| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak vyrobit mazací sýr?

 Celkem 24 názorů.
 Sharien 


Téma: Jak vyrobit mazací sýr? 

(12.9.2012 10:33:56)
Dala jsem se na vyrobu syra, umim udelat mozzarelu, cottage, cerstvy syr, riccotu... ale jak udelat doma mazaci syr ala Lucina? Nejak zahrat (vychazim z toho, ze ty syry byvaji termizovane) nebo jak? Moje syry jsou bud hrudkate nebo tuhe. Stejne tak neumim udelat kremovy tvaroh (pouze tuhy nebo hrudkaty:-))) . Dik za rady!
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 10:46:50)
Zhruba takto http://jaknato.webpark.cz/html/mascarpone.html
ale používala jsem vinný ocet, vlastně hybrid s tímto http://jaknato.webpark.cz/html/quesoblanco.html

prostě smetana + vinný ocet ~:-D
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 10:48:17)
Ja tusila, ze se ozves :-) No jo, problem je, ze to nechci delat ze smetany, proste mam mliko a zpracovavam mliko, z toho to nejde?
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 10:59:05)
No, i na té lučině máš napsáno "termizovaný smetanový sýr", žejo. Mazavost je dost důsledek vyššího obsahu tuku. Dělat lučinu ze sbíraného mléka dost dobře nejde, tam máš úplně jiný poměr bílkovin a tuků, tj. bude tam převažovat kasein a vyleze něco jako cottage.
Z nesbíraného mléka je to o něco lepší, ale i tak to nebude úplně mazavé, protože to nebude smetanový sýr, no ~;)
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 11:04:05)
Jinak teda mazatelný je i labneh, tak můžeš vyrobit ten (okapáním jogurtu), ale chuť je pochopitleně jiná než u lučiny či mascarpone, protože v tuku se rozpouští aromatické látky, takže tučnější sýry jsou chutnější sýry, dá se říci.
I proto se ostatně labneh jí pak s olilvovým olejem, ten trochu "vytuní" chuť.
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 11:06:56)
Mas pravdu, je tam smetanovy syr, no tak nekdy muzu zkusit. Jinak mliko mam nadojene, tucnost vysoka :-)
 neznámá 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:13:10)
Něco podobného dělám i z nadojeného mléka a jde to dobře, jen je hodně syrovátky. Já teda používám citronovou šťávu.
Mléko je potřeba co nejčerstvější, všimla jsem si, že dýl nadojené mlíko se špatně sráží nebo se vůbec nesrazí.
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:28:58)
Ja do klasicke syrovatky pridam neco z ekokozy a mam jeste riccotu:-)
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 11:12:16)
Jsem to myslela tak,ze kdyz si seberu smetanu na mazaci syr, pak mi zbude spousta mlika s nizsim obsahem tuku a z toho nebudou tak dobre syry, takze se asi na cely mazaci syr vykaslu:-) Ted jsem udelala z 5 l mlika celkem kilo syru, tak to jsem spokojena :-)
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 11:13:06)
Aha ~:-D
No, tak můžeš zkusit ten labneh, udělat z plnotučného mléka jogurt a ten pak odkapat.
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 10:49:40)
Vis co, odeborat smetanu a pak zas ten ztybek bude malo tucnej a na syry ne tak dobrej:-) Ted jsem z 5 l mlika udelala 5 druhu syra a celkem toho je kilo, to uz je pekny. Ale jak to mazat netusim :-)
 Ningit 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 11:26:03)
Nevím, jestli jsem dost fundovaná radit, ale nedávno se mi povedlo spíš omylem něco hodně podobného a vynikajícího. Pokoušela jsem se podle návodu v Apetitu vyrobit domácí ricottu (1,5 l mléka + 0,5 l šlehačky zahřát na 80 stupňů s 1 lžičkou mořské soli, pak přidat 4 lžíce citronové šťávy)a asi byly skvrny na slunci, takže se nějak nezadařilo a zůstalo to pořád tekuté. Nejdřív jsem měla vzteky chuť to vylít, ale pak mě napadlo udělat z toho labneh, který jinak běžně dělám jenom z mléka. Takže jsem směs nechala trochu vychladnout, přidala skoro celý kelímek choceňského bílého jogurtu a nechala přes noc v peřinách. Druhý den jsem dala do cedníku utěrku, vyklopila a nechala hodně dlouho odkapávat. Co z toho vzniklo, to vlastně ani netuším, ale mělo to fantastickou chuť a krásnou konzistenci, která se dala bez problémů mazat na (domácí) chleba. Takže tudy někudy by cesta k mazacímu sýru taky mohla vést:)
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 11:43:31)
No ona riccota je mazaci, tu mam mazaci i ja :-))) to se ti asi povedla ona, chvili trva, nez se scukne a vypada tp tekute, nez to vykape. Ja ji teda delam jako "zbytkovy" syr. Po tom, co udelam syreninu, tak vysrazim syrovatku a mam :-) Ted cca 250 g z necelych 5 litru syrovatky.
 Ningit 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:01:22)
Jenže všude v receptech na ricottu se píše, že se to má víceméně začít srážet hned, ale u mně to bylo fakt i tak po hodině úplně tekuté, žádná stopa sraženiny. Prostě klasický nepodarek. Takže tam určitě rozhodlo to dodatečné naočkování jogurtem, taky to mělo ve finále trochu jinou chuť než ricotta, takovou víc do jogurtova a smetanova... Ricottu bych si asi na chleba nemazala, ale tohle se tam vyloženě hodilo. Kdybych to příště chtěla vyrobit záměrně a ne omylem ~f~, tak bych selským rozumem řekla, že by se mohl zkusit udělat klasický labneh ohřátím směsi plnotučného mléka + šlehačky, vynechat tu proceduru s citronovou šťávou a místo toho jen naočkovat smetanovým jogurtem..
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:29:54)
Tak vyzkouset a napsat i s vyteznosti, z kolika mlika kolik, zda se oplati. Mne treby prijde, ze tvarohu ze zkysleho mleka je strasne malo, ale s cukrem je taaaaaak strasne dobry! Na knedliky, testoviny...
 Ningit 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 13:04:09)
Ta výtěžnost mi u toho právě přišla výborná, mnohem lepší než u tvarohu - nevážila jsem to, ale na to, že to bylo jenom ze 2 litrů, toho bylo vizuelně opravdu hodně. Mně už se upřímně řečeno ani moc nechce vyrábět tvaroh ze zkyslého mléka právě proto, že ho je maličko. U klasického labnehu, který běžně vyrábím jenom z mlíka, jsem zvyklá na to, že je toho vždycky spousta, i po odkapání. Vyplatí se to podle mně rozhodně víc než tvaroh. A chuťově se to dá používat podobně jako tvaroh, nasladko i naslano..
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 13:12:07)
Ona hlavně ricotta je sýr syrovátkový, tj. ne kaseinový, ale laktalbuminový. Takže ten recept z Apetitu je jaksi od základu špatně, neboť sráží kasein.
 Hudba Ainur 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:20:07)
Ženy, mě z vás klepne - vy jste tak soběstačné a akční, že si vyrábíte i sýry? Klobouk dolů ~R^
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:27:19)
To vis, rodicak... :-))) Ono to je fajn, ukazes ditko, jak se dela syr, mas dobry pocit, ze to zvladnes a ve finale jeste usetris a vis, co jis!
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 13:14:02)
Syřidlo a vše ostatní kupuju od firmy Milcom - posílají poštou a v Praze mají i kamennou prodejnu.
Návod na domácí výrobu sýra jsem kdysi dávno popisovala zde http://www.cuketka.cz/?p=2069
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 14:29:35)
Jeee, to je tvoje, tak podle tebe delam syr:D Na ty ekokoze to vyjde lip.
 angrešt 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(13.9.2012 17:54:51)
Nojo, moje, ale tuze dávné ~;)
Ekokoza je dobrá, ale zas by to stálo poštovné, myslím, že přímý nákup v Praze mi vycházel líp. Ale nevím, momentálně sýry nedělám, poslední někdy před 1,5 rokem ~:-D
 Zdislava a kluci 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:21:56)
o mazacim syru nic nevim, ale prosim jak delas ty ostatni syry? pridavas syridlo? a kde objednavas? jsem videla na netu recepty a videa jak udelat domaci mozzarelu a korbacky a mam strasnou chut to zkusit, objevila jsem i zdroj nadojeneho mleka,jenom nevim kam na syridlo, u nas ve zdrave vyzive ho nemaji a mit nebudou :-(

diky moc za odpoved
 Sharien 


Re: Jak vyrobit mazací sýr 

(12.9.2012 12:28:03)
Koukni na www.ekokoza.cz , tam maj vsechno, uplny zaklad je syridlo a mam jeste chlorid. Jsou tam i postupy.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.