K_at |
|
(11.12.2021 16:23:39) Miluju je, neumím je. Poraďte blbuvzdorný recept, prosím?
|
babi_ |
|
(11.12.2021 16:37:45) Tuhle jsem potkala naprosto úžasné v cukrárně v ulici co bydlí syn s rodinou. Mám dojem, že pro mě je to ideální recept
|
qéčko |
|
(11.12.2021 16:43:24) Klasické nepečené? Ořechové, piškotové, kakaové, kokosové ?
|
Kaipa |
|
(11.12.2021 16:46:24) Mám obavy, že toto není přesně ta odpověď, která by Kat vyřešila její "problém". Já nejsem u svých receptů, takže nic.
|
babi_ |
|
(11.12.2021 16:52:09) Proč? Je to blbuvzdorný, výsledek zaručen Jestli je chce mít k zobání na vánoce, protože je miluje, tak to je odpověď přesná. Pokud má chuť experimentovat, piplat se s tím, prostě "užít si výrobu", tak to samozřejmě je špatná odpověď. Finančně to vyjde dobře, protože když to člověk ještě nemá v ruce, bude to dělat na víckrát, než se zadaří... ale tak jo, jestli má dost času a náladu hňácat, nacvičí to, a v dalších letech už to bude jen lepší a snazší
|
Kassandra |
|
(11.12.2021 17:43:05) Byla jsem překvapená, jak to šlo dobře a rychle, žádné velké hňácání se nekonalo. A to jsem to dělala prvně a jsem dost levá.
|
|
|
|
babi_ |
|
(11.12.2021 16:47:13) Dole tenoučký piškotek, na tom kakaovoořechový úlek plněný něčím žlutým (vaječňák to asi nebyl, ale dobré). Piškot pečený, zbytek nepečený.
|
Fern |
|
(11.12.2021 21:45:48) S pískovec dole-tomu já říkám gastroporno. Správně má být dole linecké kolečko.
|
|
|
K_at |
|
(11.12.2021 17:43:04) Qéčko, ehm, určitě je v nich kakao. kokos být nemusí. Zbytek netuším.
|
|
|
K_at |
|
(11.12.2021 17:42:02) Babi, to je taky možnost. Ale už 4 roky si říkám, že se je naučím.
|
|
Monty |
|
(11.12.2021 18:17:14) V Libeřských lahůdkách je mají taky, syčáci. Nedokážu jim odolat a kolem Libeřských lahůdek chodím 2x denně. Asi budu muset začít jezdit do práce a z práce autobusem.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.12.2021 17:08:05) 2 balíčky piškotů 120 g másla 160 g moučkového cukru 4 lžíce mléka 4 lžíce rumu 30 g kakaa Náplň 100 g másla 120 g cukru 2 žloutky káva, rum, vaječný likér (ne všechno najednou) Já žloutky nedávám, jenom rum.
|
|
magrata1 |
|
(11.12.2021 17:14:12) Přesný recept nemám, ale teď jsem uhňácala skvělé s matcha čajem. Udělala jsem je do formičky stromečku.
100 g mandlí 80 g kokosu pár piškot (třeba 10, nepočítala jsem to) cukr moučka dle chuti Asi 100 g, ale taky je to odhad Toto jsem umixovala na jemno, přidala 2 lžičky matcha, promíchala, zakápla citronovou a pomerančovou šťávou, přidala změklé máslo (asi 100 g, postupně jsem přidávala, aby to drželo)
Náplň jsem si vyrobila domácí pomerančový likér Trochu vody, šťáva ze dvou pomerančů, nastrouhaná kůra z bio pomeranče, cukr. Uvařila jsem z toho hustší sirup, nechala vychladnout, zašlehala do toho 3 žloutky a nad parou zahřívala, aby se řloutky pasterizovaly jako když vaříš vaječňák. Až to zhoustlo, vychladila jsem to a smíchala se stejným množstvím alkoholu (já konkrétně jsem použila vínovici, chce to něco neutrálního, klidně dobrou vodku). Likér jsem šoupla do lednice a dva dny ho občas protřepávala, jinak se dělily složky, ted už je homogenní. Do likéru jsem tyčákem vmixovala kousek másla, líp se to plnilo. a pak nalepit piškot.
Jsou fakt super, už jsme to snědli (dělala jsem zkušební dávku, dala ochutnat kámoškám a byly nadšené), musím udělat ještě 2 dávky, jedna bude bezlepková pro ségru.
|
K_at |
|
(11.12.2021 17:46:00) Magrato, zní to úžasně. Ale ta náplň! To nezvládnu. Otrávím půlku rodiny, protože zkazím.
|
|
|
Kassandra |
|
(11.12.2021 17:40:20) Zrovna dnes jsem je premiérově vyráběla a úspěšně podle tohoto receptu:
12 dkg másla 30 dkg cukru (moučka) - dala jsem 20 dkg a stačí to 30 dkg mletých piškotů 20 dkg mletých oříšků 3 lžíce kakaového prášku 5 lžic mléka 5 lžic rumu
Náplň: 20 dkg másla 18 dkg cukru (moučka) 2 lžíce rumu
Pořídila jsem si rozevírací tvořítko a šlo to s ním dobře.
|
magrata1 |
|
(11.12.2021 17:43:58) Já mám ten stromek taky rozevírací. Jen přesnost mých receptů je teda děsná
|
Kassandra |
|
(11.12.2021 17:57:06) Ono když to máš "v oku", tak přesné poměry nepotřebuješ a případně doimprovizuješ. S těma mandlema bych to taky chtěla vyzkoušet, ale jak jsem to dělala úplně prvně, tak jsem se držela receptu, všechno otrocky odvážila a největší divočina, kterou jsem si dovolila, bylo to ubrání cukru. Pokud bude nějaké příště, třeba se taky odvážu
|
|
|
K_at |
|
(11.12.2021 17:46:34) Kassandra a Inka, děkuju!!!!
|
|
Fern |
|
(11.12.2021 21:48:24) Mleté piškoty určitě ne.
|
|
|
neznámá |
|
(11.12.2021 18:02:38) Kat, to se dělá od oka, nepotřebuješ recept. Já dávám méně másla a doslova dolejvám rumem. Vždy zmízí jako první, na Silvestra si s nimi ťukáme místo pánáků. Ale nejsou pro děti.
|
K_at |
|
(11.12.2021 18:06:59) Neznámá, tak musím vědět, co tam dát. A baj voko kolik. To, že to je málo nebo moc asi odhadnu. Ale z prstu si to nevycucám.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.12.2021 18:09:41) Od oka si to neumím představit. A to peču uz 40 let
|
neznámá |
|
(11.12.2021 18:15:26) Pečené cukroví bych také od oka nedělala. ALe u vosáků vidíš jakou to má konzistenci a jak těsto chutná.
|
|
|
|
Viollett |
|
(11.12.2021 18:46:27) těsto: 2 balíčky piškot rozemlít na prášek (dělám na mlýnku na strouhanku), 20 dkg cukru, 20 dkg másla, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa - udělat těsto.
náplň: 10 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu.
Formičky před prvním plněním vytřít těstem a vysypat cukrem krystal, naplnit těstem, ve středu udělat ďolík, do toho obráceným koncem lžičky napěchovat náplň a zaplácnout piškotem. Poté vyklepnout. Když se to pořádně nevytře těstem a nevysype cukrem, jde to ztuha, když se to udělá pořádně, jde to dobře.
S rozevíracíma formičkama jsem se nikdy neskamarádila, já jsem spíš pro tu klasiku.
Mládež už se nemůže dočkat, jsou fakt dobrý, budeme dělat zítra.
|
Viollett |
|
(11.12.2021 18:48:00) PS To hnětení těsta je nejlepší rukama, nepropadat panice, že se to zpočátku nechce spojit - chce to vytrvat, po chvíli se začne scelovat a ve fínále je to konzistentní hrouda.
Náplň umíchat mixérem.
|
K_at |
|
(11.12.2021 19:20:06) Violett, děkuji!
|
|
|
magrata1 |
|
(11.12.2021 20:35:27) Já z těsta dělám kuličky, ty obalím v mletém cukru a cpu do formičky. Pak se to nelepí.
|
|
Žžena |
|
(12.12.2021 7:21:58) Překvapujou mne recepty, ve kterých nejsou ořechy. Babička ty hnízda (u nás teda "úly") dělala hlavně z mletých ořechů a cukru, vedle toho už jen minimum "pojiv". Kakao tam vůbec nebylo. Náplň si nepamatuju, jedla jsem samotný dutý úly ještě před naplněním
|
magrata1 |
|
(12.12.2021 7:29:23) Žženo, já mám taky starý recept jen ořechový: Úlky: 30 dkg mletých ořechů 20 dkg ml. cukru (dávám míň) 1 bílek vypracovat hmotu
náplň vaječňák nebo trochu salka, máslo, rum, ml. ořechy
Tyto dělám roky s vaječňákem. Nedovedu si představit takové ty, co jsou prakticky samé piškoty. Do toho kokosovo-mandlového receptu jsem pár piškot dala, měla jsem strach, že se kvůli kokosu budou rozpadat. A myslím, že jako malta to posloužilo dobře. Tam jsem dala na 180 g mandlí a kokosu asi 10 piškotů.
|
Žžena |
|
(12.12.2021 7:32:52) magrato, přesně. To byl ten recept. Mletý piškoty s kakaem moc nechápu. To je pak úplně jiný cukroví, navíc ne moc sváteční.
|
*Kate* |
|
(12.12.2021 7:47:46) Sice jsem v životě nevytvořila jediný úl či hnízdo, ale jakožto spotřebitelka souhlasím s Žženou a Magrátou. Ano ořechům, ne piškotům!
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.12.2021 8:16:01) S ořechama jsem nikdy nedělala a myslím ani nejedla. Vždycky s piškotama.
|
Senedra |
|
(12.12.2021 8:53:30) Hm, tak JČ - kominace ořechy a piškoty
Upravila jsem si recept od babičky, dávám výrazně víc ořechů. dělám je i pro další dvě rodiny, tak asi chutnají.
|
Senedra |
|
(12.12.2021 8:57:00) A jak koukám, tak mám stejný recept jako Stáňa, ale prostě do toho narvu víc ořechů.
|
Senedra |
|
(12.12.2021 8:57:19) Místo mléka rum.
|
|
|
neznámá |
|
(12.12.2021 9:02:23) Senedro, ano, také do do nich přihodím zbytek ořechů, pokud mám nastrouhané. Ale holky dělají jen ořechy, cukr, bílek - takový skoro ořechový marcipán.
|
|
|
|
|
K_at |
|
(12.12.2021 7:52:44) ...a se zelím, nebo s šípkovou?!?! Aha, to jsme zase jinde. Udělám výběrové řízení, mám asi 12 receptů. Tak to proberu. Třeba zkusíme i ořechovou verzi, i piškotovou.
|
Senedra |
|
(12.12.2021 8:54:29) z bílé kokosové verze jsme jednou vyrobila tučňáky. Ale a) neměli takový úspěch jako klasika b) byla do drbačka, podruhé se mi do nich nechce.
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(12.12.2021 8:22:54) Už před lety na toto téma byla bouřlivá diskuze. Tenkrát vyplynulo, že Morava má uly s ořechy a Čechy vosí hnízda s piškoty. Já si to pamatuji, protože tenkrát jsem vyzkoušela ořechový vosí hnízda a nikomu nechutnali, rodina se dožadovala piškotových, asi síla zvyku.
Někde jsem zahlédla informaci, že piškotové se hnízda se dělaly už za RU na Habsburském dvoře, takže to není žádná novinka.
|
magrata1 |
|
(12.12.2021 8:39:28) já mám teda takové menší formičky, v sadě byly i obří, ale ty mi přijdou jak malý indián, do těch bych musela vymyslet nějaký dietní recept nebo to dělat z veky a plnit šunkou a vlašákem
|
neznámá |
|
(12.12.2021 8:45:09) Je fakt, že ta sada rozevíracích formiček obsahuje formu jak pro Ozáka. A u té malé mi zas přijde, že ta včela nevynikne. Já používám sadu od Tescomy, s platíčky. Ta mi přijde akorát, letos manžel přinesl další, protože se vymlouvám, že už nemám platíčko, že nemůžu už nemůžu vyrábět.
|
|
neznámá |
|
(12.12.2021 9:08:33) Val, to vyřeší tescomácké formičky. Jsou otevírací, mají klasický tvar a je k tomu u díl na vytvoření díry. A jsou akorát velké.
|
Stáňa * |
|
(12.12.2021 9:10:16) Mám, je, ale vůbec mi to s nimi nejde. Vrátila jsem se ke klasickým.
|
|
magrata1 |
|
(12.12.2021 9:43:56) Val, kdyby ses toho potřebovala zbavit a nevyhodit, klidně se jich ujmu. Mladší ségra (ta nevidomá) formičky sbírá, udělalo by jí to velkou radost. Ale spíš se o ně poděl s dcerou, ne?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.12.2021 10:21:06) To jsou ale všechny vánoční a velikonoční věci, co se použije jednou za rok. To bys vsechno musela každý rok kupovat znovu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|