| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Bezlepková dieta, celiakie

13.6.2017 13:01:03 iiiiiiiiii

Test potravin bez lepku v MF Dnes

Minulý týden MF Dnes zveřejnila "Test potravin bez lepku" s podtitulkem "Jsou zdravější než klasické?". Noviny jsem koupila kvůli tomuto velkému nápisu na titulce. Uvnitř bylo ale pouze porovnání 10 vybraných bezlepkových výrobků a jejich lepkových variant. Srovnávala se cena, složení a výživová hodnota výrobku.
Bezlepkové potraviny obsahují spoustu emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel, bzl. škrobů, xantanu, maltodextrinů, guarové gumy..., jsou mnohem dražší a z nutričního hlediska horší. A na vlně "gluten free" prý jede zhruba 10% populace, kupuje si bzl. potraviny , protože si myslí, že jsou zdravější než ty lepkové.

Nevím. Coby celiak bzl. dietu držet musím, takže mi ten článek přijde spíše jako provokace ~;), ale například přirozeně bezlepkové potraviny jako jáhly a pohanka skutečně zdravé jsou.

Ale hlavně mě zaujal závěr článku, kde autorka srovnává cenu výrobků:

... "Svoji roli hraje jistě to, že se tyto potraviny vyrábějí v menším množství. Ceny rostou rovněž úměrně s tím, kolik jsou vyznavači gluten free potravin ochotni zaplatit. Fakt, že jsou bezlepková jídla podstatně dražší, je jen utvrzuje v tom, že jsou kvalitní. Pro výrobce a obchodníky je bezlepková dieta skvělý byznys.
A tak se logo s přeškrtnutým klasem objevuje i na potravinách, kde bychom žádnou mouku ani nečekali, třeba na zeleninových chipsech, v párcích, dochucovacích omáčkách nebo ovocných bonbonech."

-------------------------------

Když jsme s lepkovou dietou začínali, lékařka i nutriční specialistka v nemocnici nás utěšovaly, že s počtem lidí na bzl. dietě bude cena potravin pro celiaky klesat. A tady se od autorky článku paní Hany Večerkové dozvídám, že je to naopak.
To mě překvapuje.
A zaráží mě přesvědčení novinářky, že se nedá očekávat mouka například v párcích, dochucovacích omáčkách a dalších. Naopak, jsem mile překvapena, když tam není. Vítám proto logo škrtnutého klásku i na zdánlivě bzl. potravinách. Je to snazší, než třeba na mražených hranolkách vyhledávat, jestli byly před předsmažením pomoučněny, do omáčky přidán pšeničný škrob a podobně.

Odpovědět
Průběh diskuze (11 názorů)
Téma: Test potravin bez lepku v MF Dnes iiiiiiiiii 13.6.2017 13:1
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... magrata1 13.6.2017 13:14
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Lassiesevrací 13.6.2017 13:28
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Bouřka 13.6.2017 13:48
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... iiiiiiiiii 13.6.2017 14:2
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... Kopřiva Dvoudomá 13.6.2017 14:55
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... ...neviditelná... 13.6.2017 13:48
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... iiiiiiiiii 13.6.2017 14:6
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... withep 13.6.2017 14:35
*Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes ... Anadar 13.6.2017 14:48
**Re: Test potravin bez lepku v MF Dne... ...neviditelná... 13.6.2017 15:6

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.