Pomazánkové máslo je zakysaný smetanový sýr, dalo by se říci. Něco jako mascarpone, je to příbuzné. Tedy dobré pom. máslo. V mizerných je navíc škrob, na to pozor.
Pomazánkové máslo obecně je kvalitní výrobek.
A poro Cimbur k margarínu:
Já sama se margarínům vyhybám - v přírodě jsou organické látky tvořeny různými enzymatickými procesy, což umožňuje tvorbu jen určitých izomerů. A pozemský život jaksi volí cis-izomery mastných kyselin.
Při chemické syntéze vzniká vždy směs izomerů.
Při ztužování tuků (což není v pravém slova smyslu syntéza, ale hydrogenace) vzniká též směs izomerů. Takže i trans-izomery. A ty jsou pro náš organismus škodlivé, zvyšují rizika cévních onemocnění.
Některé firmy dodatečně trans-izomery z margarínu odstraňují - to je ale velmi nákladné, takže pak margarín stojí opravdu hodně - svého času existovala taková Flora - stála asi 80Kč. Nevím, jeslti ji ještě dělají, nesleduju to.
A zcela zvlášť k problematice cholesterolu - jak sama víš, cholesterol má v těle řadu funkcí. Jednou z nich je taky funkce, jak bych to řekla, antioxidační, ochranná (podobně jako bilirubin). A existují výzkumy, které dávají do souvislosti zvyšování hladin cholesterolu (nepočítám v to familiární hypercholesterolémie, to je specifická a ne zas tak velká skupina) v populaci s enormní zátěží těžkými kovy, zejména v těhotenství. Proto jsem si já sama nenechala v těhotenství spravit plombu, ale počkala jsme až po porodu - rtuť se z amalgamu v zubu vpodstatě neuvolňuje, ale hodně se jí do těla dostane, když se do plomby šťourá.
Tímhle výzkumem se zabývá mimo jiné i jistá skupina v ČR, ale teď mi to prostě vypadlo a nemůůůžu si vzpomenout na jméno nikoho z nich, holt neurony odtékají do mateřského mléka
Třeba mi to secvakne za chvíli.