Suza007 |
|
(24.4.2012 10:15:22) Zdravím, před pár měsíci jsem se tu inspirovala a zkusila vyrobit domácí kvásek. Našla jsem si návod na netu, dělala jsem to ve skleněné nádobě a nechala jsem ho v obýváku (při teplotě asi 20-22 stupňů) + jsem sklenici obalila utěrkou, aby bylo kvásku tepleji. No zdálo se mi, že kvásek vyšel. Pak jsem z toho umíchala těsto na chleba, dala ho do domácí pekárny a upekla. Ale chleba se vůbec nepovedl - nevyběhnul a byl uvnitř jakoby mokrý (ale syrový nebyl). Poraďte, kde se stala chyba?
|
Lída. |
|
(24.4.2012 10:18:46) to mohlo mít spoustu příčin.
Zkus kouknout na www.conovehonakopci.cz Je tam podrobný postup pečení kváskového chleba. Třeba tam najdeš inspiraci nebo odpověď.
|
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 10:18:55) ten kvásek musí být silnější, ne jen po jednom dni. Já vždy rozmnožuju silný kvásek, který je na trhu. Takže nezačínám od píky. Kvásek utáhne chleba až tak za čtyři až šest dní. Uvnitř byl mokrý, protože právě nevykynul.
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 10:21:35) Já jsem kvásek vedla myslím tři nebo čtyři dny,ne jenom jeden. A zdálo se mi, že bublá a roste, jak má. Ale chleba se nepovedl.
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 10:40:07) oni někde píšou, že to stačí, ale podle mě to nestačí. Fakt ne. Alespoň týden bych kvásku dala. Na nějaký třístupňový vedení kašlu, to mi nikdy nešlo. Prostě nakrmím kvásek a hotovo. Od oka. Teprve s tímhle přístupem mi to začalo jít. Ten můj má furt stejnou teplotu okolo dvacet jedna stupňů.
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 10:42:16) Hlavně bych nikdy kváskový chleba nepekla v domácí pekárně. Ten potřebuje dvěstě padesát stupňů a víc. Normálně mám rozpálenou troubu a v ní ještě pizza kámen. Teď ho měli v lídlu za tři stovky. Ta domácí pekárna dělá takový toustový chleby, podle mě to nemůže pořádně upíct. Já jí mám jen na hnětení. Chleba nechávám vykynout přes noc v ledničce a pak ještě asi sedm hodin na lince.
|
Inka | •
|
(24.4.2012 10:58:20) Určitě nejde upéct na program základní. Taky bych to uhnětla v pekárně, nechala kynout delší dobu a upekla v troubě.
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 11:01:44) hlavně on ten kváskový se normálně ještě v troubě hodně nafukuje a rozpíná a praská na povrchu. Z pekárny vylejzaj akorát takový měkký vlhký věci. Ale na touty je dobrá.
|
Inka | •
|
(24.4.2012 11:08:36) Já vůbec málo peču v pekárně, používám jí hlavně na těsto, to zase umí dokonalý.
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 11:20:10) to jo, buchty umí dokonalý. Mně to ale nechutná. Prostě mi chleba na droždí připadá jako slaná buchta. Ochutnala jsem jednou celokváskový a už nikdy jinak.
|
|
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 11:08:48) fill, díky za názor ohledně pekárny. Já v pekárně peču domácí chleba s droždím a je celkem dobrý. Takže jsem do ní klidně dala i ten kváskový.
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(24.4.2012 12:09:17) kváskový chleba potřebuje studené dlouhé kynutí, mnohdy i 6 hodin, pekárna je pro něj zcela nevhodná
|
|
|
|
|
|
withep |
|
(24.4.2012 11:42:00) Mně to zase nešlo, když jsem to zkoušela ne moc důsledně - od oka . První kvásek jsem utopila, druhý upekla na topení. Třetí dělám přesně podle návodu a daří se Tj. nakrmit, až když je hladový (klesá), a měnit teplotu (a konzistenci). Když se mi chleba nepovede, je to tím, že mi ujela ruka s vodou nebo chleba překynul.
|
|
|
|
|
withep |
|
(24.4.2012 10:33:18) Suzo, možná ti úplně nerozumím, dělala jsi kvásek z žitné mouky nebo z koupeného sušeného kvásku? U toho sušeného kvásku si nejsem jistá, ale ten z mouky se zakládá 3 dny. A poté se pokaždé před pečením chleba opět 3x krmí (což mně trvá jeden až jeden a půl dne). Na to zakládání už se moc nepamatuju, ale u vedení je třeba měnit teplotu, já měním i konzistenci. (1. krmení mouka:voda 1:1, cca 23 stupňů, 2. krmení mouka:voda 1:0,5, cca 31 stupňů, 3. krmení mouka:voda 1:1,5, cca 29 stupňů).
Postupuju podle návodů na kvaskovychleb.cz.
Určitě nemá smysl péct chleba, pokud nemáš kvásek probublaný a kyselý.
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 10:57:31) Dělala jsem z žitné mouky a vody.
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 11:00:18) myslím, že na začátek je jednodušší péct z pšeničné mouky. Zrovna tady mám první pšenično-žitný a taky mi nevykynul.
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 11:11:42) Jakože do kvásku místo žitné mouky použiju klasickou pšeničnou? Stačí obyčejná hladká nebo celozrnná?
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 11:19:12) ne do kvásku pšeničnou, chleba upečeš z pšeničné mouky na začátek. Kvásek dělám z žitné chlebové mouky hladké.
|
withep |
|
(24.4.2012 11:39:19) Suzo, já peču žitno:pšeničný 60:40 (ta žitná je polovina v kvásku, tj. kvásek 3x nakrmím 100g mouky, do těsta přidám jednou tolik, tj. 300 g žitné mouky, a 400g mouky pšeničné). Tys tam dala jen žitnou mouku? To je asi náročenjší, pro začátek zkus aspoň 50:50. Dávám chlebovou mouku nebo půlnapůl celozrnnou a chlebovou. Zrovna do kvásku si myslím, že je lepší celozrnná, a ta chlebová až potom do těsta.
|
|
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(24.4.2012 10:52:48) Dala jsi aspoň trochu droždí? Pouze kváskový je hodně náročný a kvásek musí být hodně vyzrálý. Já teda peču a pěstuju kvásek už léta a uplně bez droždí jsem si ještě netroufla.
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 11:06:34) Ne, droždí jsem nedávala.
|
|
|
Inka | •
|
(24.4.2012 10:55:15) Dobrý recept na kvásek je tady http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
|
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 12:13:02) Díky všem za rady. Jakmile seberu odvahu, zkusím vypěstovat domácí kvásek znovu;-) Snad budu mít větší úspěch než napoprvé.
|
Inka | •
|
(24.4.2012 12:28:23) Proč znovu? Pokračuj v tom minulém, když vypadal dobře.
|
Martina 78 + 2 kluci+1slečna |
|
(24.4.2012 14:00:11) Mě se první povedl. zajímavý, že u nás chutná dětem, ale manželovi ne
Kynul mě 4 hodiny ve vyplé pekárně pak byla forma plná a bála jsem se, že přeteče... Druhý jsem nechala ještě jednou promíchat, když už byl nakynutý a to byla chyba pak se nepovedl a už nenakynul
|
fillantropus |
|
(24.4.2012 14:07:29) mně se jich nepovedlo alespoň třicet. Fakt, hrozně moc jsem jich pokazila. A například mi nevykynul dneska. Ale zas se mi jich dost povedlo. Vevnitř vypadají jako dobře propečený chleba, mají takový ty bublinky. Ten chleba vydrží jen jeden den.
|
|
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 14:13:39) Ten starý už podlehl zubu času...
|
Inka | •
|
(24.4.2012 14:15:07) Jak může podlehnout zubu času? Já pěstuju kvásek už léta, když jedu na dovču dám do lednice ve šroubovací sklenici, jinak každý den dokrmuju a je čím dál tím lepší.
|
Renda | •
|
(24.4.2012 14:48:04) Tak já jsem pokusy o kváskový chleba už vzdala, prostě mi to nejde, kvásek se mi nedaří. Navíc žiju v zemi, kde je žitná mouka těžko sehnatelná a dost drahá, tak zůstávám u droždí. Ale dávám ho maličko, umíchám večer, nechám do rána kynout v lednici, pak uplácám a nechám ještě jednou vykynout a chleba je výborný. Jak vás tu teď čtu, tak dám kvásku možná ještě znovu šanci :).
|
|
Suza007 |
|
(24.4.2012 14:55:42) Podlehne, když se o něj nestaráš.
|
withep |
|
(24.4.2012 22:02:27) Taky myslím. Včera jsem tu zakládala téma, jak dlouho přežije kvásek v lednici, mně po 17 dnech málem pomřel hlady . Vzpamatoval se, jen mu to trvalo déle, nejspíš nechybělo moc a skutečně by bylo po něm. Dnes jsem si ho část usušila, pro ten případ
|
|
|
|
|
|
|
|