| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Povidla

 Celkem 7 názorů.
 kachna_ 


Téma: Povidla 

(17.8.2016 18:47:22)
Pročetla jsem Internet a zjistila, že existují dva základní švestkově názorové proudy
1. - přidej tam rum, cukr a citron, zavíčkuj, otoč
2. - vem jen a pouze švestky, udělej z toho co nejtužší hmotu (potřebné množství unípni a rozvař s vodou na plotýnce, případně dokořeň) a vydrží to roky i v hrnci nezavíčkované

Ale já bych ráda udělala takového hybrida - vrazila tam trošku rumu a cukru, aby to bylo poživatelné bez úprav.
Nezplesniví mi to, když to konzistencí bude tuhé?
Druhý dotaz, mohla bych spojit dvě várky? mám nádherný kameninový hrnec na povidla hotová, ale z jedné várky ho nenaplním a mám jen jeden hrnec a hořák, kde to mohu udělat.
Díky moc za rady a nápady.
Pečená a jiná povidla dělat nechci, nejdou mi.
 wer 


Re: povidla 

(17.8.2016 19:17:36)
Dej tam rum a cukr, dlouho vař a míchej, a zavařovat nemusíš. Cukr konzervuje.
Ale normální cukr, žádný zelírovací nebo speciální na zavařování.
Dává se 1kg cukru na 3kg ovoce.
 Stáňa * 


Re: povidla 

(17.8.2016 20:19:38)
1kg cukru na 3kg ovoce musí být příšerně sladké.
Ale i tak, pokud tam nedáš nějakou chemii, tak bych se bála, že to bez zavaření zplesniví.

Dělám povidla v troubě, pouze ovoce, pak ale 20 minut zavařuju na 85 stupňů.

 wer 


Re: povidla 

(18.8.2016 6:03:26)
Bez chemie vydrží.
 withep 


Re: povidla 

(17.8.2016 20:40:38)
Já myslela, že dva základní proudy jsou 1) míchej do úmoru, 2) nemíchej ~k~
Zrovna povidla dělám, mám naložené švestky s balsamikovým octem, zítra budu vařit bez míchání a nakonec přidám skořici, cukr jen kdyby to bylo hodně kyselé, ale snažila jsem se vybrat jen přezrálé švestky, tak snad nebude třeba. Nedávno jsme dojedli poslední skleničku odminula, a dva roky švestky nebyly, takže to vydrželo tři roky. A nevzpomínám si, že bych to byla zavařovala. Budu ráda, když se mi letos povede stejná delikatesa ~w~
 kachna_ 


Re: povidla 

(18.8.2016 9:04:01)
původní cíl byl - švestková marmeláda, normálně zavařená s želírujícím cukrem.
Ale usla jsem a povidla se sice připekla, ale také dost odpařila a teflonový hrnec se ukázal jako bezva řešení, které umožňuje míchání od úmoru vcelku mile omezit, takže jsem si říkala, že bych to tak možná udělala všechno
 Bouřka 


Re: povidla 

(17.8.2016 21:08:24)
Já je teda peču, ale bez ničeho krom koření, a pak zavařím. Zkoušela jsem i bez zavařování, jen horké do skleniček, a taky vydrželi. Ale spotřebovala jsem je přednostně. Ale sichr je sichr, takže většinu zavařím.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.