Re: Želírovací prostředek na malinový džem
Taky jsem letos vyrobila jahodovou polevu
. Bylo to poprvé, kdy jsme měli trochu víc jahod a mělo smysl je zavařovat. Ale u meruňek jsem přidala agar-agar a mají konzistenci úplně ideální. Cukru dávám méně vždy (někdy dokonce žádný), tak je to náchylnější ke zkažení, ale zpravidla to ve sklepě vydrží, než se to poprvé otevře, a pak to chce rychle sníst, takže dávám co nejmenší skleničky.
Meruňky prý mají více přírodních pektinů, u jahod toho agaru budu muset dát víc. Jak je to s malinami, nevím, ale tipuju, že taky víc. Dala bych na kilo malin čtvrt kila cukru, ten želírovák 1:1 a dvě lžičky agaragaru. Pokud není po ruce, svařila bych nezralá jablka. Zavařované ovoce s výjimkou povidel nerada vařím moc dlouho, ztrácí barvu a chuť, proto bych ta jablka svařila zvlášť - co nejdéle, abych z nich vyvařila co nejvíc vody.
Odpovědět