angrešt |
|
(14.1.2013 10:17:22) Jáhly je hlavně potřeba pořádně propláchnout 2 - 3 vroucí vodou, jinak budou hořké. Hořkost vynikne hlavně ve slané úpravě, protožwe ve sladké to cukr trošku přerazí.
S jáhlami se zachází po spaření vpodstatě stejně jako s rýží - když do české kuchyně pronikla rýže, tak nahradila jáhly v jídlech, kde byly do té doby používány.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(14.1.2013 10:19:33) Díky. A co s tou pohankou? Už jsem ji měla, ale neuchvátila mně, přesto doufám, že se z toho dá udělat něco dobrýho, když je to tak zdravý .
|
Lei |
|
(14.1.2013 10:57:57) Jani, my děláme pohanku třeba a la černý kuba - dáváme pohanku místo krup - tzn. uvařit a pak zapéct s houbami, česnekem...je to výborné.
|
Sharien |
|
(14.1.2013 11:51:53) To zkusim kubu rada, houby rada, pohanku nerada
|
|
|
stekna+ smečka |
|
(14.1.2013 14:18:14) skvělé rady a recepty, kde čerpám denně jsou tady... http://www.jimejinak.cz/2011/11/pohankove-rizoto-se-zeleninou/#comment-4238 S těmi luštěninami to dělám tak, že je namočním, uvařím a schovám večer do lednice, druhý den je hned přidám do vaření... Na výše uvedených stránkách jsou i rady a vychytávky jak uvařit, aby nenadýmalo apod. My máme plno zdravotních problémů a změna jídelníčku nám výrazně pomohla. A recepty jsou velmi chutné a ač vařím převážně jen zeleninu, obilovinu a luštěniny+ zel. polévky máme pestré jídlo jak barevně, tak chuťově.
|
|
|
angrešt |
|
(14.1.2013 10:21:12) Já jáhly vařím denně synovi, takže s nimi různě cvičím, když mi zbudou.
Peču mu z nich i chleba.
Ale sama jsem si zvykla, že jím jáhly nejmíň třikrát do týdne
Jahelná polévka s mangoldem 3x spařit jáhly vroucí vodou. Na oleji zpěnit cibuli, přidat houby, poté mangoldové řapíky, nakonec listy. Zalít vodou, vsypat spařené jáhly, osolit, opepřit. Vmíchat utřený česnek. Vařit, až jáhly změknou (10 - 15 min). vmíchat smetanu, nechat přejít varem. Okyselit octem, vmíchat odrhnuté lístky oregana a už nevařit.
Jahelná polévka s mangoldem
|
Sharien |
|
(14.1.2013 11:51:18) Ze te tu vidim, prave jsem ze 4 l syrovatky vyrobila vybornou kulajdu, kdybys nekdy nevedela, co s ni )) Odlila jsem si na chleba a je to fuc...
|
|
|
|