| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zavařování - domácí lečo

 Celkem 13 názorů.
 agatha2 


Téma: Zavařování - domácí lečo 

(7.8.2014 17:05:38)
Zítra se chystám zavařit směs rajčat, paprik, cukety, možná i patizonu, nic více, chci to na zimu pod maso, do gulášů apod., nebudeme to jíst jako klasické lečo, to máme raději z čerstvých surovin, tento polotovar bude používán opravdu jen viz. výše

Přemýšlím, zda by stačilo si vše jen nakrájet, promíchat a syrové nacpat do sklenic a zavařit ( dvojí sterilizace je samozřejmost ) anebo byste tuto směs raději povařili a horké nacpali do sklenic a zavařili?

díky za názory
 Mikita.miki 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(7.8.2014 17:58:11)
dělám to a nejdřív to podusím na cibuli a i okořením, jen základem - pepř, kmín, sůl, troška orergana a trocha rajčatovýho protlaku, aby se udělal sos. chlap pak v mý nepřítomnosti to používá jako omáčku na těstoviny.
 agatha2 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(7.8.2014 18:05:03)
Mikito,

to už je něco jiného, takové směsi si dělám rovněž, teď jsem prostě chtěla jen to, co jsem psala....
 Vanka 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(7.8.2014 17:59:27)
Nejsem žádný velký odborník, zavařuji jen na dovolené a to ještě maso. Ale dala bych to krátce podusit na olej a cibulku a pak zavařila.
Někde jsem četla že je důležité nespálit cibulku, mohlo by se to začít kazit. Ochutila bych solí a trochu cukrem.
Pokud to spotřebuješ ještě letos, tak myslím stačí konzervovat jen jednou.
 agatha2 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(7.8.2014 18:04:16)
nechci tam cpát cibuli ani olej
 angrešt 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(7.8.2014 20:03:03)
Trochu bych povařila, protože ono to (hlavně cukety) pustí šíleně vody a pak to v těch sklenicích zbytečně plave. Z toho podušeného tam dáš nejdřív zeleninu a pak jen doliješ jen tolik tekutiny, kolik Ti přijde rozumné, a zbylou třeba spotřebuješ na polívku. Dvojí sterilace je v tomhle případě nutná, nejsou tam žádné konzervující látky typu octa.
 agatha2 


Re: - domácí "lečo" 

(7.8.2014 21:49:10)
Angrešte,

děkuji, myslíš, že se to nebude kazit, když tam není sůl apod.? Dvojí sterilizaci provedu určitě....
 angrešt 


Re: - domácí "lečo" 

(7.8.2014 21:57:41)
Tak zkazit se může všechno. Tomu předcházíš čistotou sklenic, víček atd. Ale zkažení není tak zlé, přinejhorším tu sklenici vyhodíš, když bude smrdět nebo plesnivět.

Dvojí sterilace se nedělá kvůli zkažení, ale kvůli botulismu, pro který jsou domácí zeleninové konzervy bez kyselého nálevu tím nejrizikovějším.
 agatha2 


Re: - domácí "lečo" 

(7.8.2014 22:16:13)
angrešte,

jasně, blbě jsem se vyjádřila.....myslela jsem, zda by tedy bylo lepší přidat třeba sůl/ocet?, abych snížila riziko kazivosti a pokud ano, tak cca kolik např. té soli na kg zeleniny?
 angrešt 


Re: - domácí "lečo" 

(7.8.2014 22:48:26)
Lepší by to bylo z hlediska bezpečnosti, ale ocet by Ti tam pak asi chuťově překážel. Sůl by vadit nemusela, dávkování...čím víc, tím líp, ale zas aby sis to nepřesolila. Aby chránila samotná sůl, tak by to muselo být přímo naložené v soli. Ale každá i trocha soli tomu přidává na bezpečnosti. Tak asi se můžeš řídit spíš chutí, aby to pak bylo použitelné.

Jinak bys to musela pojmout úplně jako čalamádu (tj. ocet, cukr, sůl) a pak sice stačí jedna sterilace, ale měla bys z toho něco úplně jiného ~:-D
 agatha2 


Re: - domácí "lečo" 

(7.8.2014 23:13:10)
čalamádu určitě ne...normálně to tedy osolím , dvakrát sterilizuji a fertig~R^

na kolik bys to sterilizovala poprvé a podruhé a jak dlouho? - sklenice 750-tky

díky moc
 holka anonymka 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(8.8.2014 9:11:23)
já rajčata a papriky podusím na oleji a cibulce, pak horké nacpu do sklenic a nic s tím už nedělám. Dělám to tak přes 15 let a vyhodila jsem možná 1 nebo 2 zkažené sklenice, jinak nic. To lečo jen mírně osolím. Dvojitá sterilizace tedy není "nutná".
 Stárnoucí 


Re: Zavařování - domácí "lečo" 

(9.8.2014 18:47:44)
JE nutná.
Snad to 16. rok nezjistíte.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.