Merida7 |
|
(14.6.2015 15:23:33) narážím na to, že dneska je až úchylné, jak do nás reklama hustí o ideálu farmářských, selských, českých potravin /ať takové jsou, nebo ne/, přitom před lety nazad /všichni si doufám vzpomenou/, bylo hitem vše nejlevnější a nejdéle trvanlivé
taky vám to přijde, že náš život ovládá reklama a všechno jiné, než zdravý rozum
|
Eržika. |
|
(14.6.2015 15:29:50) Ne, to si určujeme my sami. My nemáme telku už asi... tak 7 let.
Nakupuju podle sebe - pokouším se najít místní dodavatele, trhy, prodejny zdravé výživy a další suroviny v nějakém super-hyper...
|
|
Fren |
|
(14.6.2015 15:32:54) Ono už jen to slůvko farmářské hodně zavání amerikanismem,u nás to byl přeci vždy zemědělec,statkář,sedlák,ne?
|
Merida7 |
|
(14.6.2015 15:41:25) Fren, to jo, ale tak si tam dosaď "selské", dneska když se chce něco prodat, tak je všechno "domácí" a "selské" atd. a lidi na to slyší
|
|
Černá kronika |
|
(14.6.2015 22:53:14) To je pravda. Výraz "farmářský" nebo "farmář" mi nějak na místní poměry nepasuje.
|
|
|
magrata1 |
|
(14.6.2015 15:40:46) My jsme doma jedli z z velké části domácí produkty- zeleninu, ovoce, maso, pekli jsme vše kromě chleba a rohlíků. Uzeniny jsme kupovali výjimečně. Hodně jsme kupovali čerstvé mléčné výrobky. Ty chemické hnusy mi nechutnaly nikdy. Pro mě teda žádná změna.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(14.6.2015 15:49:59) Nevím, co ovládá tvůj život. Já si ten svůj snažím ovládat sama. Módu čerstvých lokálních potravin jsem zaznamenala, módu levných trvanlivých nikoliv (ta měla být kdy?). O potraviny a zdravé stravování se zajímám zhruba pětadvacet let, takže nějaké reklamy mě moc neovlivní. Už dost dlouho mám celkem jasno, co chci a co nechci. I když novým informacím se také nijak nebráním, člověk se učí celý život.
|
Merida7 |
|
(14.6.2015 16:00:41) móda levných a trvanlivých byla v devadesátých letech,
"farmářských" je dnes
|
|
|
Filip Tesař |
|
(14.6.2015 16:29:15) Zas ani tak ne, myslím, že se reklama spíš prostě strefuje do momentálního rozpoložení. V tom se pak zaměřuje na určitý věci a zdůrazňuje, to jo.
Levný a trvanlivý podle mě pořád vyplývá z toho, že desítky let za komoušů tady nebylo povolený soukromý pohostinství a výroba potravin, i Endéráci, Poláci, Jugoši, dokonce ve Svazu mimo mimo centrální oblasti (Zakavkazsko, Střední Asie) měli aspoň něco a třeba Maďaři docela dost, kdežto u nás bylo stravování hrozně centralizovaný, spolu s tím i zásobování, a na to byl navázanej dost jednotnej jídelníček, všude, po ve školních jídelnách, v jídelnách pro důchodce, v hospodách, v hotelích se vařilo z polotovarů, sehnat čerstvou zeleninu nebylo tak snadný, možná i proto se zeleniny obecně používalo málo. Na druhou stranu jsme měli už z dřívější celkem rozvinutej potravinářskej průmysl, spoustu polotovarů jsme si vyráběli. Chutě několika generací tím prostě byly formovaný, často byl měřítkem prostě blaf a pro srovnání bylo máloco lepšího.
Postupně se prosazuje něco lepšího, víc lidí má třeba zkušenost s cizí kuchyní a pídí se po něčem i tady, reklama zdůrazňuje bio, to ano, farmáři se taky snažej nabízet to svoje, kdo by se jim divil? V jejich případě to není nějaká anonymní reklama, co by ovládala náš zdravej rozum, chtěji prostě prodat. V tomhle případě říct, že nás ovládá reklama, je trochu jako říct, že před dvaceti lety chtěl každej západní auto, dneska chce každej škodovku a že nás proto ovládá reklama.
|
Ropucha + 2 |
|
(14.6.2015 16:41:43) Filipe, při vší úctě k tvým širokým znalostem si myslím, že v jednom se pleteš: za minulého režimu se u nás zdaleka nepoužívalo tolik polotovarů, jako dnes. Ale samozřejmě chyběla i pestrá nabídka čerstvých surovin, takže se vařilo velmi omezené množství jídel podle unifikovaných receptur, v tom jsme zajedno. Já jsem měla možnost brigádničit na konci osmdesátých let v jedné jídelně, takže jsem poznala zblízka, jak se vařilo. Všechno se připravovalo úplně stejně, jako doma, tedy ručně od základu, opravdu žádné polotovary. Žádné předpřipravené práškové směsi na polévky, omáčky a těsta, žádné oloupané brambory, žádné obalené řízky ... Všechno jsme připravovali sami. Dneska by se restaurace s takovými postupy inzerovala jako luxusní podnik s domácí kuchyní, pokud by to dneska vůbec někdo uměl a byl ochoten se s tím takto piplat
|
Merida7 |
|
(14.6.2015 17:01:12) Dneska by se restaurace s takovými postupy inzerovala jako luxusní podnik s domácí kuchyní, pokud by to dneska vůbec někdo uměl a byl ochoten se s tím takto piplat
|
|
Filip Tesař |
|
(14.6.2015 17:32:31) Anett, máš naprostou pravdu, nakonec, já koncem osmdesátejch taky věčně brigádničil po jídelnách. Ale myl jsem nádobí... i když do kuchyně jsem viděl dost dobře.
Přesvědčila jsi mě, že vím prd o současný nabídce polotovarů
Ale podle toho, co vím, se ve velkým se používala třeba právě zmražená, sterilovaná nebo prostě nějak konzervovaná zelenina. Takže jsem neměl psát o polotovarech jako takovejch, ale když už, tak o tý přepřipravený zelenině. Zajímaly by mě tvoje zkušenosti - já co vím, čerstvý nebylo zrovna žádaná komodita. Jo, a taky koření, kořenící směsi byly a nešetřilo se s nima.
|
Ropucha + 2 |
|
(14.6.2015 17:45:55) Filipe, se zeleninou máš pravdu: mražený špenátový protlak, sterilovaný hrášek, rajský protlak, nakládaná červená řepa, kyselé okurky, kysané zelí. Toť hitparáda socialistického stravování Ale spravedlivě nutno zmínit čerstvou cibuli, čerstvou mrkev, celer, petržel a kapustu Doufám, že jsem na žádnou významnou položku nezapomněla, ale snad ne, vyrůstala jsem v maminčině kuchyni, kde jsem musela od mala pomáhat, takže mám fakt dost přehled i z tohoto domácího zdroje
|
Filip Tesař |
|
(14.6.2015 19:15:48) Kořenová zelenina jo, i když taky byla i krájená mražená, cibule jo, kapusta nějak nevím - ta jen občas, ale mluvím z Čech, na Moravě třeba byla. Ale bejvaly jabka.
A taky byly rybí prsty, z Frionoru tuším, hit největší.
|
Martina, 3 synové |
|
(14.6.2015 19:30:25) Ono bylo hlavně všechno jen sezónní - nebo zavařené, zmrazené. Dovoz čerstvého zboží z jiných částí světa se nepraktikoval.
Často se připomínají banány, ale kdyby se v zimě dovážely hrozny, mango nebo ananasy, stály by se na ně fronty taky.
|
Kafe |
|
(14.6.2015 19:52:34) Hodně se používaly různé čalamády, co si pamatuju.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(14.6.2015 20:23:02) Martino, samozřejmě, kromě toho, co jsem vyjmenovala (to bylo k mání po celý rok) byly k mání sezónní plodiny: rajčata, papriky, okurky, fazolky, květák ... Ale to byla právě jen sezónní záležitost a nebylo to na pultech běžně. To samé ovoce, kromě jablek sezónní záležitost. No a kolem Vánoc ten omílaný dovoz - banány, po,eranče, mandarinky, fíky, oříšky ... co se na něj stály fronty a prodával se jen na příděl. Běžné recepty ale obsahovaly právě jen ty základní potraviny, které byly dostupné pořád. Takže to byly stále variace maso + brambory/knedlíky/rýže/kolínka + omáčka. Občas dušená mrkev, kapusta, špenát nebo zelí. To střídalo pár sladkých jídel (palačinky, buchty, rýžový nákyp s kompotovanými švestkami, zemlbába) a občas čočka na kyselo, ryba, zapečené fleky nebo zapečené brambory.
|
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(14.6.2015 19:26:56) Vždy jsme používali selský (farmářský) rozum a lokální či naše potraviny bez chemie jsme jedli co pamatuji. Ale moda farmářského a lokální je fajn, fandím tomu.
|
|
3.3Dáša, syn 199816 |
|
(14.6.2015 20:30:29) Že nás reklama masíruje je fakt, nemít televizi nepomůže.
Ale zrovna "móda" čerstvého, českého a farmářského není zase tak špatná. Díky téhle módě se víc zajímáme o to, co jíme. Neřídíme se jen cenou. A když člověk používá mozek a podívá se, co konkrétní selský či farmářské je vlastně zač a v ideálním případě i na složení, je to jen dobře.
|
|
withep |
|
(14.6.2015 21:37:16) To záleží na tom, jestli preferuješ lokální, sezónní potraviny proto, že to odpovídá zdravému rozumu, nebo proto, že to do tebe hustí reklama
|
|
luthienka |
|
(15.6.2015 17:11:04) https://www.stream.cz/blanik/10005376-biobabis Pro pobaveni... Snad je to ten spravny dil.
|
|
|