Jé, ráda.
Mám je povětšinou z internetu, i když teda babička potom říkala, že u nich v rodině se to taky děláválo.
Likér z bezinek
2,5 litru plodů bezinek (plus mínus)
celá nebo mletá skořice
1–1,5 kg cukru
6 lžic silné kávy (uvařené)
vanilkový cukr nebo kousek rozdrceného vanilkového lusku (nemusí být)
½ litru alkoholu (slivovice, vodka, rum apod.)
-- natrhat plody bezu černého, doma obrat kuličky ze stopek, dobře je umýt, nechat okapat
-- přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu, mírně povaříme 20 minut
-- vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (pozn. já je mixuju tyčovým mixérem)
-- necháme stát 12–24 hodin v chladu (přes noc)
-- přecedit přes jemné sítko nebo přes plátýnko
-- šťávu z bezinek dáme vařit, stačí jen ohřát tak, aby se v ní rozpustil cukr (kilo až kilo a půl, záleží na chuti)
-- přidat 6 lžic silné kávy (dělám v moka konvičce, ale může prý být jakákoli, i rozpustná; přidání kávy se objevuje skoro u všech receptů na bezinkové likéry, prý trochu potlačí ten typický pach bezinek, jednou jsem dělala verzi bez kávy a chutnalo nám to taky, jednou jsem naopak kávy omylem přidala moc a tam ta káva byla cítit dost, ale špatný nebyl a nekazil se, ten alkohol to dobře konverzuje)
-- po rozpuštění cukru necháme vychladnout
-- můžeme přidat vanilku
-- po vychladnutí přidáme alkohol (množství je skoro volitelné).
-- likér je hodně hustý, někdy je to vespod lahve jako marmeláda, to pak ještě někdy dám ředím alkoholem
-- bezinky jsou syrové jedovaté, takže opravdu vařit -- četla jsem jeden blog o výrobě džusu z bezinek za syrova, pán přiotrávil celou rodinu
Jinak stačí zagooglovat, těch receptů existuje hodně. Zkoušela jsem postupně víc variant, ale výsledné likéry mi chutnají hodně podobně.