Re: Test potravin bez lepku v MF Dnes (Jsou zdravější než klasické?)
Celé mi to přijde poněkud mimo. Předpokládala bych, že lidé, kteří se stravují bezlepkově pouze kvůli tomu, že věří, že je to zdravější nebo protože je to prostě módní trend, budou svoji stravu stavět hlavně na přirozeně bezlepkových věcech. Pak se v průměru asi opravdu může jednat o zdravější stravování ve srovnání s nějakou běžnou skladbou jídelníčku, protože člověka to nutí hodně přemýšlet nad jídlem.
Bezlepkové náhražky jsou primárně určeny lidem, kteří lepek nemůžou ze zdravotních důvodů. A jako hlavní přínos bych viděla to, že to ulehčuje stravování (pečivo) nebo si můžou dopřát něco, co má majorita (zejména sladkosti a spol.), což je dobré zejména u dětí. A že pro dosažení efektu je třeba zaplatit daň v podobě mnoha pomocných látek je asi jasné každému, kdo se kdy kouknul na etiketu. Tyhle náhražky jsou hlavně o zjednodušení situace, a ne o zdraví. Symbol přeškrtnutého klasu vnímám hlavně jako informaci pro postižené, živě si pamatuju 80. léta, kdy se muselo složitě zkoumat, co lze a nelze.
Nevím detailně, o co se jedná, ale vzít si např. složení bezlepkového pečiva a senzacechtivě poukazovat na to, že složení není výživově nejideálnější, mi přijde jako rána pod pás pro celiakáře a další, kteří nemají volbu. A moc nevěřím, že by si to kupovali davy těch, co jedou na gluten free pouze z důvody volby, chuťově to není žádná hitparáda a cena je nemalá.
Odpovědět