| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí jogurt

 Celkem 6 názorů.
 Marie-Ellena 


Téma: Domácí jogurt 

(23.12.2012 10:02:08)
Povedl se mi krásně první jogurt (řecký), ale potřebovala bych vychytat takové ty věci okolo, tak budu ráda, když mi někdo zkušený poradí.

1. Záleží na tom, použiju jaký původní jogurt použiju na výrobu (konzistence, kyselost..)?

2. Je nějaká minimální a maximální doma, kdy má hrnec stát (v mém případě aktuálně na topení). Myslím jako, zda se třeba po 10ti hodinách se to nezačne kazit?

3. Na čem záleží hustota a kyselost výsledného jogurtu?

4. Můžu vyrobený jogurt z hrnce přendat do skleniček?

5. Jak dlouho mi vyrobený jogurt vydrží v lednici, aniž by mi začal kazit?

Díky za rady a všem přeji krásné Vánoce a klid duše!~x~
 Černá kronika 


Re: Rady ohledně domácího jogurtu 

(23.12.2012 10:17:07)
Jsem laik, ale mám vypozorováno - doba působení teploty neovlivňuje hustotu jogurtu, ale jeho kyselost (čím déle působí teplo, tím je jogurt kyselejší). Hustotu ovlivňuje přidání sušeného mlíka, což já nedělám, protože jogurt se pak hodně prodraží. Jogurt můžeš přendat do skleniček, nejlepší jsou od přesnídávky, já ho v nich rovnou dělám. V lednici vydrží určitě minimálně tři dny, je možné že i déle, ale my se je snažíme do tý doby sníst.
 Marie-Ellena 


Re: Rady ohledně domácího jogurtu 

(23.12.2012 10:43:45)
A jestli se můžu zeptat na postup, jak ho děláš ve skleničkách?
 Katka +3 


Re: Rady ohledně domácího jogurtu 

(23.12.2012 11:02:02)
Taky dělám ve skleničkách. V hrnci zahřeju, rozmíchám, přeliju do skleniček a ty postavím na topení.
 Černá kronika 


Re: Rady ohledně domácího jogurtu 

(23.12.2012 12:12:18)
Přesně tak, jen s rozdílem, že mám jogurtovač, takže skleničky dám do jogurtovače, ale v podstatě je to to samý.
 Theend 


Re: Rady ohledně domácího jogurtu 

(23.12.2012 15:31:29)
Domácí jogurt už pár let vyrábím, pokusím se odpovědět aspoň na něco:
- minimálně 24 hodin se jogurt v teple v rámci výroby nezkazí, podle mé zkušenosti
- přendat ho můžeš, ale to už tu bylo zodpovězeno
- vydrží nám v lednici 14 dní, jestli déle, to jsem už radši nezkoušela. Ale mluvím o plné uzavřené sklenici. Pokud by ho ve sklenici byla půlka, možná by tak dlouho nevydržel.
- při tvorbě jogurtu hraje roli několik proměnných: do jak teplého mléka jogurt dáváš, jaký zvolíš poměr mezi jogurtem a mlékem, v jakém teple jogurt při procesu tvorby udržuješ. Čím teplejší prostředí a výchozí stav mléka (myslím samozřejmě pouze takové teplo, které nezabije laktobacily) a čím větší poměr jogurtu k mléku, tím je jogurt hustší. O kyselosti žádné poznatky nemám.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.