Přidat odpověď
Likér z bezového květu
35 plně rozkvetlých květů (může být víc)
3 l vody
1 kg cukru
asi 2 l alkoholu (vodka, slivovice apod.)
50 g kyseliny citronové
-- květy trháme na čistém místě nejlépe za slunného počasí den po dešti (aby se nemusely omývat, pyl je nositel chuti)
-- vodu přivést k varu, nechat úplně vychladnout
-- do nádoby k vodě přidat kyselinou citronovou a vložit květy, můžou být i se stopkami; květů může být i víc, než je uvedené, jenom musí být všechno ponořené ve vodě
-- zakrýt a nechat stát 24 hodin (na začátku června tyhle věci rády chytají plíseň :-( pak bez milosti vylít a začít znovu)
-- výluh přefiltrovat přes husté sítko nebo plátýnko
-- přidat cukr a rozmíchat (lze za studena nebo zahřát, ten za studena dělaný má podobnou chuť jako bezový sirup, ten zahřívaný má takový lehce karamelový nádech [ten jsem ale dělala podle trochu jiného receptu, na internetu ho ale nemůžu znova najít, ale někde ho mám snad zapsaný]; chutnají mi oba)
-- přidat alkohol
-- naplnit do lahví
-- uchovávat v chladu, vzhledem k přidanému alkoholu ale vydrží i vytažený z ledničky nebo sklepa
Předchozí