Re: Pernikova chaloupka a zdobeni
Pár vychytávek Ti napíšu: po upečení nechat perníky den, dva vydýchat, mezitím si můžu zkusmo sesadit, jak bude chaloupka vypadat, a ve spojích jednotlivé díly seříznu nožem, aby dobře pasovaly (proto je lepší péct z těsta, které není tvrdé jako kámen, aby se to při okrajování nelámalo: jinak by bylo lepší to jen trochu zbrousit struhadlem).
Pak všechny díly nazdobím. Bílé plochy dělám tak, že si nejprve udělám bílkovou polevou kontury na všech dílech chaloupky. Pak si připravím mističku, do které si bílkovou polevu (stejnou, jakou jsem zdobila - nepoužívám škrob!) naředím citronovou šťávou tak, aby byla přiměřeně řídká (musí se pěkně rozlévat, ale ne přímo téct). Pak ji nanesu do těch konturou vymezených ploch (na velké plochy klidně lžičkou, na malé plošky ji tam opatrně kydám obrácenou stranou lžičky). Pak dám na plech a v troubě předehřáté na 90 stupňů tak 10 minut suším (trouba má být trošku pootevřená). Plochy získají krásný lesk. Až to pak úplně vystydne, můžu ještě dál dozdobit (na bílé plochy třeba dělám hustou polevou puntíky jako sníh atd.).
Díly lepím čokoládou, ale pokud chceš dávat do chaloupky svíčku, tak to by asi nebylo ono. Jinak ale to lepení čokoládou je fakt bleskurychlé a efektivní. Není to vidět, protože se to pak ještě dozdobí bílkovou polevou.
Odpovědět