Zázvorovice
0,5 l slivovice nebo vody
125 g medu (asi 6 polévkových lžic), lze nahradit cukrem podle chuti
125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, může být i víc
1 citron - oloupaný, nakrájený na plátky nebo vymačkaná šťáva (bez semínek, ty jsou hořké)
Lze přidat vanilkový lusk, nakrájený pomeranč, kardamom, citronovou kůru...
Všechny ingredience vložíme do sklenice (např. zavařovačka) a zalijeme je alkoholem. Necháme nějakou dobu vyluhovat v uzavřené sklenici, občas protřepeme. Tři dny je minimum, lepší je měsíc i déle, potom se to přecedí a slije do lahve. Někde jsem slyšela, že je lepší, když pak ještě půl roku zraje, no ale to nám nikdy tak dlouho nevydrží.
![:-)](/g/s/0.gif)
Imunitu nejlíp posiluje při pravidelném užívání. Je to dost síla a hrozně dobré. (Zázvor může dráždit žlučník, na to pozor.)