Despi |
|
(18.9.2023 21:39:32) Mám bohužel větší množství potravin, které nesmím jíst. Moje střeva to netráví dobře. Bohuzel nejen lepek tedy. A léta se mi dařilo dodržovat dietu. A letos v létě se mi velmi nedaří. Mám i navařeno, své potraviny k dispozici, ale stejně jdu a vezmu si něco, co jíst nemám. Samozřejmě zdravotně je to blbé. Ale nejak si nemůžu poslední dobou pomoct. Máte to někdy taky tak? Nebo jak se hlídáte?
|
petluše |
|
(19.9.2023 8:11:50) Ano, mám to podobné. Reaguji na stres. Musím hlídat cukr a sacharidy. Bohužel cukr mě uklidňuje.
|
ALL |
|
(19.9.2023 13:31:29) Přesně tak, reaguju na stres, únavu, nevyspání... Jdu potom po sladkém a tučném. Také vadí každé narušení denního stereotypu, pobyty mimo domov, oslavy, návštěvy apod. - snadno v takových situacích polevím. Držím dietu kvůli cholesterolu.
|
Vážný2 |
|
(19.9.2023 14:02:49) Mám dvě protichůdné diety:
Na ulcerozní kolitidu nesmím moc zeleniny a má jíst hlavně hladké bílé pečivo, maso a brambory/rýži a na cukrovku skoro žádné pečivo, zeleninu a maso. A toho masa taky ne moc...
No nefunguju, ta cukrovka je horší...
A když jsem nervák, tak musím něco jíst.
|
|
|
|
klikli |
|
(19.9.2023 14:21:58) Lepek a laktózu vědomě neriskuji, nestojí mi to za to. Vadí mi i histamin v určitém množství, tak tam je to jak kdy. Takže nikdy si nedám nic, kde je lepek nebo laktóza, stopy neřeším, ale u histaminu si občas zahřeším, jen pak většinou hořce lituju. Chutě mívám, tak je zaplácnu něčím, co snesu...a taky podle toho vypadám.
|
|
nekázanka |
|
(19.9.2023 16:17:14) Mám alergii na mléčnou bílkovinu a v létě se mi dvakrát stalo, že mi jídlo (asi) kontaminovali kravským mlékem. A i když bílkovina alias kasein působí spíš dlouhodobě, poněkud mi to zrychlilo krok.
Jinak mám obtíže na cestách, kde jsou hůře dostupné mléčné alternativy; někdy jsem pak o hladu. Ovšem v Norsku, kde jsou bemléčné (a taky bezlaktózové, které jsem zkoumala ze zvědavosti) potraviny stejně drahé jako ty drahé ostatní, jsem si nakoupila jídla pro regiment .
Nejjistější je hledat veganské restaurace a dobře číst složení, neb česnek je můj kryptonit a ořechy mi taky dělají zle.
|
|
Salamajka |
|
(19.9.2023 17:32:24) No mě to za to zvracení fakt nestojí. Po nedávném incidentu, kdy jsem snědla něco kde bych lepek nečekala a zvracela nesním už nic co si důkladně nepřečtu. Občas mám chuť na pivo hlavně na nějaké nealko ochucené no když si představím, že zas tři dny mi bude špatně tak si koupím cider. Nejtěžší je držet dietu skrz hubnutí už jsem nemohla jeden čas tvaroh a zeleninu ani vidět. Vykašlala jsem se chvíli na to, ale bylo mi jaksi těžko nafouklo a samozřejmě váha opět šla prudce nahoru tak to zas držím a občas zhresim. Je to těžké protože ty chutě co si budeme 😂
|
Despi |
|
(19.9.2023 21:26:09) Já právě fungovala leta poctivě. Ale jak psaly holky, asi stres nebo nevím. Ale neřekla bych že mam vic stresu než dřív. Spíš bych řekla, že jsem se naopak srovnala. Kromě lepku a mléka mám ještě další, ale tyhle dvě hřešim nejvic. Dohání mě chutě. Nevím jestli mi chybí nějaký vitamín. Ale snad ne. Takový čerstvě vypečeny rohlík.. A Úplně jsem prestala péct. Vzdycky si pak něco dám. Nejde to vydrzet. A to i když vím, že to telo pak neschroustá.
|
Čumča. |
|
(19.9.2023 22:30:54) mě občas přepadne chuť na vánočku a na rovinu - na Štědrý den si kousek té vánočky prostě dám
jinak Despi, nechceš nějaké recepty na bezlepkové pečení? Teď mám prima recept na tvarohovou buchtu, je výborná, taky bezlepkové brownies nebo americké lívance
psalas o té chuti na křupavý rohlík - no já občas peču bezlepkové housky z jogurtu, nekynuté, ze tří surovin a za 15 minut jsou upečené, na každou housku dám plátek čedaru nebo goudy a jeho to fakt výborné
|
Despi |
|
(20.9.2023 1:38:52) Já nemůžu ani mleko a vyrobky z nej. Ani soju a vyrobky z ni. To nahrazuje ten tvaroh nekdy. Takže fakt slozité. A taky mi pečivo, ktere obsahuje moc škrobu nechutná. Coz je treba jizerka. Ale vlastně skoro vsechny michane mouky. Takže to radši oželím. Kupuji hodně ovoce. Abych nemela chutě na sladké. Ale bohuzel syr se nedá ničím nahradit.
|
Ropucha + 2 |
|
(20.9.2023 9:11:05) Despi, máš opravdu náročnou kombinaci omezení. Ale mohly by ti myslím pomoci různé veganské výrobky, nabídka je čím dál pestřejší. Ne všechno je dobré, jak chuťově tak složením. Ale zrovna alternativ mléka a mléčných výrobků je hromada, mohla bys najít něco pro sebe bez sóji i bez lepku.
|
Despi |
|
(20.9.2023 10:23:17) Ropucho, mléko mám vychytané, dělam si své mandlove, sezamové, ovesné (z bzl vloček) a kupuji ryzove a kokosové. Spíš je problem v tech syrech. Vetsina mi prostě nechutná. A ten škrob. Mam jeden druh chleba ve smesi, co si peču, který se dá jist. Ale treba vetsina bezlepkovych chlebu a housek od Schaar a jinych se nedaji. Nahrazuji kašemi (rano). A nebo křupavými chlebíky. Ale to taky není nic moc.
|
Ropucha + 2 |
|
(20.9.2023 21:25:50) Despi, sýr asi nenahradíš Mě sice vedou etické, nikoliv zdravotní důvody, ale docházím k témuž závěru. Alternativy mléka mi vyhovují, některých mléčných výrobků také, ale na sýr prostě musím zapomenout. Hmota ze škrobů a tuků mi jako alternativa nedává smysl, ořechy zkonzumuji raději v jiné formě. Je to asi věc zvyku, naučit se jíst jiné věci, jinak.
|
|
Čumča. |
|
(21.9.2023 7:57:15) "Ale treba vetsina bezlepkovych chlebu a housek od Schaar a jinych se nedaji."
Despi, to máš pravdu, kdysi před lety jsem na zkoušku koupila jedno malé balení takového bílého toastového chleba - tři krajíce stály asi 80,-- a bylo to tak hnusné a nepoživatelné. Schaar sušenky jakbysmet, chutnaly jako by byly z písku, je jich v balíčku asi 8, stály neskutečnou cenu. Ještě nikdy jsem neviděla tak neskutečný rozpor mezi kvalitou, poživatelností a cenou. Každý celiak, který se tu diagnózu právě dozvěděl a na zkoušku si Schaar koupil, bude vykulenej.
Přitom tmavý semínkový bezlepkový z Lidlu je docela dobrý, dávám ho do topinkovače a je na pohodu, obsahuje rozumně vlákninu, cena přijatelná...
https://www.brydova.cz/2015/09/30/seminkovy-chleb-bez-mouky/ tohle je taky velmi dobré, dělávala jsem v silikonových formičkách po asi 50g, je to strašlivé syté, k plátku krůtí prsní šunky a talířku zeleniny ok
taky jsem dělala verzi bez těch vloček, jako low carb - fakt jen semínka, olej, sůl a vláknina, menší semínka se rozemelou v mlýnku na kávu (ten jsem na tom ale oddělala) https://paleosnadno.cz/recept/seminkovy-chleb/
|
Velšice |
|
(22.9.2023 4:35:53) My kupujeme bezlepek od dr. Pekaře, ten má asi nejlepší pečivo, štrůdly, bábovky a dorty. Občas kombinuji s Dvorníkem.
Housky zkusím.
|
|
|
|
|
Čumča. |
|
(20.9.2023 9:27:12) Despi, Doves Farm samokrypřící jsi zkoušela?
je převážně rýžová, na lívance a housky skvělá
|
Despi |
|
(20.9.2023 10:27:22) Čumčo, nevím, nepamatuji si. Ale dříve jsem zkousela kde co, tak asi i tuhle. Snažím se kombinovat spíš různé jednodruhove mouky. Ale vetsinou to druhý den bývá už nic moc. A to i když tam dám ovoce. Ale já tedy nejsem žádná kuchařka. Nechci travit na vaření pul dne.
|
|
|
|
Veverka7 |
|
(20.9.2023 9:54:55) Muzu poprosit o ty recepty? Babovka a housky zni moc dobre. Jinak ja jsem celiak a po lepku zvracim, takze dodrzuji vzorne, protoze ta nevolnost mi za to fakt nestoji...
|
Čumča. |
|
(20.9.2023 19:42:27) Veverko, bezlepková buchta s tvarohem - to nejlepší, co umím upéct: 4 větší domácí vajíčka 250g cukru 2 vanilkové cukry (nebo i mandlové) 1 bezlaktózový tvaroh Madeta 250g kelímek 250g bezlaktózového másla (50g lze nahradit kokosovým tukem kvůli vůni) 300g Jizerky zlaté a 1,5 kypř.prášku
Buchta je fakt dobrá i druhý den. Do rozetřeného těsta na plechu někdy ještě nalžičkuju 1 další Madeta tvaroh oslazený. Po upečení ještě pokaňkám kvalitní čokoládou.
Domácí housky dělám od oka, tak nevím, jak recept popsat - dám jedno domácí vajíčko, asi 3 vrchovaté lžíce smetanového jogurtu, špetka soli, Doves farm samokypřící tolik, aby mělo těsto konzistenci jako lívancové. Na pečící papír naběračkou udělám 6 dávek těsta docela dost od sebe, na každou dávku dám plátek goudy nebo čedaru. Peču asi 15 minut v horkovzdušce dozlatova. Těsto hodně vyskočí, z původního lívancového kola skutečně bude rozumně vysoká houska. Omlouvám se, že nevím přesný poměr ingrediencí, housky se povedou vždy, tak jsem to dávno přestala vážit. Po vychladnutí je buď sníme, anebo zabalené v tom pečícím papíru zbylé housky uskladním v lednici. Odpoledne nebo druhý den housku vytáhnu a krátce rozpeču v kontaktním grilu.
http://catalinapece.blogspot.com/2011/05/americke-palacinky-z-podmasli-s.html jen místo pšeničné mouky samokypřící Doves farm
https://www.recepty.cz/recept/brownies-z-usa-151442 jen místo hladké mouky jakoukoli bezlepkovou mouku
|
Veverka7 |
|
(22.9.2023 7:59:30) Diky moc za recepty, zkusim! Jinak co se tyka kritiky Schaer vyse, tak mne zas tak spatny neprijde, asi uz jsem po letech zvykla. Jeste kupujeme DoDo a Doktor Pekar, ty jsou dobre
|
|
|
|
|
|
|
Vranice |
|
(20.9.2023 10:40:31) Přidávám pár rad k bezlepkové dietě.
Na rychlé uspokojení chutí na sladké zkuste bezlepkový ovesný hrníček nebo některou kaši od Semixu, doplněné o čerstvé ovoce. Objednávám jednou za čas balík z e-shopu výrobce: https://www.zdravyzivot.com/bezlepkove-vyrobky.
Dobré bezlepkové pivo dělá Bernard a plzeňská dvanáctka má velmi nízký obsah lepku.
Na vánočku a mazanec mám odzkoušenou směs od Labety. Mají vícero bezlepkových směsí na různé pečivo včetně bagetek, je s nima více práce jako s každým kynutým těstem. Sice do směsí přidávají různé zlepšovače mouky, ale příprava je jednodušší a přijde mi to lepší, než porušit dietu. Na chleba se nejvíc osvědčily směsi od Nominalu, hotový kupuju v Lidlu.
Když peču muffiny, část mouky nahrazuji bezlepkovými ovesnými vločkami. Nejsou tolik škrobovité.
Pro Veverku - bábovku dělám šlehačkovou z Jizerky:
3 vejce vyšlehat s hrnkem cukru (dávám méně, tak třičtvrtě hrnku + vanilkový) do pěny. Střídavě pak přidávám po lžících 1 a půl hrnku Jizerky, do které jsem zamíchala balíček prášku do pečiva a 220 ml šlehačky (kelímek). Formu vysypávám kokosem. Část těsta naleju do formy a do druhé části přidám kakao, tak 1-2 lžíce podle chuti. Je lepší kakao nejdřív rozmíchat v malém množství horké vody. https://www.vareni.cz/recepty/bezlepkova-babovka/
Všechno bezlepkové pečivo rychleji vysychá. Když vím, že se nespotřebuje ten den, dávám do mrazáku a pak případně podle potřeby rozpékám, toustuju.
|
|
byvala radka |
|
(22.9.2023 1:44:22) nedari, protoze mam rada vse, co se na ekzemy nedoporucuje jednu dobu to vypadalo, ze muzu jist jen varenou zeleninu a ryzi z diet jsem presla na ruzne alternativy a pomohla mi az cinska medicina mozna i castecne to, ze jsem vypadla z prace a uzivala si toulani v prirode (par mesicu jsem zila z odstupneho, misto abych ho vrazila do baraku a chvatala do dalsi prace)
|
|
|