| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Želírovací prostředek na malinový džem

 Celkem 14 názorů.
 Persepolis 


Téma: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 13:35:25)
Včera večer jsem si sebrala asi kg malin, z kterých chci udělat džem. Zjistila jsem, že mám doma pouze želírovací prostředek 1:1(na 1 kg ovoce/1 kg cukru). Stane se něco, když dám toho cukru pouze 0,5 kg? S celým kilem cukru by tem džem byl strašně sladký a já nemám až do pondělí možnost koupit ten želírovací prostředek 1:2 a nevím, jestli maliny do pondělí vydrží, jsou už dost přezrálé.
 Persepolis 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 13:43:04)
Asi jo, udělám kompromis, cukru dám trochu víc, přidám citronovou šťávu a uvidíme.
 Bouřka 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 13:40:18)
Tipla bych, že to bude míň želírovat, ale já s těmahle přípravkama mám nulovou zkušenost. Pokud to nechceš mít řidčí, tak to prostě nech víc odpařit, než jsi zvyklá.
 Binturongg 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 14:22:09)
Já takhle koncem června "zvorala" jahodovou marmeládu.
Nemám marmeládu, máme VÝTEČNOU! jahodovou polevu, kterou jsme za bolševika kupovávali v Tuzexu ~:-D
 withep 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 19:58:04)
Taky jsem letos vyrobila jahodovou polevu :-). Bylo to poprvé, kdy jsme měli trochu víc jahod a mělo smysl je zavařovat. Ale u meruňek jsem přidala agar-agar a mají konzistenci úplně ideální. Cukru dávám méně vždy (někdy dokonce žádný), tak je to náchylnější ke zkažení, ale zpravidla to ve sklepě vydrží, než se to poprvé otevře, a pak to chce rychle sníst, takže dávám co nejmenší skleničky.

Meruňky prý mají více přírodních pektinů, u jahod toho agaru budu muset dát víc. Jak je to s malinami, nevím, ale tipuju, že taky víc. Dala bych na kilo malin čtvrt kila cukru, ten želírovák 1:1 a dvě lžičky agaragaru. Pokud není po ruce, svařila bych nezralá jablka. Zavařované ovoce s výjimkou povidel nerada vařím moc dlouho, ztrácí barvu a chuť, proto bych ta jablka svařila zvlášť - co nejdéle, abych z nich vyvařila co nejvíc vody.
 karma 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 14:23:12)
já jsem pouze teoretik (dlouho jsem pozorovala zavařující matku, doposud jsem ale sama neměla odvahu), ale co dát cukr a nastavit maliny jablky (dodají pektin i kyselost)
 magrata1 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 16:43:01)
všechno už želíruju jabkama. Nechám důkladně rozvařit a částečně vypařit. Cukr dávám podle chuti, nikdy to není 1:1, to by u nás nikdo nejedl, dávám tak 1/3 cukru. Nikdy se tomu nic nestalo, zavařuju 25 let.
Když nemám čas, náladu, energii, namačkám ovoce s cukrem, povrch posypu cukrem a šoupnu do ledničky. Pak to dělám tak do 2 dnů. Mám dojem, že to i líp želíruje, že se tím odležením uvolní pektin. Třeba jahody a meruňky nezahušťuju ničím, jen odpařím odležené.
 magrata1 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 16:55:17)
Teda, kecám. Tak 2 skleničky z 30 jsou občas plesnivé, vyhodím je. A musí se po otevření rychleji sníst, jinak se kazí v lednici.
 Stáňa * 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 19:43:17)
Prosím tě, jak ta jablka na pektin zpracováváš? A jaký je poměr potom těch jablek třeba na 1 kg malinové šťávy?

My tohle ovoce lisujeme, takže máme opravdu šťávu bez zrníček. To samé rybíz. Proto si moc neumím představit, kolik těch jablek třeba na 6 kg šťávy, což je naše běžná roční dávka, potřebuješ.
Díky

Jinak k dotazu zakladatelky. Dávám 1:1, právě proto,že tam nejsou konzervanty, a poměr dodržuju.
2:1 dávám pouze na jahody, protože ty se mi jinak kazí.
 Bouřka 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 20:55:19)
Já se roky odhodlávám vyzkoušet tohle http://www.zeleniponedeljek.si/index.php?option=com_sobipro&pid=143&sid=398:Domaci-pektin&Itemid=233, Máme za stodolou planou jabloň, takže bych alespoň něco z té přehršle pidijablek, co produkuje, nějak užila. Ale zatím sem se k tomu nepropracovala a dělám ze všeho místo džemu marmelády. Na kilo ovoce cca 300g cukru, ale to je jen teorie, vždycky zapomenu zvážit, takže to tam sypu dle oka a chuti. Nekazí se to, ale ze setrvačnosti (bydlela jsem v bytě, kde bylo plesnivý lautr vše) stále steriluju.
 Stáňa * 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(1.8.2015 22:08:51)
I když to nebylo česky, tak jsem to snad pochopila :o)

Ale zaujalo mě toto, a dokonce to není daleko od nás. Mám chuť si to příští rok koupit, je to na 10 kg ovoce, trvanlivost 2 roky, to je tak akorát pro nás.


http://www.pytlici.cz/produkty/products/view/66-ochucovadla/915-citrusovy-pektin-100-g
 Bouřka 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(2.8.2015 0:03:04)
Nabízí i Kitchenette http://www.kitchenetteshop.cz/citrusovy-pektin
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(3.8.2015 11:00:36)
Já používám citrusový pektin ze zdravé výživy, ale to ti už asi moc nepomůže. :-)
 Tili + 2 
  • 

Re: Želírovací prostředek na malinový džem 

(3.8.2015 13:38:53)
Do džemů jsem nikdy nic želírovacího nepřidávala, ani tchyňka, která dělám džem snad z čehokoli a dělá džemy úžasné .. tak tam nic dávat nemusíš a uvařit to můžeš hned.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.