zerat |
|
(5.10.2011 16:33:23) Vůbec nevím a ani to neřeším. Doma totiž používáme Floru
|
zerat |
|
(5.10.2011 16:36:32) http://www.flora.cz/zdravy-zivotni-styl/tuky-ve-strave/myty-o-rostlinnych-tucich/myty-o-vyrobe-a-slozeni-tuku.html
Preferuji konzumaci másla, protože je přírodní, zatímco margaríny jsou umělé. Máslo je pro zdravé, margarín pro nemocné.
Naprostý omyl. Obě potraviny se vyrábějí z přírodních zdrojů - margaríny z rostlinných olejů, máslo z mléka. Z nutričního hlediska vždy rozhoduje složení daného výrobku. Zatímco mléčný tuk má vždy obdobné složení, které lze v omezené míře ovlivnit skladbou krmení skotu, složení margarínů má relativně větší variabilitu danou širokým výběrem surovin omezeným pouze požadovanými vlastnostmi finálního produktu.
I když jsme zcela zdraví, měli bychom dávat přednost margarínům, které obsahují nenasycené mastné kyseliny prospěšné pro náš organizmus. Oproti nim v tucích živočišných převažují nasycené mastné kyseliny, které vedou při nadměrné konzumaci ke zvyšování hladiny cholesterolu. Přesto nám statistiky ukazují, že konzumace nasycených tuků je dnes zhruba dvojnásobná než jsou doporučované hodnoty. Proto je v dnešní době prvořadým cílem omezit konzumaci výrobků, kde jsou nasycené mastné kyseliny v převaze, tj. hlavně živočišných tuků, ať se jedná o skryté tuky (tučné maso, tučné mléčné výrobky) nebo tuky viditelné (máslo, sádlo), na 7 - 10 % celkového energetického příjmu. Pokud běžný konzument není vyznavačem některých alternativních stravovacích zvyklostí (vegetariánství či veganství), bývá přitom tato hladina v řadě případů již plně pokryta příjmem skrytých tuků obsažených v mase, mléčných výrobcích a uzeninách, a to i při dodržování zásad pestré a vyvážené stravy. Další konzumace živočišných tuků - viditelných - není proto žádoucí.
Více nejen o složení a výrobě rostlinných tuků se dozvíte na www.zdravykorinek.cz.
|
kreditka |
|
(5.10.2011 16:44:26) No tak raději si vypiju sklenici mlíka než sklenici rostlinného oleje
|
zerat |
|
(5.10.2011 16:51:12) Ty máslo piješ?
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 17:15:54) Musim rict, ze by me velmi prekvapilo, kdyby vyrobce Flory na svych internetovych strankach psal, ze vyrabi a prodava hnusarnu a ze maslo je lepsi.
Az mi nekdo ukaze, jak ze sklenicky rostlineho oleje dokaze pouhou mechanickou energii (maslo se mechanicky stlouka ze smetany) bez pouziti jakykoliv pridavne chemicke latky (byt by ta latka slouzila jenom k cisteni puvodniho oleje nebo jeho rozdeleni na casti a ve vyslednem produktu se neobjevila) vyrobit ztuzeny tuk, pak ho mozna i pozru - ten tuk, ne vyrobce)
Ano, rostlinny olej je prirodni zdroj vyrabeny lisovanim (mechanika) z rostlinnych semen/plodu. Ano, maslo je prirodni zdroj vytvareny v prsou kravy.
Ano, oboji jsou to prirodni zdroje. Vysledkem jejich ztuzovani je v jednom pripade prirodni produkt (maslo), v druhem chemicka sracka (margarin).
|
kreditka |
|
(5.10.2011 17:18:13)
|
|
zerat |
|
(5.10.2011 17:20:17) Qwerty, ale když jsem v rychlosti prolítla tu diplomovou práci, co tu někdo dával odkaz, tak tam psali v podstatě totéž, co výrobce Flory - teda aspoň tak jsem to já nechemik pochopila Aspoň teda o té úpravě, aby zůstal margarín tekutý, ztužených tucích...
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 17:31:27) Zerat a diplomovych praci, kde byly neuveritelny nesmysly jsem videla jeste vic Obcas je dobre se v zivote misto na "kapacity v oboru" spolehnout na svuj selsky rozum
Porad bych chtela videt, jak z ty sklenicky oleje vznikne hrouda margarinu jenom pomoci mechaniky.
|
zerat |
|
(5.10.2011 17:35:02) Querty, stravuj se jak chceš. Já zase vidím i na vegetriánech, že přežívají bez rakovin a většinou i když zemřou na srdce tak je to genetická zátěž (v okolí sebe mám vegetariánů spousty různých věkových skupin). Prostě já v margarínech problém nemám. Máslo používám tam, kde ho nedokážu nahradit rýžovým olejem Surimi a margarín tam, kde nejde nahradit třeba extra virginem. Máme spotřebu margarínů tak malou, že prostě nějakou jedovatost absolutně neřeším
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 17:43:28) Zerat, ja jsem v podstate vegetarian. Potraviny z mrtvych zvirat jim tak jednou mesicne, vyjma ryb, ty jim kazdej tejden. Margariny nejim. A zdrava jsem jak ripa.
|
|
|
Elíláma |
|
(5.10.2011 18:49:22) qverty: tak to jsi tu diplomku nečetla, tam píše, co se s oleji při ztužování dělá.
Lisováním a extrakcí však vznikají nepříjemné organoleptické vlastnosti, které vznikají před odstraněním netukové sloţky surového oleje. Proto se dále rafinují (čistí), aby byly pro spotřebitele přijatelnější (53). Rafinace zahrnuje: mechanické předčištění, odslizení (hydrataci), odkyselení (neutralizaci), bělení, deodoraci. Během mechanického předčištění se odstraňují látky s vyšší hustotou (bílkoviny, produkty oxidace mastných kyselin, slizy, mechanické nečistoty, voda aj.) usazováním v zásobních tancích. Kromě usazování se vyuţívá i filtrace či odstřeďování. Následujícím odslizením (hydratací) se vysráţí ve formě vloček rozpustné fosfolipidy, bílkoviny a slizotvorné látky působením vodní páry či horké vody. Vločky se usadí a olej se odpustí. Tímto procesem dochází zároveň i k čeření oleje. Potom se odkyselením (neutralizací) odstraní volné mastné kyseliny přidáním roztoku hydroxidu nebo uhličitanu sodného (tzv. alkalická rafinace). Bělením, prováděným bělicí hlinkou nebo jiným adsorbentem, se odstraní barviva (karotenoidy, chlorofyl) a zbytky mýdel vzniklých při odkyselení. Během poslední fáze, deodorace, jsou odstraněny pomocí destilace s vodní parou za sníţeného tlaku těkavé látky (aldehydy, ketony, uhlovodíky). Olej tak získává neutrální chuť. Z tzv. deodoračního kondenzátu se potom získávají tokoferoly a steroly.
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 19:20:38) Eliii a jak doma tohle udelas ze sklenice oleje? Ja chci jidlo, ne neco co proslo belenim hlinkou.
Maslo udelas tak, ze das do slehace smetanu, nic jinyho, a slehas a slehas a slehas a zacumis se do blba a najednou misto slehacky mas maslo a podmasli. A je to mnam. A nemusis to belit hlinkou a neutralizovat hydroxidem sodnym, coz jsou takovy ty bily pecicky, ktery kdyz jsi si na chemickejch praktikach dala do dlane, a chvili drzela, tak ti ruku pekne poleptaly Driv se hydroxidu sodnemu rikalo louh a myly se s nim podlahy v kravinech Ja radsi nelouhovany maslo.
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 19:23:05) Elii, ja se hlavne ptala na to, jak udelas ze sklenicky oleje margarin jenom za pomoci ciste fyziukalniho, mechanickeho pusobeni - jako vznika stloukanim maslo. Ze margarin udelas jako chemickou kejdu za pomoci anorganicke chemie jsem vedela
|
Elíláma |
|
(5.10.2011 19:25:33) qverty: tak to asi blbě Možná by to zvládl pan Plamínek energií šambala nebo kýho výra?
|
|
|
|
kreditka |
|
(5.10.2011 20:43:19) Zlatý zlučený máslo a vyškvařený sádlo
|
|
|
|
|
sarmi |
|
(5.10.2011 20:26:07) prsa kravy qwerty, tem prsum se u kravy rika vemeno
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 21:12:42) A to ja vim, ze se tomu rika vemeno a bradavkam struky, ale furt to jsou proste prsy v jejich puvodne funkcni podobe, obsahujici mlecnou zlazu, a ne treba hyzde nebo loket http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9%C4%8Dn%C3%A1_%C5%BEl%C3%A1za - na konci clanku jsou moc hezky fotky kojicich se mimin ruznych savcich druhu. a vsechna u toho vypadaji stejne
|
|
|
|
kreditka |
|
(5.10.2011 17:17:49) Zerat nepiju, ale máslo je z mléka, margarín z rostlinného oleje. Tudíž když vezmu výchozí surovinu raději si dám sklenici mléka než oleje ač mléko rozhodně nemusím, natož abych si dala rostlinný olej smíchaný s různou chemií... já na zdravou výživu až tak nevěřím oba moji prarodiče vyrostly na sádle, másle, podmáslí, medu a zabíjačkách tedy na surovinách ne zdravých...a je jim přes 80 let...
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 17:29:25) Danielo, naprosty souhlas!
|
qwerty | •
|
(5.10.2011 17:45:13) Danielo, ja rohliky nerada, radsi pravej klasickej kvaskovej zitnej chleba s krupavou kurkou. A ano, kdyz uz mam puzeni si na nej blemcnout neco mastnyho, tak maslo.
|
|
Markéta s párkem | •
|
(24.1.2012 12:37:26) Pokud vím, tak celozrnnej rohlík není o nic dietnější, méně tučnější než bílej. Rozdíl je v tom, že má příznivější glykemickej index, či jak se to jmenuje, prostě zasytí to na dýl. Čili můžu klidně jíst bílý rohlíky, pokud dokážu odolat puzení jíst je častěji než tmavý.
|
|
|
|
kreditka |
|
(5.10.2011 17:32:25) Danielo pravda je že ten kdo sedí v práci celý den na zadku v kanclu tak tolik energie nepotřebuje, ale ten kdo fyzicky maká ve fabrice či někde v dole si klidně může více tuků dopřát (nic se nemá přehánět pravda)
|
|
|
|
|
zerat |
|
(5.10.2011 16:53:17) Kreditko, předloni dělala dr. vyšetření dceři na cholesterol. Vyšel jí nějaký hraniční, pak ho opakovala a říkala, že je v pohodě a říkala mi, že mám být naprosto v klidu, protože bych žasla jak vysoký cholesterol má spousta pětiletých dětí a rodiče to absolutně neřeší. Ono i v článku je psané, že pokud člověk jí normálně maso, tak nemá potřebu ještě doplňovat máslem... Navíc já nevím, jakou spotřebu máte másla na mazání, u nás je jedna Flora na měsíc pro čtyřčlenou rodinu
|
zerat |
|
(5.10.2011 16:53:41) čtyřčlennou
|
|
kreditka |
|
(5.10.2011 17:14:55) zerat tak my máme přímo gigantickou spotřebu másla i masa (když nemáme masitý oběd tak to doplníme minimálně šunkou) nedávno mi dělaly krevní testy a doktor mě chválil jaké mám vzorové výsledky, ačkoliv narozdíl od dcery se v zelenině a ovoci rozhodně nepřetrhnu a Havlíček s Cajthamlovou by občas z mého jídelníčku zešedivěly
|
|
|
|