| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Recepty z jáhel (směsi zrní)

 Celkem 13 názorů.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Téma: Recepty z jáhel (směsi zrní) 

(14.1.2013 9:46:51)
Ahoj, mám tady jáhly, pohanku (zelenou), čočku a fazole a ráda bych z toho udělala nějaakou mňamku se zeleninou? Můžete mi dát rady, jak to připravit? Ocením i osvědčený recept na přípravu jáhel. Děkuji J. ~x~
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 9:54:10)
já jáhly dělávám napůl s rýží jako přílohu, to máme moc rádi. jinak to co uvádíš se každé vaří jinak dlouhou dobu, takže to bych asi moc nemíchala
jáhly jsou fajn na sladko jako rýžovník, nebo uvařit s cukrem a dát máslo, skořiový cukr, sušené ovoce... na slano občas jako kuskus se zeleninou.
 angrešt 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:19:05)
A přesně, co píše Mikita - dohromady to vařit je nepraktické, fazole se vaří několikanásobně déle. Jáhly se vaří 20 - 30 min (podle toho, jeslti chceš sypké jako rýže, nebo děláš kaši, tj. rozvařuješ je). To je souměřitelné dobou varu jen s červenou čočkou. Což v polévce klidně můžeš smíchat. Ale fazole bys musela uvařit zvlášť, zelenou čočku také, nebo ji vařit dřív a pak jáhly přisypat.
 Lída+2 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:03:48)
http://www.zdraverecepty.cz/seznam-receptu
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:18:08)
Děkuji za odkaz. ~x~
 angrešt 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:17:22)
Jáhly je hlavně potřeba pořádně propláchnout 2 - 3 vroucí vodou, jinak budou hořké. Hořkost vynikne hlavně ve slané úpravě, protožwe ve sladké to cukr trošku přerazí.

S jáhlami se zachází po spaření vpodstatě stejně jako s rýží - když do české kuchyně pronikla rýže, tak nahradila jáhly v jídlech, kde byly do té doby používány.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:19:33)
Díky. ~x~ A co s tou pohankou? Už jsem ji měla, ale neuchvátila mně, přesto doufám, že se z toho dá udělat něco dobrýho, když je to tak zdravý ~:-D.
 Lei 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:57:57)
Jani, my děláme pohanku třeba a la černý kuba - dáváme pohanku místo krup - tzn. uvařit a pak zapéct s houbami, česnekem...je to výborné.
 Sharien 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 11:51:53)
To zkusim kubu rada, houby rada, pohanku nerada :-)
 stekna+ smečka 


Jano 

(14.1.2013 14:18:14)
skvělé rady a recepty, kde čerpám denně jsou tady... http://www.jimejinak.cz/2011/11/pohankove-rizoto-se-zeleninou/#comment-4238
S těmi luštěninami to dělám tak, že je namočním, uvařím a schovám večer do lednice, druhý den je hned přidám do vaření... Na výše uvedených stránkách jsou i rady a vychytávky jak uvařit, aby nenadýmalo apod. My máme plno zdravotních problémů a změna jídelníčku nám výrazně pomohla. A recepty jsou velmi chutné a ač vařím převážně jen zeleninu, obilovinu a luštěniny+ zel. polévky máme pestré jídlo jak barevně, tak chuťově.
 angrešt 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 10:21:12)
Já jáhly vařím denně synovi, takže s nimi různě cvičím, když mi zbudou.

Peču mu z nich i chleba.

Ale sama jsem si zvykla, že jím jáhly nejmíň třikrát do týdne ~:-D


Jahelná polévka s mangoldem
3x spařit jáhly vroucí vodou. Na oleji zpěnit cibuli, přidat houby, poté mangoldové řapíky, nakonec listy. Zalít vodou, vsypat spařené jáhly, osolit, opepřit. Vmíchat utřený česnek. Vařit, až jáhly změknou (10 - 15 min). vmíchat smetanu, nechat přejít varem. Okyselit octem, vmíchat odrhnuté lístky oregana a už nevařit.

Jahelná polévka s mangoldem
 Sharien 


Re: Jáhly nebo směs "zrní" 

(14.1.2013 11:51:18)
Ze te tu vidim, prave jsem ze 4 l syrovatky vyrobila vybornou kulajdu, kdybys nekdy nevedela, co s ni :-))) Odlila jsem si na chleba a je to fuc...
 pišťucha 
  • 

Re: Jáhly nebo směs  

(14.1.2013 12:41:43)
dneska jsem dělala rajskou polévku s jáhly (místo nudlí třeba) je to moc dobré.
Jíška + půlka protlaku + půl litru vody + lžíce jáhel, které jsem předem propláchla vařící vodou. Povařit asi půl hodiny? Podle konzistence těch jáhel. Osolit, osladit, přidávám mleté nové koření. Na talíři možno ozdobit kysanou smetanou - moc dobré :-)
Toto množství je pro dva lidi :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.