Pája+2 |
|
(14.5.2014 8:48:20) Chtěla bych udělat domací jogurt, ale vždy se mi povede jen takový řídký. Jako jogurtové mléko. Prý se dá k němu přidat i mléko sušené, aby byl hustší, ale nikde se mi nepodařilo najít v jaké fázi přípravy ho přidat a hlavně kolik? Děkuji za vaše rady
|
Hadi a spol |
|
(14.5.2014 9:14:31) Řekla bych, že bude chyba v technologickém postupu
|
Pája+2 |
|
(14.5.2014 9:22:18) No i to je možné . Dělám to tak, že mléko ohřeju na 40 stupňů, pak přidám 3lžíce živého jogurtu (na 0,5l) a dám na 8 hodin do peřin.
|
Klicek |
|
(14.5.2014 13:58:15) můžu se zeptat, jogurt "do peřin" se dává v nádobě, ve které se ohřívalo, nebo už ve skleničkách? Jak se skleničky připravují? Je nutné je vyvařit? Téma domácí jogurt mě zajímá, ale mám obavy, abych si nesprávnou přípravou spíš neublížila
|
Ningit |
|
(14.5.2014 15:07:57) Já teda osobně skleničky nepoužívám vůbec, nevidím v nich žádný praktický smysl, spíš by mi to překáželo. Do peřin dávám jogurt přímo v nádobě, ve které se mléko ohřívalo, dobře zabalím, nechám přes noc a pak přesunu i s hrncem do ledničky a tam dále skladuji. Připadá mi to praktičtější než se crcat se skleničkami, protože potřebné množství jogurtu k jídlu si pak můžu z hrnce odebrat a servírovat třeba v miskách, ve kterých ho pak různým způsobem doplním a ochutím, jindy z toho zase vezmu pár lžic na nějaké vaření, pomazánky atd. Navíc se někdy stane, že chci celé množství jogurtu překapat v cedníku, aby byl ještě hustší, takže bych to musela pracně zase dolovat ven z těch skleniček, překapávat a pak zas vracet... Takhle to účel splní bohatě a za celých nejmíň 20 let, co takhle jogurt připravuju, se mi nikdy nestalo, že by se nějak zkazil nebo byl nějakým způsobem v nepořádku.
|
|
Hanka 75 |
|
(21.5.2014 8:27:30) omlouvám se, že vstupuji do diskusi, byť domácí jogurt nedělám (jednou bych ráda, ale teď nestíhačka). jen názor od odborníka /ne mě), že takové to dělání jogurtu v peřinách vede k tomu se tam pomnoží nežádoucí bakterie, doporučuje vždy dodržet "oficiální postup", který jasně ohlídá teploty atd., aby se tam nic špatného nepomnožilo (pochopila jsem, že to člověk na chuti nepozná)
|
|
|
Dobra1 |
|
(14.5.2014 21:58:55) Jogurty vychladnou i v těch peřinách moc rychle a pořádně se neudělají. Musí mít u sebe ještě zdroj tepla, já dávám klasický termofor (koupený v lékárně) s horkou vodou a stačí to.
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(14.5.2014 9:32:42) Chyba je v postupu. Mléko má být ohřáté asi na 80°C, pak zchladit na 40°c a přidat jogurt s živou kulturou. Na něm hodně záleží. Musí být kvalitní. Sušené mléko se přidává společně s jogurtem. Ale ve výsledku je tam cítit.
|
Pája+2 |
|
(14.5.2014 9:37:25) Moc děkuju, zkusím to takto
|
Jahala. |
|
(14.5.2014 10:14:28) pokud to neděláš ze syrového mléka nemusíš ohřívat na 80. Ohřát jen na 37 pokud máš teploměr já zahřívám a když je to teplé tak, že udržím prst a napočítám do 11 dám jogurt dávám holandii a dávám celý malý kelímek. zhoustne dost když tak jde nechat překapat přes plátýnko.
|
Pája+2 |
|
(14.5.2014 10:20:58) Aha, s tím překapáním to je taky dobrý nápad
|
|
|
|
|
eva | •
|
(14.5.2014 9:36:55) Dělám jogurt jen z mléka a laktobacilů (dovezené z Bulharska z lékárny). Ohřeji na teplotu těla a nechám dělat do zhoustnutí - to znamená, že někdy to trvá 7 hodin, někdy 12 hodin.
|
|
neznámá |
|
(14.5.2014 9:39:34) Dobrý postup má pani ze stránek "co nového na kopci". Ale ta asi taky používá kulturu, mám pocit, že jen z jogurtu to nikdy nebylo ono. Já přidávám kondenzovaný mlíko, ale pak je jogurt rovnou sladký.
|
|
Anadar |
|
(14.5.2014 10:20:17) Přidávám sušené mléko ve fázi teploty lidského těla,tak tři lžíce na jednu dávku.Jako základ litr mléka a kelímek šlehačky.Na zakysání jakýkoli živý jogurt.Nic pro redukční dietu ,ale ta chuť. Stojí v něm lžíce.
|
|
Lanka16 |
|
(14.5.2014 10:26:28) Hustší jogute je, když je mléko tučněnší. Používala jsem polotučné + sušené mléko. Zkoušela jsem i polotučné + smetana 12%, , četla jsem, že někdo přidává i šlehačku. Nyní používám polotučné + jogurt Olma klasik a s hustotou jsem spokojena.
|
Lanka16 |
|
(14.5.2014 10:28:21) ...chyba...Nyní používám PLNOTUČNÉ (3,5%)
|
|
|
Bouřka |
|
(14.5.2014 10:33:03) Na litr plnotučného mléka dávám 2 vrchovaté lžíce Hollandie. Mlíko ohřeju na 40 C, vmíchám jogurt, naleju do zavařovaček, vrazím s termolahví do polystyrenove termotašky, obalím flískou, zavřu tašku a nechám tak 10-12h být. Pak přemístím do lednice. Není tak hustý jako originál, ale hustý je dost. Měla jsem řídký, dokud jsem si nepořídila teploměr a teplotu jen odhadovala - špatně, přehřívala jsem.
|
|
|