| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí jogurt

 Celkem 17 názorů.
 Pája+2 


Téma: Domácí jogurt 

(14.5.2014 8:48:20)
Chtěla bych udělat domací jogurt, ale vždy se mi povede jen takový řídký. Jako jogurtové mléko. Prý se dá k němu přidat i mléko sušené, aby byl hustší, ale nikde se mi nepodařilo najít v jaké fázi přípravy ho přidat a hlavně kolik? Děkuji za vaše rady ~x~
 Hadi a spol 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 9:14:31)
Řekla bych, že bude chyba v technologickém postupu :-)
 Pája+2 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 9:22:18)
No i to je možné :-). Dělám to tak, že mléko ohřeju na 40 stupňů, pak přidám 3lžíce živého jogurtu (na 0,5l) a dám na 8 hodin do peřin.
 Klicek 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 13:58:15)
můžu se zeptat, jogurt "do peřin" se dává v nádobě, ve které se ohřívalo, nebo už ve skleničkách? Jak se skleničky připravují? Je nutné je vyvařit? Téma domácí jogurt mě zajímá, ale mám obavy, abych si nesprávnou přípravou spíš neublížila ~:-D
 Ningit 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 15:07:57)
Já teda osobně skleničky nepoužívám vůbec, nevidím v nich žádný praktický smysl, spíš by mi to překáželo. Do peřin dávám jogurt přímo v nádobě, ve které se mléko ohřívalo, dobře zabalím, nechám přes noc a pak přesunu i s hrncem do ledničky a tam dále skladuji. Připadá mi to praktičtější než se crcat se skleničkami, protože potřebné množství jogurtu k jídlu si pak můžu z hrnce odebrat a servírovat třeba v miskách, ve kterých ho pak různým způsobem doplním a ochutím, jindy z toho zase vezmu pár lžic na nějaké vaření, pomazánky atd. Navíc se někdy stane, že chci celé množství jogurtu překapat v cedníku, aby byl ještě hustší, takže bych to musela pracně zase dolovat ven z těch skleniček, překapávat a pak zas vracet... Takhle to účel splní bohatě a za celých nejmíň 20 let, co takhle jogurt připravuju, se mi nikdy nestalo, že by se nějak zkazil nebo byl nějakým způsobem v nepořádku.
 Hanka 75 


Re: Domácí jogurt 

(21.5.2014 8:27:30)
omlouvám se, že vstupuji do diskusi, byť domácí jogurt nedělám (jednou bych ráda, ale teď nestíhačka).
jen názor od odborníka /ne mě), že takové to dělání jogurtu v peřinách vede k tomu se tam pomnoží nežádoucí bakterie, doporučuje vždy dodržet "oficiální postup", který jasně ohlídá teploty atd., aby se tam nic špatného nepomnožilo (pochopila jsem, že to člověk na chuti nepozná)
 Dobra1 


Tady je chyba 

(14.5.2014 21:58:55)
Jogurty vychladnou i v těch peřinách moc rychle a pořádně se neudělají. Musí mít u sebe ještě zdroj tepla, já dávám klasický termofor (koupený v lékárně) s horkou vodou a stačí to.
 Lenka Pražanda 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 9:32:42)
Chyba je v postupu. Mléko má být ohřáté asi na 80°C, pak zchladit na 40°c a přidat jogurt s živou kulturou. Na něm hodně záleží. Musí být kvalitní.
Sušené mléko se přidává společně s jogurtem. Ale ve výsledku je tam cítit.
 Pája+2 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 9:37:25)
Moc děkuju, zkusím to takto ~w~
 Jahala. 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 10:14:28)
pokud to neděláš ze syrového mléka nemusíš ohřívat na 80. Ohřát jen na 37 pokud máš teploměr já zahřívám a když je to teplé tak, že udržím prst a napočítám do 11 dám jogurt dávám holandii a dávám celý malý kelímek. zhoustne dost když tak jde nechat překapat přes plátýnko.
 Pája+2 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 10:20:58)
Aha, s tím překapáním to je taky dobrý nápad :-)
 eva 
  • 

Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 9:36:55)
Dělám jogurt jen z mléka a laktobacilů (dovezené z Bulharska z lékárny). Ohřeji na teplotu těla a nechám dělat do zhoustnutí - to znamená, že někdy to trvá 7 hodin, někdy 12 hodin.
 neznámá 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 9:39:34)
Dobrý postup má pani ze stránek "co nového na kopci". Ale ta asi taky používá kulturu, mám pocit, že jen z jogurtu to nikdy nebylo ono.
Já přidávám kondenzovaný mlíko, ale pak je jogurt rovnou sladký.
 Anadar 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 10:20:17)
Přidávám sušené mléko ve fázi teploty lidského těla,tak tři lžíce na jednu dávku.Jako základ litr mléka a kelímek šlehačky.Na zakysání jakýkoli živý jogurt.Nic pro redukční dietu ,ale ta chuť.
Stojí v něm lžíce.
 Lanka16 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 10:26:28)
Hustší jogute je, když je mléko tučněnší. Používala jsem polotučné + sušené mléko. Zkoušela jsem i polotučné + smetana 12%, , četla jsem, že někdo přidává i šlehačku.
Nyní používám polotučné + jogurt Olma klasik a s hustotou jsem spokojena.
 Lanka16 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 10:28:21)
...chyba...Nyní používám PLNOTUČNÉ (3,5%)
 Bouřka 


Re: Domácí jogurt 

(14.5.2014 10:33:03)
Na litr plnotučného mléka dávám 2 vrchovaté lžíce Hollandie. Mlíko ohřeju na 40 C, vmíchám jogurt, naleju do zavařovaček, vrazím s termolahví do polystyrenove termotašky, obalím flískou, zavřu tašku a nechám tak 10-12h být. Pak přemístím do lednice. Není tak hustý jako originál, ale hustý je dost. Měla jsem řídký, dokud jsem si nepořídila teploměr a teplotu jen odhadovala - špatně, přehřívala jsem.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.