Bberi |
|
(5.2.2018 12:21:15) Dostávám se z docela těžké virozy, chtěla bych něčím podpořit imunitu, toto chřipkové období je hrozné. Máte někdo nějaký osvědčený přípravek? Vím: vitamíny,dostatek tekutin, pohyb, otužování. Minule mi celkem pomohla mateří kašička, tak uvažuji,že si ji zase nasadím. Ráda si přečtu vaše osvědčené tipy.Děkuji
|
Lída+2 |
|
(5.2.2018 12:27:17) mističku kysaného zelí denně...
a pravidelně pít zázvorový čaj.....
Toto mi momentálně drží nad vodou manžela......, který na tom není zdravotně nejlépe.
Jinak já nedám dopustit na plavání a páru.....,ale manželovi tam je zima, ale včera jsem mu básnila, jak byla teplá voda.....třeba ho dostanu....
|
Kukurice29+3. |
|
(5.2.2018 12:36:33) Plavání je super. Plánuju chodit i s dětma. Teda pokud se někdy dostaneme z kolotoče, kašel, zvracení, rýma.
|
Bberi |
|
(5.2.2018 13:02:23) Plavání se bojím, vždy mi je tam zima.
|
|
|
|
TaJ |
|
(5.2.2018 13:11:38) Máme v rodině hodně osvědčené echinaceové kapky a Osciloccoccinum...a Laktobacily, imunita hodně souvisí se střevy, u syna se to osvědčuje fakt dobře, i u manžela, jinak vysoké dávky vitamínu C...
|
|
Leda |
|
(5.2.2018 13:30:48) Byliny.
Letos piju celou zimu likéry, ráno nebo večer malinkou "baňku" -- mám zázvorový, z bezového květu a z bezinek. Bezinkový a zázvorový jsou u nás stálice, ten z květů je novinka a osvědčil se. Na jaře budu dělat zase a plánuju vyzkoušet zase něco nového.
Taky si dělám šípkový čaj nebo různé směsy (sušený květ bezu, jitrocel, divizna, jahodový list, máta, meduňka, měsíček,...) -- mně osobně to i chutná, ale vím, že ne každý to má rád.
V květináči mám od léta ženšen (divím se, jak krásně vydržel), občas si z něho utrhnu lístek. Kysané zelí už někdo radil nebo je dobré si třeba nechat vyrašit řeřichu na chleba. A česnek je takový všelék.
Předpokládám, že ne všichni "bylinkaří", ale skoro všechno z toho se dá pořídit ve zdravé výživě nebo v lékárně, buďto jako čaje nebo i tinktury.
Ještě piju kombuchu, prý je skvělá na všechno, hlavně na imunitu a dobré trávení, ale přiznám se, že v zimě mi moc nechutná, ale přes jaro a léto je báječná.
Hodně pohybu, nejlíp samozřejmě na čerstvém vzduchu. Teď, jak je víc světla, se mi už i chce -- jinak jsem v zimě nejraději zalezlá doma v teple, ale snažím se aspoň na nějakou procházku vyrazit.
Ať je brzo co nejlíp!
|
Bberi |
|
(5.2.2018 13:41:36) Leda:bylinky miluju, to u mě není problém,ještě piju kefír z tibetské houbičky.
|
Leda |
|
(5.2.2018 13:47:37) Kefír z tibetské houbičky je prý taky výborný a zdraví prospěšný. Taky jsem ho jednou zkoušela, ale moc mi nechutnal, obyčejný kefír mi vyhovuje víc. A ta domácí příprava mi připadala taková piplačka. (Ne že by třeba výroba likérů piplačka nebyla, ale u nich si říkám, že ten výsledek za to opravdu stojí. )
|
Bberi |
|
(5.2.2018 13:57:39) Není to tak hrozný s tím kefírem,ale fakt mi vyléčil ekzém.
|
|
|
|
Kukurice29+3. |
|
(5.2.2018 14:10:22) Kombucha je super. Když jsem byla malá, tak mamka měla tu houbu doma a dělala to. Je to dobré, ale musím si zacpat nos
|
Leda |
|
(5.2.2018 15:14:15) Mně to teda nesmrdí :-D
Ale když jsem ji poprvé pila (v práci víceméně omylem), málem jsem se zalkla.
|
Kukurice29+3. |
|
(5.2.2018 15:29:00) Já jsem to nosila na ZS na svačinu
|
|
|
|
Li. |
|
(5.2.2018 14:22:10) Ledo, prosím, podělíš se o recept na ty tvoje likéry?
|
Leda |
|
(5.2.2018 14:53:41) Jé, ráda. Mám je povětšinou z internetu, i když teda babička potom říkala, že u nich v rodině se to taky děláválo.
Likér z bezinek
2,5 litru plodů bezinek (plus mínus) celá nebo mletá skořice 1–1,5 kg cukru 6 lžic silné kávy (uvařené) vanilkový cukr nebo kousek rozdrceného vanilkového lusku (nemusí být) ½ litru alkoholu (slivovice, vodka, rum apod.)
-- natrhat plody bezu černého, doma obrat kuličky ze stopek, dobře je umýt, nechat okapat
-- přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu, mírně povaříme 20 minut -- vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (pozn. já je mixuju tyčovým mixérem) -- necháme stát 12–24 hodin v chladu (přes noc) -- přecedit přes jemné sítko nebo přes plátýnko -- šťávu z bezinek dáme vařit, stačí jen ohřát tak, aby se v ní rozpustil cukr (kilo až kilo a půl, záleží na chuti) -- přidat 6 lžic silné kávy (dělám v moka konvičce, ale může prý být jakákoli, i rozpustná; přidání kávy se objevuje skoro u všech receptů na bezinkové likéry, prý trochu potlačí ten typický pach bezinek, jednou jsem dělala verzi bez kávy a chutnalo nám to taky, jednou jsem naopak kávy omylem přidala moc a tam ta káva byla cítit dost, ale špatný nebyl a nekazil se, ten alkohol to dobře konverzuje) -- po rozpuštění cukru necháme vychladnout -- můžeme přidat vanilku -- po vychladnutí přidáme alkohol (množství je skoro volitelné). -- likér je hodně hustý, někdy je to vespod lahve jako marmeláda, to pak ještě někdy dám ředím alkoholem -- bezinky jsou syrové jedovaté, takže opravdu vařit -- četla jsem jeden blog o výrobě džusu z bezinek za syrova, pán přiotrávil celou rodinu
Jinak stačí zagooglovat, těch receptů existuje hodně. Zkoušela jsem postupně víc variant, ale výsledné likéry mi chutnají hodně podobně.
|
Leda |
|
(5.2.2018 15:11:25) Zázvorovice
0,5 l slivovice nebo vody 125 g medu (asi 6 polévkových lžic), lze nahradit cukrem podle chuti 125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, může být i víc 1 citron - oloupaný, nakrájený na plátky nebo vymačkaná šťáva (bez semínek, ty jsou hořké)
Lze přidat vanilkový lusk, nakrájený pomeranč, kardamom, citronovou kůru...
Všechny ingredience vložíme do sklenice (např. zavařovačka) a zalijeme je alkoholem. Necháme nějakou dobu vyluhovat v uzavřené sklenici, občas protřepeme. Tři dny je minimum, lepší je měsíc i déle, potom se to přecedí a slije do lahve. Někde jsem slyšela, že je lepší, když pak ještě půl roku zraje, no ale to nám nikdy tak dlouho nevydrží.
Imunitu nejlíp posiluje při pravidelném užívání. Je to dost síla a hrozně dobré. (Zázvor může dráždit žlučník, na to pozor.)
|
Leda |
|
(5.2.2018 15:29:38) Likér z bezového květu
35 plně rozkvetlých květů (může být víc) 3 l vody 1 kg cukru asi 2 l alkoholu (vodka, slivovice apod.) 50 g kyseliny citronové
-- květy trháme na čistém místě nejlépe za slunného počasí den po dešti (aby se nemusely omývat, pyl je nositel chuti) -- vodu přivést k varu, nechat úplně vychladnout -- do nádoby k vodě přidat kyselinou citronovou a vložit květy, můžou být i se stopkami; květů může být i víc, než je uvedené, jenom musí být všechno ponořené ve vodě -- zakrýt a nechat stát 24 hodin (na začátku června tyhle věci rády chytají plíseň :-( pak bez milosti vylít a začít znovu) -- výluh přefiltrovat přes husté sítko nebo plátýnko -- přidat cukr a rozmíchat (lze za studena nebo zahřát, ten za studena dělaný má podobnou chuť jako bezový sirup, ten zahřívaný má takový lehce karamelový nádech [ten jsem ale dělala podle trochu jiného receptu, na internetu ho ale nemůžu znova najít, ale někde ho mám snad zapsaný]; chutnají mi oba) -- přidat alkohol -- naplnit do lahví -- uchovávat v chladu, vzhledem k přidanému alkoholu ale vydrží i vytažený z ledničky nebo sklepa
|
|
wexi |
|
(5.2.2018 18:19:39) vody nebo vodky ?
|
Leda |
|
(5.2.2018 19:22:57) Xakru, voDky. Slivovice nebo vodka. Díky za upozornění.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.2.2018 20:42:37) To zní báječně.
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.2.2018 14:16:57) Manžel nedá dopusti na zázvor. Já si dávám každý den šumivý celaskon.
|
|
Janinka a dvě princezny |
|
(6.2.2018 14:55:10) no tak rad už se sešlo hodně, ale podle mě to jedna nebo dvě věci, které si koupíš nevytrhnou. Já jsem zatím jediná, kdo z rodiny letošní zimu nemarodil. Částečně si myslím, že jsem už tak promořená dětskýma bacilama, že nějaká rýmička mě nedostane. Ale téměř denně mám ráno kysaný mléčný výrobek (lze nahradit laktobacily), 3x v týdnu jablečná vláknina, dopoledne v práci vždy ovoce, každý den horký nápoj celaskon, tekutiny min. dva litry v zimě hodně čaje, včetně bylinkových, časté mytí rukou, hlídání jídla tj. hodně zeleniny a ovoce a zařazovat česnek a kysané zelí. U dětí se mi osvědčil sirup Stopbacil a hlídám si oblékání tj. nosím čepici a rukavice. Od promrzlých rukou jsou hodně rýmy a to už je pak jen kousek chytit něco dalšího. Teplé boty. A máme doma saunu, ale už pár týdnů jsem v ní nebyla, ale na podzim hodně.
|
|
|