LucieKytka |
|
(24.7.2014 16:13:44) Zdravím a zoufale sháním recept na zavařování letních jablek. Máme dva obrovské staré stromy a ujídat, péct a rozdávat nestačíme. Pamatuji si z dětství, že babička zavařovala něco, čemu říkala "jablečná povidla". Moc mi to chutnalo, ale recept si vzala s sebou do hrobu. Pravděpodobně to dělala z letňáků, protože měla taky nadbytek a na chalupě kamna. Proto si myslíme, že to skutečně vařila jako povidla, tzn. dlouho a pomalu. Ale jistě to neví nikdo. Zajímá mě, jestli to tak bude fungovat. Nebo to mám zkusit jako klasickou marmeládu? Nemáte někdo zkušenost a ověřený recept? Jinak se zavařováním letních jablek mám zkušenosti spíše špatné. Přesnídávky i nastrouhaná se vždy zkazily. Mají málo něčeho, asi pektinu. Nerada bych zavařila tuny a pak vše vyhodila. Za radu dík
|
ronniev |
|
(24.7.2014 16:24:18) Moje teta dělala z letňáků povidla v troubě. Oloupala, pokrájela na kousky, trošku podlila a v troubě nechala rozdusit. Pak to přelila do hrnce (do pekáče šla další jablka, byla to sériová výroba), přisypala cukr, vanilkový cukr, skořici, tuším i trochu citronu a ještě povařila. Plnila to do sklenic a ty potom sterilovala jako kompot. Nezkazilo se to nikdy, vždycky nám je dávala domů - ňam. Poměry bohužel nevím, teta už nežije a já nemám zahradu, tak jsem to sama ani nezkoušela (leda kdysi s tetou jsem krájela ta jablka).
|
|
withep |
|
(24.7.2014 16:53:46) Jsem zavařovací amatér, ale řekla bych, že pektin je želírovadlo, ne konzervant. Jablka pektin mají, zvláště pak nezralá. Letní jablka jsou málo skladovatelná, takže bych řekla, že nastrouhaná se zkazila proto, že nebyla dostatečně "zavařená". Jinými slovy mám za to, že skladovatelnost je vlastnost nezpracovaného (možná i málo zpracovaného) ovoce. Důkladně sterilizovat sklenice, a pak ještě zavařit, a i potom skladovat v chladu.
|
|
Samarlu |
|
(24.7.2014 17:27:14) A nešly by zmoštovat a vypít?
|
LucieKytka |
|
(24.7.2014 18:02:19) Nejdou. Teda jdou, ale je z nich strašně málo šťávy a moc práce. Zkoušeli jsme. Já bych hlavně tu marmošku chtěla zkusit, protože si pamatuju, jak mi strašně chutnala
|
agatha2 |
|
(24.7.2014 18:31:30) LucieKytko,
já je dávám i do pečeného čaje ( právě mám v troubě jeden plech letních jablek + rybíz+josta) je to už několikátá várka a dobrý - zatím se mi v předchozích letech žádná sklenice nezkazila....s jabl. povidly zkušenost nemám, tam Ti neporadím
|
|
|
|
Víla |
|
(24.7.2014 21:56:47) Tenhle recept jsem vyškemrala na minulé dovolené v Tyrolsku na majitelce malého penzionu, měla úžasné domácí marmelády. Tahle "Apfelstrudelmarmelade" je po její prababičce a bylo to absolutně fantastické. Ona má v receptu vše bio.
Apfelstrudelmarmelade
1 kg jablek 200 ml bílého vína nebo 100 % jablečného džusu / ona dávala víno/ 30 ml citronové šťávy 50 g jemně posekaných lískových ořechů 50 g posekaných rozinek lžíce skořice 1 balení želírovacího cukru 3:1 / je to balení 500 g a může se nahradit 350 g cukru a gelfixem 3:1, záleží na sladkosti jablek.
Jablka se nastrouhají na jemno, smíchají se všemi ingrediencemi kromě gelfixu a nechají se přes noc odležet. Pak se uvaří a plní do sklenic.
|
|
Marie | •
|
(19.7.2015 13:05:10) Zkusila jsem před několika roky tento recept a všem chutný. Je dobrý na koláče.Půlené jablka bez jader Dám péct do trouby s troškou vody, rozmixujeme a znovu pečeme do hustoty, pak trochu octa, vanilkový cukr, rum, cukr krystal, všeho tolik aby bylo výrazný. Všechny ještě peču a je to hustý. Plníme do sklenic, obrátíme a již ne vaříme. Nic se ne zkazilo.
|
|
|