Zázvorovice
0,5 l slivovice nebo vody
125 g medu (asi 6 polévkových lžic), lze nahradit cukrem podle chuti
125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, může být i víc
1 citron - oloupaný, nakrájený na plátky nebo vymačkaná šťáva (bez semínek, ty jsou hořké)
Lze přidat vanilkový lusk, nakrájený pomeranč, kardamom, citronovou kůru...
Všechny ingredience vložíme do sklenice (např. zavařovačka) a zalijeme je alkoholem. Necháme nějakou dobu vyluhovat v uzavřené sklenici, občas protřepeme. Tři dny je minimum, lepší je měsíc i déle, potom se to přecedí a slije do lahve. Někde jsem slyšela, že je lepší, když pak ještě půl roku zraje, no ale to nám nikdy tak dlouho nevydrží.
Imunitu nejlíp posiluje při pravidelném užívání. Je to dost síla a hrozně dobré. (Zázvor může dráždit žlučník, na to pozor.)