dadlenka |
|
(2.6.2014 12:50:44) Manžel má nějaké zdravotní problémy a zjistil, že je mu lépe, když vynechává pečivo.(syn to komentoval, že má krizi středního věku:-D) Alergii na lepek nemá. Uvědomila jsem si, že pečiva sníme celkem dost, navíc nemáme vždy teplé večeře, takže pečivo je jedna z hlavních voleb a asi by nebylo špatné ho trošku omezit, nebo nahradit zdravější variantou. No jenomže pro mě, jako hlavního proviantníka, vyvstává otázka, čím ho nahradit v tom každodenním jídelníčku, aby to bylo poživatelné, chutné a taky aby to nelezlo do peněz? Máte někdo zkušenosti? dík
|
svynka+2 |
|
(2.6.2014 12:53:46) Ja som chlieb ani pečivo nemala už niekoľko dní - celkove ho kupujem dosť málo. Na raňajky ho nepotrebujem. Ak je mojím jedlom (obed alebo večera) len výdatná polievka, tak si opečiem nasucho hrianku potrenú cesnakom/avokádom. Ak máte suché večere, tak to bez chleba/pečiva asi nepojde.. A nechceš robiť večere síce varené, ale jednoduché? To potom nebude problém prežiť bez múky.
|
svynka+2 |
|
(2.6.2014 12:55:37) Aby ma niekto nechytal za slovo - tak tým chlebom k polievke som chcela ukázať moj jediný prípad, keď "potrebujem" niečo zahryznúť.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 12:58:30) Co je to hrianka? Tolik knih jsem přečetla ve slovenštině a tohle neznám
|
svynka+2 |
|
(2.6.2014 13:01:49) hrianka-topinka
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 13:02:26) Áha
|
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:02:59) Jo - já teda dělám na plech téměř nasucho chrupánky - opečený chléb rozkrájený na kousky.
|
|
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:02:49) Já to taky netušila, ale již jsem to díky Rodina.cz pochytila - topinka je to.
|
|
|
|
dadlenka |
|
(2.6.2014 13:06:45) no večeře máme jak vařené, tak studené, podle toho, jak se mi chce a hlavně jak stíhámrůzné zapékané těstoviny, brambory, palačinky, pizzu (domácí), na tu studenou večeři většinou obložené pečivo, pomazánky, zeleninové saláty apod. Možná je ten hlavní problém přetrhnout nějaký ten zajetý stereotyp, proto taky zakládám tohle téma, abych načerpala inspiraci a líp se mi prováděly změny
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:13:11) NA večeře, jak už myslím psala svynka, jsou super polévky, protože se dají uvařit předem třeba předchozí večer po večeři a pak se snadno ohřejou.
Večer se taky musíte něčeho najíst, takže když jen vynecháš pečivo a místo něj namažeš pomazánku třeba na plátky okurky, tak je to sice dobré, ale budete mít hlad, pokud tedy nezvedneš to množství pomazánky, že. takže to chce začít konstruovat jídla od pokrytí těch náročnějších složek stravy (hlavně bílkovin, pak i nějaké ty obiloviny, kterých ale zas večer není potřeba moc, ty spíš na ráno a ráno místo pečiva můžeš používat obilné kaše, už jsem tu víckrát psala, když obilniny večer namočíš, tak jsou ráno hned hotové). Můžeš mít třeba pytlíčky předvařených luštěnin v mrazáku a na večeři pak velmi rychle psáchat luštěninový salát/rychlou směs zeleniny s luštěninami na pánvi... Pak jsou na večeře super ryby, ty jsou rychle hotové, naprosot superrychlá a přitom chutná je úprava ryb v mikrovlnce, když fakt spěcháš, tak jsou fakt za 5 minut hotové, než nachystáš k rybám nějakou přílohu )klidně studenou zeleninovou, nebo třeba nějakou omáčku typu citronové), ta už ryba pípá.
Pak jsou fajn vaječné večeře, vejce poskytují velmi širokou škálu možností, od omelet, přes vmíchání do salátů až třeba k marinovaným vejcím, která můžeš týden skaldovat v lednici a mít je jako zálohu, když není coby, tak je vytasíš a jsou hned připravená k nakrájení do toho salátu, třeba.
|
|
|
|
radka | •
|
(2.6.2014 12:54:54) do peněz to až tak neleze, ale do času - vařit zelenina s masem, zelenina s luštěninama nebo rýží nebo jinou přílohou buchty (ale jestli mu nedělá dobře pečivo, tak mu možná nebudou dělat dobře ani těsta, resp. ani buchty) talíř sýr+vejce natvrdo+zelenina různé druhy kaší z obilovin stejky
|
|
jentak | •
|
(2.6.2014 12:54:59) K snídani si dáme takový ten tvrdý chleba - kupujeme z Kaufu, ve zbytku dne prostě chleba nejíme.
|
|
svynka+2 |
|
(2.6.2014 12:57:30) MM tiež jedol veľa chleba + pečiva, hlavne k šalátom. Už sa to ale odnaučil. K šalátu na večeru dostane maso/hlívu/opečené zemiaky s dipom/ a pod.
|
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:00:38) Nenahrazovat pečivo, ale celkově přestavět systém stravování. a, jak píše svynka, holt víc vařit. Nemyslím tím vaření jako var, že by všechno muselo přejít 100 st., ale vaření ve smyslu domácí přípravy jídla, ať již teplého nebo studeného.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 13:05:18) Co teda k svačině do práce pro 120-ti kilovýho chlapa? Těžká fyzická práce, nemožnost ohřívat. Asi 20 let má každý den chleba s něčím, myslím, že už mu to leze krkem.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:08:13) To píšu - můj manžel je na tom podobně jako ten Tvůj - on ale nepotřebuje horu jídla, ale pořád něco zobat - dopoledne si do ovoce přidá ten jogurt s oves. vločkami, no a odpoledne ten salát a do toho můžeš přidat maso - ale je to hodně vydatný, pokud pracuje fyzicky, tak ok.
|
A. | •
|
(2.6.2014 13:11:56) na zobání máme mandle oříšky nebo semínkové směsi, případně křížaly, někdy hořkou čokoládu
|
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:12:42) Jo a důležitý je hodně a často pít.
|
|
|
Jarmilka. |
|
(2.6.2014 13:13:50) Luštěniny. Cizrnu, čočku, vše jde na studeno do salátů, taky jahly, kuskus, to samé. I kroupy jdou zakomponovat do studených jídel.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 13:17:09) Složení kuskusu je pšeničná mouka a voda, tudíš úplně stejný jako u housky.
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:21:12) To je, ale příprava je jiná, díky máčení je kuskus stravitelnější a navíc je sytivější, protože tu vodu má navázanou v sobě a nemusí být dopíjen.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 13:23:30) A z hlediska hubnutí?
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:25:27) z hledisk ahubnutí Ti sem zkopíruju svůj příspěvek z jiného serveru, neb se mi to nechce psát - až to najdu
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 13:28:23) To budeš moc hodná.
|
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:28:38) (předcházel text o sucharech, nebudu kopírovat, nesouvisel) ... A vůbec suché (ve smyslu vysušené, vody zbavené) potraviny. To je totiž jeden z hlavních důvodů (vedle např. pobytu v klimatizovaných místnostech apod.) toho, že se teď doporučuje strašně moc pít. Všimněte si, že naši předkové zdaleka tak nelemtali litry tekutin denně. Jenže oni totiž ty tekutiny přijímali normálně v potravě. My jsme přešli ve velké míře na přesušené potraviny (ať už ten suchar, nebo i ty různé cereálie, hlavně extrudované apod., a do značné míry i pečivo), takže nám tekutiny skutečně chybí a musíme je dolévat v nápojích. A je to ta horší cesta, jelikož vede k větší žravosti. Žaludek je totiž udělaný tak, že když do něj přijde potrava, tak se plní a plní (dolní svěrač uzavřený) a zpracovává ji a při rozepnutí stěny žaludku na určitou mez signalizuje mozku, že je sytý a má dost. Ale na kurvatuře žaludku jsou takové slizničí „rýhy“, nebo jak to říci, prostě taková korýtka. A když do žaludku přijde čistá tekutina, tak těmi „korýtky“ je odvedena rovnou ze žaludku ven do střeva a nesetrvá tam. takže žaludek pořád nesignalizuje plnost, protože té suché potravy se do něj musí dát o dost víc než „mokré“. jakmile má potrava vodu v sobě navázanou, tak nic neodteče, ale přispěje to k náplni žaludku a pocit sytosti pak přijde včas a nenutí to k přecpání se. Ta „vázaná voda“ z hlediska žaludku není jen voda, co já vím, v okurce, ale platí to i třeba pro polévky a různé „stews“ (v češtině není rozumný ekvivalent, prostě takové ty dušené gulášoidní věci), kde ta voda není pouhá voda, ale je trochu hustší a tak neproteče „korýtky“.
tj. voda, která je navázaná v kuskusu, neodteče, ale přispěje k rozpenutí stěny žaludku. Kdeždo voda(čaj, džus), kterou zapiješ housku (v níž určitá voda je, ale o dost méně), odteče a tak se žaludek méně naplní a delší dobu nesignalizuje dostatsčné rozepnutí stěny, takže se stále drží pocit nenasycení.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.6.2014 13:33:19) Takže není dietnější, ale víc zasytí? Děkuju
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:36:24) Dietnější říkáš přesně čemu? Vztahuješ to ke kalorické hodnotě, glykemickému indexu, živinovému složení..? Samotné označení "dietní" bez kontextu nic neříká a neznamená.
|
|
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:33:26) Já ti nevím - každopádně vím, že v létě mi stačí plnit žaludek třeba okurkou a nebo jen pít, jídlo v podstatě až tak nepotřebuju. Jak pili naši předkové, netuším, ale ptala jsem se táty, jak to bylo, když makali na poli, tak prý pořád musela být ve džbánu voda a on si vůbec myslí, že oni pili hodně - no a děda dodával kalorie pak večer v hospodě pivem. Ono si asi chce uvědomit, že není nutné se najednou nalívat litry vody, ale prostě pít postupně, když to vezmu podle sebe, tak deci a půl v běžném režimu za půl hodiny není zas tak moc.
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:41:17) Přímo pití pili obecně méně, ale snídali obvykle buď polévku, nebo lavor kávy/cikorky/mléka, do něhož si lámali chleba a jedli to taky vpodstatě jako polévku, dokonce v některých krajích to i přímo kávovou či mléčnou polévkou nazývali. takže už z rána odcházeli pracovat značně zavodnění, a to vodou navázanou v potravě, která tak rychle neprolétla, ale vstřebávala se pkmaleji až společně s potravou. Pili pak samozřejmě také, ale mnohem méně než my dnes, rozhodně ne v litrech na den (při námaze v horku se dnes doporučuje vypít dospělému 3,5 - 4 litry tekutin, což fakt nepili). Cca při námaze na poli vypili s bídou tolik, kolik dnes pije "kancelářská krysa" neztrácející tekutiny skoro vůbec pocením při námaze, často spíše ještě méně.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:45:30) Tak ty 4 litry tekutiny - to už je taky překonané, teď jsou výzkumy, že je to kravina, že tohle prostě vypít běžně nelze - já piju poměrně dost, ale vypít 4 l, tak se utopím. Takže jsem četla doporučení - max. 1,5-2,5 litru denně, pokud nepracujeme u pecí, ale tam se doporučuje spíš doplňování minerálů. Ono se to pořád mění - stejně jako u doporučení jídelníčku u malých dětí.
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:55:52) Píšu při námaze, ne v běžném životě (když píšeš o práci na poli, tak je potřeba porovnávat s námahou). A já s tím přelemtáváním taky nesouhlasím, ale snažím se vysvětlovat, proč to doporučení vůbec vzniklo a ano, u lidí stravujících se hodně vysušenou potravou, je to doporučení opodstatněné, protože tekutiny za den se sčítají včetně jídla a když v jídle skoro není (jeje, kolik lidí chřoustá imrvére všemožné extrudované křehké chlebíčky, že), tak se holt dopít musí.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:58:42) Jo - dostala jsem taktéž upozornění, že pokud tyhle chlebíky chroupu, musím o to víc pít - netuším, jak moc mám pocit žízně a jak moc je to naučený, ale piju, stejně jako po kávě vypiju min. 2 dcl vody - prostě automaticky. Chci se zeptat - jak je to s melounem - tedy v rámci stravy - je hodně vodový, ale dle mýho je tam hodně cukru - je možné držet tzv. melounové dny? Nedostane člověk pak do sebe příliš mnoho cukru?
|
angrešt |
|
(2.6.2014 14:02:12) Nevím, co jsou melounové dny.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 14:05:56) To je náš název /tedy domácí/, prostě když je vedro a hezky, tak nemáme chuť jíst nic kromě melounů a syn to má napůl s okurkou. Říkáme tomu melounové dny. Ale výživová specialistka se kroutila jak had, když jsem se na to ptala - tedy kroutila, protože dle mýho přesně nevěděla, jak odpovědět. No a pak to završila tím, že meloun ať si dám, ale odpoledne rozhodně ne - kvůli tomu cukru. Ale já oponovala, že když ten meloun jím celý den, tak snad nemůžu porušit ten výživový režim. Ona však začala tvrdit, že cukru je tam příliš a že je to tedy špatně. Máš na to nějaký názor? - že se blíží čas melounů a my je milujeme.
|
angrešt |
|
(2.6.2014 14:10:48) A vy jste diabetici? Jinak jíst cukr jako hlavní energetický zdroj v neobvyklých situacích, kdy je pro tělo moc namáhavé trávit složitější sloučeniny (na trávení se vydává poměrně vysoké množství energie), je normální strategie našeho těla, ono "ví, co potřebuje", jen my jeho signály už strašně přeplácáváme civilizačním balastem. Jeslti je to zrovna váš případ, to já neposoudím.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 14:16:13) Diabetici nejsme - není ten melounový den povinný, ale prostě jsou dny, kdy cítíme meloun na dálku a musíme......... Takže to není tak, že měsíc se budu živit jen melounem Je to stejný, jako třeba v létě nemám vůbec chuť na jídlo - v zimě tohle nepociťuji. Jen by mě zajímalo, jak moc toho cukru tam je - ona třeba okurka je močopudná, to meloun asi ne, že?
|
angrešt |
|
(2.6.2014 14:25:41) To já nevím, kolik cukru tam je, to by sis musela najít. Sladký je, ale námi vnímaná sladká chuť není přímo úměrná obsahu cukrů, souvisí i s obsahem ovocných kyselin. třeba jablko obsahuje víc cukrů než hruška, přitom hruška je pocitově sladší, protože jablko obsahuje víc ovocných kyslein. JAk je na tom meloun, to z hlavy nedám . Obecně není stravování se víceméně jen na cukrech vhodné, jak jsem psala, je to vhodné ve výjimečných situacích.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 14:38:18) Angrešt, Danulu - díky. Já tedy odpoledne ovoce nejím, ale v tomto období, co rostou na zahradě jahody a borůvky, pak rybíz - to teda jo, ale zas na druhou stranu - nemám pak chuť na jídlo obecně a tak nějak je mi šumák, zda jsou jahody vhodný na noc, já si je klidně dám - jen tak, ne se šlehačkou No a nebo místo večeře toho melouna, když jsem uvařená z práce, tak nemám na jiný jídlo chuť.
|
|
|
|
|
|
|
jentak | •
|
(2.6.2014 14:19:09) Danulu - nedoporučila, protože tam chodím kvůli úpravě váhy - tudíž ovoce se prostě po obědě nejí, to se jí dopoledne. No a pak říkala, že tam chybí ty bílkoviny a tělo když nemá bílkoviny, tak nespaluje. Je pravda, že když jsem byla u moře, tak jsem jedla jen melouny /byla zrovna jejich sezóna/, bylo teplo a bylo to hodně osvěžující a neshodila jsem tam ani deko.
|
|
Len |
|
(2.6.2014 14:35:16) Vazne? Ja jsem vzdy u more na melounove "diete", jim meloun ke svacinam a k obedu jen se sunkou, veceri normalni v restauraci a kazda dovolena me stoji tak 3kg, hubnu po tom krasne, aniz bych o to stala
|
jentak | •
|
(2.6.2014 14:39:28) No - já ne a docela mě to překvapilo. Tak nějak jsem počítala, že tam a při této stravě něco shodím - když k tomu přidám plavání a potápění - no a nic
|
jentak | •
|
(2.6.2014 15:27:05) Ne - my nepijem - tedy alkohol. Právě mi to bylo divný - samý meloun, občas broskev, kvanta čistý vody, žádný pečivo - jo občas jsme si dali smaženou rybu, to miluju. Pohybu dost a ono nic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:38:33) Jinak co píše angrešt - je mi jasný, že se tím víc zabývá, já jen tak pro sebe. Ale prostě pozorováním sebe mám pocit, že na určité množství jídla se dá zvyknout, tudíž chci tím říct - že člověk má klidně pocit zasycení i z poměrně málo jídla - laicky řečeno - je dost možný, že se to pak dolívá vodou, to netuším. Ale podle toho, co jsi psala, je to blbost, protože voda rovnou odteče a žaludek neplní. Tak já teda nevím. Možná to je tak, že pokud člověk bude jíst bez představy, kolik toho snědl, sní obrovské množství potravy, možná proto si má člověk dávát jídlo na talíř, aby si uměl poručit - už dost, to stačilo. Já si myslím, že i žaludku dává rozkazy mozek.
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:43:54) Ne všichni lidé mají stejně velký žaludek, navíc žaludek se dá přežíráním "vytahat", a to jak ve fyzickém smyslu "většího pytle", tak i ve smyslu určitého otupění těch receptorů napětí stěny. takže samozřejmě člověk, který jí vyrovnanou velikost porcí, si ustálí určitou rovnováhu reakce receptorů. Ale i tak pro něj platí stále totéž s tou vodou.
|
jentak | •
|
(2.6.2014 13:49:49) Tak jasně že se dá žaludek vytahat, ale dle mýho se dá i smrsknout. Nevím ovšem, jak moc se umí smrsknout vytahaný žaludek neustálým přežíráním, jestli to pak žaludek zvládne sám o sobě a nebo se třeba musí nějak upravit - třeba chirurgicky. Jinak co se týká těch receptorů plnosti - těžko říct. Pokud ovšem platí, že barva stěn, talířů dokáže utlumit či povzbudit chuť k jídlu a že obecně si má člověk dávat jídlo zásadně na talíře a pokud možno, menší talíře, aby toho vypadalo víc, tak to tomu odporuje /tedy těm receptorům/ - protože oko vidí, pošle signál do mozku a ten pošle signál do žaludku s příkazem - stop, už toho bylo dost.
|
angrešt |
|
(2.6.2014 13:58:50) receptory žaludeční stěny samozřejmě nejsou jediným regulátorem sytosti Jsou jednou ze složek regulace, ovšem složkou takto snadno ovlivnitelnou.
Žaludek se může trochu smrsknout, ale moc ne. Ovšem hranice citlivosti receptorů se ovlivní víc tím nejedením.
Ten "vytahaný" se taky může trošku smrsknout, ale minimálně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|