20.12.2014 22:17:48 úča
Re: Těsto na vánočku den předem?
Dělám právě Sandtnerové recept, kynu to přes noc v lednici, zapletu, druhé kynutí na sporáku.
Rozpis je, pokud si dobře pamatuju v původní podobě 1/2kg mouky hladké s polohrubou, čtvrt litru smetany, tři žloutky, sůl, vanilka, citronová kůra, rozinky, mandle loupané usekané, 12dkg másla, 8dkg cukru.
Já dávám jen hladkou mouku a přidávám ještě citronovou a pomerančovou kůru nakládanou do rumu, ve kterém mám i ty rozinky.
Zapletená se potře vajíčkem, posype plátky mandlí a rovnou to i pocukruju, udělá to takovou krustičku.
Tip: Vybuduju tu vánočku jen ze dvou pater, čtyř a třípramenného. Je to hezké i tak, lépe a snadněji se to peče, nemusí se to fixovat špejlemi atd.
Pokud by to někomu připadalo jako znevažování tradic způsobené tím, že jsem učitelka, tak se omlouvám předem za herezi.
Odpovědět