Vezmeš hruškovitou dýni, oloupeš (krájím si ji na proužky), vydlábneš dvěmi pohyby vnitřek lžíci, bývá cca 4x4 cm. Nakrájíš na kostky cca 3x3 cm (to je jedno jak velké, jen aby ses s tím nepižlala!), nakrájíš si 2-3 cibule, do pětilitráku dáš olej, na něm osmahneš cibulku, přidáš dýni, osmahneš, přidáš muškátový oříšek, zaliješ horkou vodou povaříš 15 minut, rozmixuješ ponorákem do hlaďounka, až bude opaleskovat, přidáš 100-150ml smetánky na šlehání a prohřeješ.
Jde to i z hokkaido, máš-li raději výraznou chuť. jde to i z obyčejné dýně, máš-li ráda její jemnou, pro mě vyblitou chuť.
Zdomí se to jemnou petrželkou, kapkou pananského oleje, nejlíp dýňového, pár semínky dýně.. no nebo to kydneš jen tak jako já (no zakápla jsem to mandlovým olejem..).
Pokud se s tím nebudeš crcat, tak do 30 minut to máš a sytí to výborně, jde to i jako hlavní chod doplněný nějakým sýrem... jo, jde na to krouhnout lístek parmezánu
No ano.... právě ji užírám