Limai |
|
(5.7.2010 15:15:42) Žádný dlouhý komentář není třeba,jen mě to zajímá-třeba jako možnost dozvědět se něco nového,čím by se dal salát vylepšit.
|
Violka1985 |
|
(5.7.2010 15:28:29) Já teda dělám klasiku - 0,5 litru vody, 3 lžíce octa, 3 lžíce cukru a 0,5 lžíce soli. Nejlepší to je ale na hlávkový salát.
Pak jsem se taky díky Ano šéfe naučila super zálivku z balzamikového octa - 1 lžíce balzamika, 3 lžíce olivového oleje, troška soli, nalít to do zeleniny a ručně to promnout. Někdy trochu oleje nahradím vodou.
Neděláte někdo tzaziki? Tedy okurky s koprem a jogurtem? Jak se to správně dělá? Jednou jsem to jedla u známých a nemělo to chybu...
|
|
Hana | •
|
(5.7.2010 15:30:17) obojí mají stejný základ - cukr, voda, ocet. Do okurkového přidávám mletý pepř a do rajčatového kapu trochu oleje.
|
|
10.5Libik12 |
|
(5.7.2010 15:32:59) Někdy dávám pesto, někdy hořčičné semínko, vinný ocet, tamari, na co mám chuť
|
|
Gora |
|
(5.7.2010 15:52:47) Rajčatový nedělám, okurkový - sůl, cukr, pepř, ocet, voda a MM si tam míchá bílý jogurt, a babička zakysanou smetanu. Já raději bez jogurtu i smetany.
|
|
Mojička+Monča03/00+Kubík08/07 |
|
(5.7.2010 16:10:40) Jak už je tu napsáno, taky mám na oba základ: voda, ocet, cukr a sůl. Do rajčatového krájím najemno tak půl cibule, trošičku opepřím.
|
|
houstička | •
|
(5.7.2010 16:12:51) Okurkový nasolím, opepřím, cukr moučka, ocet
Rajčatový nebo míchaný nasolím, opepřím, cukr moučka, ocet, olej
Ledový salát zálivku - voda, cukr krupice, ocet
|
houstička | •
|
(5.7.2010 16:13:43) ještě do rajčatového cibulku najemno :o)
|
|
|
Alex* |
|
(5.7.2010 16:22:09) Nedávám do salátů vůbec vodu.
Okurkový - 2 lžíce octa, 2 lžíce třtinového cukru, jogurt nebo zakysaná smetana
Rajčatový - cibulka nebo pórek, trošičku olivového oleje, jinak nic
Tzatziki - řecký jogurt (nebo i normální), tvaroh, okurek, kopr, čerstvá máta, citron, olivový olej
|
|
Irča +3 |
|
(5.7.2010 16:26:50) Okurkový - nastrouhám okurek, osolím, opepřím, nechám pustit šťávu. Mezi tím v jiné sklenici studenou vodu, cukr a nedávám ocet, ale citronovou šťávu z citronku nebo čerstvého citronu.
Tzatziki - nastrouhám okurek a posolím, nechám pustit šťávu a tu pak hodně z okurku vymačkám (sním ji sama) - je to důležité, aby pak tzatziki nebyly vodové. Vymačkaný nastrouhaný okurek smíchám se zakysanou smetanou (je to lepší) popř. s jogurtem. Přídám dle chuti prolisovaný česnek a olivový olej.
|
daba+holčička |
|
(5.7.2010 16:49:02) okurkový nedělám, rajčatový - rajčata, cibulka, sůl, pepř, majonéza - stačí trošku
|
lenkaa.kluci02/00 04/0305/07 |
|
(5.7.2010 17:02:25) Tak okurkovy a rajcatovy delam stejne jako vetsina a hlavkovy miluji s anglickou opecenou je mam to od babicky.
|
|
|
luthienka |
|
(5.7.2010 19:56:08) tzatziki- aby byly ještě hustější, je dobré dát do pláténka jogurt odkapat. Jinak jak bylo řečeno: rozetřít česnek, nastrouhat a vymačkat okurku. Já dávám ještě čerstvý kopr.
Rajčatový dělám také klasicky sladkokyselý, nebo s majonézou, cibulkou, pepřem a kerblíkem (případně s petrželovou natí- ale ne kudrnkou)
Jinak jsem se naučila dělat klasický caesar salát: ušlehámn si ze žloutku a oliv.oleje majonézu, přidám do ní rozetřený česnek, rozmixnu pár ančoviček a přidám hrubozrnou hořčici. Extra opeču krutony. Smíchám natrhaný římský nebo ledový salát s majonézou, krutony a navrch strouhnu parmezán (nebo grand moravii- je levnější). A je to jako samotné jídlo.
|
|
|
Lucie, Sára, Danny |
|
(5.7.2010 17:18:53) Vypadá to, že okurkovej a rajčatovej dělají všichni stejně Jo, na hlávkovej salát patří opečenej špek, mňam
|
|
Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 |
|
(5.7.2010 17:20:55) Nakrájím rajčata na měsíčky, cibuli na drobno, trochu soli, pepře a zaleju trochou olivového oleje... Okurkový dělám úplně stejně jen s nastrouhanýma okurkama... A dělám i rajčata a okurky dohromady... Je to dobré... My ty zálivky nemáme rádi...
|
hrošík+Em 8.9.08+Hani 4.10.201 |
|
(5.7.2010 17:28:15) ten špek se tam musí dát trošku vychladlej a hned před tím, než se salát jí, jinak zvadne...
u nsá se do rajčatovýho dává i kečup, trošku kečupu, cibulka najemno a zbytek stejně... voda, cukr, ocet... udělá to zase zajímavou šťávu...
do okurkovýho přídává máti i rozmačkanej česnek...já ne.,...
|
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(5.7.2010 18:05:41) Já nemám ráda v salátech olej, připadá mi to pak příšerně umaštěný A syrovou cibuli taky ne, kvůli ní nejím běžnej rajčatovej salát (po syrový cibuli mě šíleně pálí v krku).
|
Anni&Annika |
|
(5.7.2010 18:14:30) nemam rada v salatech cibuli, tak nahrazuju pazitkou /i kdyz zrovna u rajcatoveho klasickeho to nejak nejde/, do reckeho zase cibuli nakladam s feta syrem, bylinky a olivovym olejem a necham minimalne hodinu v lednici... ale....do okurkoveho davam i kopr /delam ale ruzne druhy, i bez kopru/....a co jsem se naucila, davat hodnedo salatu /ruznych/ citronovy olej.
|
|
lipoo |
|
(5.7.2010 18:18:51) taky mám radši rajčatový salát bez cibule....je to jemnější.A dávám tam balkánský sýr./víceméně jako do šopáku/
|
|
|
|
Bublinka+3 |
|
(5.7.2010 17:55:22) Do rajcatoveho salatu davam cerveny vinny ocet
|
|
Dáňula |
|
(5.7.2010 18:38:34) Já mám nejradši, když je to jen nakrájené, bez čehokoli, zkrátka jen zelenina. Nesnáším tu sladkokyselou zálivku. Když už tam musím něco dát, tak maximálně zakysanou smetanu. Nesolím.
Co se Tzatziky týče, základ je tu nastrouhanou okurku vyždímat, aby tam bylo co nejmíň vody. Říkal soused, dělá je luxusní.
|
|
Černá kronika |
|
(5.7.2010 18:39:38) Já tedy na nastrouhanou okurku nebo nakrájená rajčata přidám jen sůl, cukr, pepř, ocet a olej a už tam vůbec nedávám vodu. Ono to pak při míchání pustí svou šťávu a není to takový naředěný.
|
|
zuzini |
|
(5.7.2010 18:40:51) Okurkový i rajčatový dělám stejně, dle chuti cukr, ocet, sůl, čerstvý mletý pepř. Do okurkového přidávám bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.
|
|
ronniev |
|
(5.7.2010 19:06:27) Rajčatový s mozzarelou, pesto, balzamikový ocet. Nebo čerstvou nasekanou bazalku, ale pak ještě sůl a olivový olej. Okurkový s kyselým mlíkem, pepř, sůl, nebo "falešné tzatziki" (nechce se mi míchat se s kořením) - jogurt, nastrouhanou nebo plátkovanou okurku a nějakou směs koření od Justa - Mořskou sůl s bylinkami nebo Salátový mix. Ty ostatně dávám i do hlávkového salátu, plus vinný nebo balzamikový ocet a olivový olej.
|
|
Simeona a 3 |
|
(5.7.2010 19:07:44) Na hlávkový ocet, cukr, voda, olej. Na ledový salát vinaigrette-balsamikový ocet a olivový olej. Na rajčatový ocet, cukr, voda, olej, sůl, pepř, cibule. Na okurkový důl a kysaná smetana. A někdy jako obměnu vinaigrette s trochou česneku a hořčicí.
Jo a kdešsi jsem četla že dávat do zálivky vodu je zhůvěřilost nejvyššího kalibru, ale já ji tam prostě musím mít
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(6.7.2010 10:20:25) Rajčatový - dělám bez vody - rajčata si krásně pak pustí šťávu a má to větší grády - dáváme cukr, ocet nebo citronku, olej, cibulku a trochu soli.
Okurkový - recept od mojí mamky - trocha česneku, pepř, cukr+ocet, trochu soli. Tak trochu vody dám, ale třeba jen pár lžiček.
|
|
yuya+B 01/08+O 10/10 |
|
(26.7.2010 22:53:17) Okurkový dělám asi jako většina, rajčatový nedělám, muž ho nejí. Nejčastěji dělám míchanej co dům dal - okurka, rajčata, papriky, cibule. Zálivka: olivový olej, barevný pepř, sůl, červenný vinný ocet nebo balsamico, sušená bazalka. Vodu nepřidávám.
|
|
|