kachna_ |
|
(17.8.2016 18:47:22) Pročetla jsem Internet a zjistila, že existují dva základní švestkově názorové proudy 1. - přidej tam rum, cukr a citron, zavíčkuj, otoč 2. - vem jen a pouze švestky, udělej z toho co nejtužší hmotu (potřebné množství unípni a rozvař s vodou na plotýnce, případně dokořeň) a vydrží to roky i v hrnci nezavíčkované
Ale já bych ráda udělala takového hybrida - vrazila tam trošku rumu a cukru, aby to bylo poživatelné bez úprav. Nezplesniví mi to, když to konzistencí bude tuhé? Druhý dotaz, mohla bych spojit dvě várky? mám nádherný kameninový hrnec na povidla hotová, ale z jedné várky ho nenaplním a mám jen jeden hrnec a hořák, kde to mohu udělat. Díky moc za rady a nápady. Pečená a jiná povidla dělat nechci, nejdou mi.
|
wer |
|
(17.8.2016 19:17:36) Dej tam rum a cukr, dlouho vař a míchej, a zavařovat nemusíš. Cukr konzervuje. Ale normální cukr, žádný zelírovací nebo speciální na zavařování. Dává se 1kg cukru na 3kg ovoce.
|
|
Stáňa * |
|
(17.8.2016 20:19:38) 1kg cukru na 3kg ovoce musí být příšerně sladké. Ale i tak, pokud tam nedáš nějakou chemii, tak bych se bála, že to bez zavaření zplesniví.
Dělám povidla v troubě, pouze ovoce, pak ale 20 minut zavařuju na 85 stupňů.
|
wer |
|
(18.8.2016 6:03:26) Bez chemie vydrží.
|
|
|
withep |
|
(17.8.2016 20:40:38) Já myslela, že dva základní proudy jsou 1) míchej do úmoru, 2) nemíchej Zrovna povidla dělám, mám naložené švestky s balsamikovým octem, zítra budu vařit bez míchání a nakonec přidám skořici, cukr jen kdyby to bylo hodně kyselé, ale snažila jsem se vybrat jen přezrálé švestky, tak snad nebude třeba. Nedávno jsme dojedli poslední skleničku odminula, a dva roky švestky nebyly, takže to vydrželo tři roky. A nevzpomínám si, že bych to byla zavařovala. Budu ráda, když se mi letos povede stejná delikatesa
|
kachna_ |
|
(18.8.2016 9:04:01) původní cíl byl - švestková marmeláda, normálně zavařená s želírujícím cukrem. Ale usla jsem a povidla se sice připekla, ale také dost odpařila a teflonový hrnec se ukázal jako bezva řešení, které umožňuje míchání od úmoru vcelku mile omezit, takže jsem si říkala, že bych to tak možná udělala všechno
|
|
|
Bouřka |
|
(17.8.2016 21:08:24) Já je teda peču, ale bez ničeho krom koření, a pak zavařím. Zkoušela jsem i bez zavařování, jen horké do skleniček, a taky vydrželi. Ale spotřebovala jsem je přednostně. Ale sichr je sichr, takže většinu zavařím.
|
|
|