Přidat odpověď
http://www.flora.cz/zdravy-zivotni-styl/tuky-ve-strave/myty-o-rostlinnych-tucich/myty-o-vyrobe-a-slozeni-tuku.html
Preferuji konzumaci másla, protože je přírodní, zatímco margaríny jsou umělé. Máslo je pro zdravé, margarín pro nemocné.
Naprostý omyl. Obě potraviny se vyrábějí z přírodních zdrojů - margaríny z rostlinných olejů, máslo z mléka. Z nutričního hlediska vždy rozhoduje složení daného výrobku. Zatímco mléčný tuk má vždy obdobné složení, které lze v omezené míře ovlivnit skladbou krmení skotu, složení margarínů má relativně větší variabilitu danou širokým výběrem surovin omezeným pouze požadovanými vlastnostmi finálního produktu.
I když jsme zcela zdraví, měli bychom dávat přednost margarínům, které obsahují nenasycené mastné kyseliny prospěšné pro náš organizmus. Oproti nim v tucích živočišných převažují nasycené mastné kyseliny, které vedou při nadměrné konzumaci ke zvyšování hladiny cholesterolu. Přesto nám statistiky ukazují, že konzumace nasycených tuků je dnes zhruba dvojnásobná než jsou doporučované hodnoty. Proto je v dnešní době prvořadým cílem omezit konzumaci výrobků, kde jsou nasycené mastné kyseliny v převaze, tj. hlavně živočišných tuků, ať se jedná o skryté tuky (tučné maso, tučné mléčné výrobky) nebo tuky viditelné (máslo, sádlo), na 7 - 10 % celkového energetického příjmu. Pokud běžný konzument není vyznavačem některých alternativních stravovacích zvyklostí (vegetariánství či veganství), bývá přitom tato hladina v řadě případů již plně pokryta příjmem skrytých tuků obsažených v mase, mléčných výrobcích a uzeninách, a to i při dodržování zásad pestré a vyvážené stravy. Další konzumace živočišných tuků - viditelných - není proto žádoucí.
Více nejen o složení a výrobě rostlinných tuků se dozvíte na www.zdravykorinek.cz.
Předchozí