angrešt |
|
(23.9.2012 13:15:58) Jo, pro 5 lidí je prostě hlavní časovou položkou opracování zeleniny. A už to nevytrhne, zda se pak jídlo vaří 10 nebo 20 min, zásadní čas sežere to loupání a krájení, to jsou klidně desítky minut, zvlášť u piplaček typu vylupování hrášku, ale i krájení mrkve na kolečka zabere pro 5 osob horu času.
Navíc domácí zelenina je obvykle míň pravidelná, není předepraná jako z obchodu... takže to trvá ještě o něco víc. Ale za tu kvalitu to stojí
Kaše k snídani jsou rychlé, stačí surovinu večer předem namočit (funguje to nejen klasicky na vločky a krupici, ale i např. na rýži, je pak taky rychleji)
Ke kuchařce posílám mail.
|
|
|
Epepe |
|
(23.9.2012 13:36:38) Tak pokud by zakladatelka nepočítala třeba zapékání, tak má obrovský mlanipulační prostor ... hodit zeleninu do pekáče a na to rozházet sýr, to je otázka pár minut (až na to krájení, jak píše angrešt). Já když mám málo času a chci něco fakt dobrého, tak hodím do pekáče lososa. Ale to je bohužel masité, takže nic pro zakladatelku.
|
|
Bumbi&05,08,10 |
|
(23.9.2012 23:26:46) Angrešte, vyjde to před těma vánocema? Zásadní informace díky!
|
angrešt |
|
(24.9.2012 11:09:37) Bumbi, napiš mi na mail
|
|
|
|
Hana | •
|
(23.9.2012 12:49:01) Porkova polevka s tofu Na masle/oleji zasypat moukou na kolecka nakrajeny porek a cca 5 minut casto michat, zalet vrouci vodou, pridat na kousky nakrajene tofu, osolit, dat muskatovy orisek a varit do zmeknuti porku (cca 15 minut)
Bramborova polevka Cibuli (doporucuji hodne cibule) na oleji ci masle do zmeknuti, zasypat sladkou paprikou (uricte tak polevkovou lzici)a chvilku smazit, dat na kosticky nakrajene brambory,zalit vodou, osolit, dat bobkovy list a varit do zmeknuti. Vyndat bobkovy list, polevku rozmixovat. Kdyz mam pazitku, tak ji na tu polevku nasypu.
|
Hana | •
|
(23.9.2012 13:06:14) Jeste jsem zapomela na Brokolicovou polevku Uvarit ve vode (jestli chces hustou, tak ne moc vody) brokolici do mekka, rozmixovat, pridat nejlepe Borlotti nebo bile fazole bud predem pripravene ci z konzervy, osolit, zahrat na potrebnou teplotu
jeste je rychly humus, ale tam moc sezonni zeleniny neni :)
|
|
|
|