Kliková hřídel 4/08+2/09+2/13 |
|
(11.3.2011 11:57:22) Kamarádka mne žádala o recepty na zdravá, jednoduchá a levná jídla z regionálních potravin. Přemýšlela jsem a mnoho receptů mě nenapadlo.
Ráda by pro svou rodinu s malými dětmi vařila zdravě a nekomplikovaně a užívala surovin, pěstovaných u nás a běžně dostupných. Pokrmy z mrkve, zelí, brambor, řepy atd. atd. Ideálně moc nezahušťované moukou(omáčky a spol.), s přebytkem smetany atd. O cenu ani tak nejde, spíše o zdravost a lehkost pokrmů a vhodnost i pro cca tříletého synka. Může se jednat o polévky, pomazánky, hlavní jídla slaná i sladká, prostě co vás napadne.
Poradíte prosím?
|
susu | •
|
(11.3.2011 12:02:55) polévky- bramborová, zelná, houbová, česnečka, vajíčková, drožďová, chlebová, cibulová.
Hlavní- dušená mrkev s vajíčkem, koprovka, zadělávané fazolky, rizoto( na mnoho spůsobů), zapékané nudle, zapékané brambory na česneku, francouské brambory,
saláty - mrkvový, zelný, červená řepa
hmmm, víc mě nenapadlo, ale s masem je to ještě bohatší.
|
susu | •
|
(11.3.2011 12:06:17) safra, francouzské brambory má být.
|
susu | •
|
(11.3.2011 12:08:15) http://www.toprecepty.cz/recept/2047-dusena-mrkev/
jen tak jsem si vygooglila
|
|
|
|
Jaana2 |
|
(11.3.2011 12:05:47) Mechytyldo toho je fakt mraky - jen si prostě hlídat, aby to byly potraviny vypěstováné u nás. My tak normálně žijem a z těch "cizích" toho fakt mnoho nepotřebujeme ( krom třeba rýže, mořských ryb, občas citrusy atd, prostě co neroste u nás).
Malé dítě, pokud to bude mít od mala po troškách, tak prostě ty chutě bude přijímat přirozeně. Např hodně vaříme z ovesných vloček, krup/krupek, pohanky ... samozřejmě brambory, vařené, pečené ( ty mají děti moc rády), zeleninu a ovoce vždy sezonní ( žádné jahody v zimě) , vařím normálně i maso atd. Bez bílé mouky - zahušťování se dá dost dobře obejít např. v polévkách ( v úplně ve všech tedy ne, třeba bramboračka) i v omáčkách ( dát prostě víc zeleniny) atd.
|
Apple + 2 |
|
(11.3.2011 12:12:01) zrovna bramboračku dělám bez mouky, zahustí jí rozmačkané(nebo mixnuté) brambory a zelenina.
|
Jaana2 |
|
(11.3.2011 13:32:59) Apple jj, to jo, jde to samo, ale prostě pravá bramboračka je nejlepší s jíškou - kvůli chuti, jakože jíšku vůbec nepoužívám nikde. Jen tam. ( ani do dušené mrkve apod, tam mi přijde zvlášť zbytečná)
|
|
|
|
sylvaina |
|
(11.3.2011 12:08:57) Mě jen napadá, že jsou to suroviny, se kterými se vaří úplně běžně a skoro v každém jídle je alespoň něco z toho. Nejsem si úplně jistá, co chceš slyšet. Mrkvové lívance, zelné placičky, brambory zapékané na všecky způsoby- když do nich přidáš regionální domácí sýr jsou ještě lepší, všemožné polévky, kuře pečené v zelí, zelný salát s mrkví...
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(11.3.2011 12:10:15) My tak vaříme normálně... Sezónní zelenina, obiloviny, luštěniny, brambory (dokud jsou pěkný)... Akorát dost jíme rýži, ta moc místní není, ale jinak se to dá.
Takže různý rizota/jáhlota se zeleninou, bramborový halušky/placky/noky, zapékaná zelenina, luštěninové husté polívky...
Doporučuju knihu Pavly Momčilové Zdravá kuchyně našich babiček. A potom knížky s receptama od MUDr. Hofhanzlové, z toho se taky dá hezky vybrat.
|
Tenna /2 |
|
(11.3.2011 12:27:35) Knihy paní Momčilové také doporučuji Jinak polévky - ze všech druhů zeleniny a luštěnin, se zavářkou ze všech možných obilovin. Brambory - na spoustu způsobů, zapékané se zeleninou, škubánky, placky ... Karbanátky ze zeleniny a luštěnin, zeleninové nákypy, sladké nákypy s ovocem ...
|
susu | •
|
(11.3.2011 12:28:47) no, jo, květákové placicčky, mňam. Ale to je smažené, tak nevím nakolik je to zdravé. Ale mňam v každém případě.
|
Tenna /2 |
|
(11.3.2011 12:36:08) Na dobrém nepřepáleném oleji - proč ne, občas Nebo tu směs zapéct v pekáčku, když někdo vyloženě nechce smažit.
|
susu | •
|
(11.3.2011 12:42:06) No, jo, to jo, mňam.
|
|
Kaplanka+kluci 05,08 |
|
(11.3.2011 12:55:42) nebo v troubě - na pečícím papíru
|
|
|
|
|
Kaplanka+kluci 05,08 |
|
(11.3.2011 12:57:47) jj my taky.
mně je po cizokrajných potravinách docela špatně. Takových těch pro nás zvláštních.
|
|
|
Kliková hřídel 4/08+2/09+2/13 |
|
(11.3.2011 12:48:45) Děkuji všem za tipy i názory !! Čtu samá báječná jídla a sbíhají se mi sliny.
Náš rozhovor o jídle vznikl nad knihou zdravých receptů, kde autorka používá spousty sice zdravých, ale v zásadě cizokrajných potravin (řasy, fazolky adzuki, tempeh atd. atd.).
S kamarádkou jsme obě spíše začínající kuchařky, takže nemáme ten správný rozhled zkušených hospodyněk, které si poradí se vším.
Kamarádčina rodina není vegetariánská, maso jedí.
|
|
angrešt |
|
(11.3.2011 13:19:03) Hrachová, čočková, fazolová polévka. Polévka chlebová, špenátová, karotková, houbová, květáková, bramboračka, zelňačka, "broučková" (bílá ze sladkého zelí - jedli ji Karafiátovi broučci:)
Bramborové placky, bramboráky, škubánky, pečené brambory, šťouchané brambory s podmáslím, brambory s tvarohem a pažitkou.
Hrachová kaše, čočka na kyselo, nastavovaná kaše s pečenou cibulkou, šoulet (hrách a kroupy), kroupový kuba.
Dušená mrkev, dušený špenát, hrášek na smetaně, zadělávané zelené fazolky. Zapečený květák v bešamelu, zapečené brambory, květákový mozeček, dušená brukev.
Vařené hovězí s omáčkou rajskou, koprovou, křenovou, petrželkovou.
Plněné papriky, kapustové karbanátky, zelné závitky. Pečené cibule či brukve plněné mletým masem.
Kapr na kmíně, pstruh na másle, úhoř na kmíně, kapří hranolky, rybí karbanátky.
Zelný salát, mrkvový salát, salát z červené řepy, salát z kysaného zelí, zalát z vařených bílých fazolí, čočkový salát.
Tvarohová rozhuda, pomazánka česneková, ředkvičková, vajíčková, celerová.
Bramborové šišky s opečenou strouhankou. Domácí nudle s mákem, tvarohem, strouhaným perníkem. Škubánky s mákem. Ovocné knedlíky s tvarohem.
|
Kliková hřídel 4/08+2/09+2/13 |
|
(11.3.2011 13:44:39) Angrešt, nestačím zírat. Děkuji Ti!!
|
angrešt |
|
(11.3.2011 14:00:20) Mechtyldo, většina těch jídel patří k našim oblíbeným, snažíme se vařit "smysluplně", takže v běžném všednodenním životě poměrně dost respektujeme sezónu a lokálnost surovin. A jako extra ňamky si pak vyváříme složitá exotická jídla, ale spíš příležitostně (je to koneckonců celkem drahé, protože když už, tak vaříme skutečně z originál příslušných surovin), jinak dáváme přednost místním zdrojům a logicky z toho plynou podobná místní jídla :)
|
|
|
|
Babsi+2 |
|
(11.3.2011 13:58:07) Pohanka nasladko, naslano, pohanková mléčná kaše (s jahodama, meruňkama, borůvkama).
|
|
|