Tante Ema |
|
(13.11.2012 9:42:05) Asi je to tu po milionté, ale měl by někdo, prosím, radu na snadno pracovatelné těsto na perníčky? Aby to nelepilo, nedělalo neplechy, nemusely se do toho sypat nesehnatelné nebo nesmyslně drahé ingredience a po upečení to nebylo jak šutr? Muž mě s tím pořád otravuje, mně jde dělání i jedení perníčků na nervy od dětství, ale napadlo mě, že bych mohla přispět receptem a chlap ať si s dětmi užije víkend, když touží po po perníčkách. Moje matka používá jakýsi způsob, kdy se těsto mlátí celý den, než se spojí, pak se to lepí a změknou v dubnu. Děkuju .
|
elindra |
|
(13.11.2012 9:47:41) Super recept na perníčky, akorát bacha, je to psaný v děsným množství, tak je třeba to asi upravit. Je na nich dobrý to, že se dají hned jíst.
Cukr moučka 0.35 kg Med 0.40 kg Máslo 0.35 kg Mouka hladká 1.50 kg Smetana 0.30 l Zázvor mletý 0.012 kg Skořice mletá 0.021 kg Hřebíček mletý 0.011 kg Prášek do pečiva 0.012 kg Opsala jsem to doslova z Ikeáckého receptu, místo koření a prášku do pečiva dávám prášek do perníku. Smícháme máslo, cukr, med, mouku, koření. Přidáme prášek do pečiva, vymícháme a nakonec přiléváme smetanu. Necháme 24 hodin odležet. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě. Rozhodně je nutné těsto uležet, jinak se to hrozně trhá…
|
Tante Ema |
|
(13.11.2012 9:51:08) To vypadá dobře. Po tom odležení to drží spolehlivě?
|
elindra |
|
(13.11.2012 9:54:44) Pokud je těsto dobře propracovaný, tak jo. Trochu makačka to je, ale to každý takovýhle tužší těsto... A jsou fakt výborný.
|
|
|
Krakatice |
|
(13.11.2012 9:54:43) Na kolik stupňů a jak dlouho se peče? A po upečení jsou měkké nebo se musí nechat "uležet"?
|
Krakatice |
|
(13.11.2012 9:55:10) Aha, už to vidím...dají se hned jíst
|
|
elindra |
|
(13.11.2012 9:56:51) Amando, ty jo, tak to přesně nevím, asi na 150-180? Chvilku,nevim asi 10 - 15 minut, než začnou růžovět okraje. Já dělám všechno dost od oka... Dají se jíst hned, ale po delší době ještě víc změknou. U nás moc nevydrží do změknutí
|
|
|
|
gf fgfhf |
|
(13.11.2012 10:01:32) Já používám tento a změknou mi vždycky a těsto jednoduché, nelepí se. 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 50g hery, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička perkníkového koření, 1 lžička jedlé sody. Po upečení ještě teplé potřít rozšlehaným vejcem. Skladuju v plastových dózách a někde v chladu, kde se drží stejná teplota.
|
|
a je to? |
|
(13.11.2012 10:01:43) http://www.toprecepty.cz/recept/16002-pernicky-nasi-hanicky/
Ve školce si je pochvalovali a recept letěl do dalších domácností.
|
|
zerat |
|
(13.11.2012 10:05:44) Tante u perníčků a i jiného pečiva je opravdu důležité to odležení těsta! Je to potřeba kvůli tomu, aby vajíčko pustilo dostatek tekutiny, která prostoupí moukou... a těsto začne být tvárné. Určitě je dobré nechat těsto den až ideálně dva dny odležet v lednici - samozřejmě je nutné na začátku těsto dobře propracovat! Pro mě je vždycky lepší zadělávat více dávek po menším množství - není to pak tak moc náročné propracovat. Taky se dnes chystám na udělání aspoň dvou dávek perníčků
|
a je to? |
|
(13.11.2012 10:06:57) Už??? Není brzo???
Já uvažuju až tak za týden, za dva. Ať mám něco na Advent.
|
zerat |
|
(13.11.2012 10:21:15) Já mám recept, kde je potřeba aby se perníčky měsíc naležely a pak jsou senzační. Potřebuju je mít tak na polovinu prosince na akce školky, školy...
|
a je to? |
|
(13.11.2012 10:37:46) Tak do školky už nepeču, ani kdyby se někdo rozkrájel. Poslední akce mě nakopla k tomu, že dám raděj dvacku za listový těsto a upeču jen tyčinky pro dospělý. Děti totiž víc než cukroví ocení křupky, brambůrky, tyčinky, gumový cosik - všechno různých barev a tvarů.
A já to dělala s takovou láskou
|
zerat |
|
(13.11.2012 10:44:07) Fakt? Já jsem vloni nachystala 25 perníčků, nazdobila je, zabalila do celofánových sáčků, omašličkovala je a dcerky s nimi slavila ohromné úspěchy ve školce okamžitě zmizely z talířků... Chce to je nazdobit když ne barevně, tak na ně dát takové ty stříbrné kuličky
|
a je to? |
|
(13.11.2012 11:03:13) Zerat, já si s každým pečeným vyhraju. Kor když to bylo do školky. No největší úspěch měly včelý úlky, ty zmizely hned. Pak se skoro všechny děti vrhly na ty ,,doboroty" z obchodu. Na Vánoce mě to zamrzelo, ale dospělým chutnalo. Poslala jsem recept na perníčky dál. Jedna maminka si dokonce vzala recept na nějaké linecké (musím pohledat, to bylo fakt dobrý) Ale na jaře už jsem pekla naposledy...to se dětičky cpaly různobarevnýma křupkama a házely do sebe jakésik maršmelouny...škoda.
Linecký srdíčka s polevou, sypaný kuličkama, hvězdičkama, různě barevný. Šlehačkový pečivo různých tvarů, máčený v čokoládě... Bože, já zas budu po Vánocích vypadat.
|
zerat |
|
(13.11.2012 11:36:55) Tak to je fakt divný! U nás mají dcerka 2 slavnosti, kam se může přinést už vánoční cukroví. Pravda je, že ho tam bývá většinou dost, ale nikdo nenosí sladkosti a slanosti, o kterých píšeš. U nás se opravdu nosí jen vánoční cukroví-naštěstí!
|
a je to? |
|
(13.11.2012 11:57:47) Tiše závidím...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KoproFka |
|
(13.11.2012 10:08:23) Tante, jé, to je náhodička včera jsme se synkem pekli tyhle:
Mikulášské perníčky, které neztvrdnou 650g hladké mouky 250g pudrového cukru 250g másla 1/4 lžíce prášku do perníků 3/4 lžíce skořice 4 vejce 130g rozehřátého medu 1 vejce na potření bílková, nebo jiná poleva na ozdobu
Příprava: Všechny ingredience dobře na vále vypracujeme, těsto rozválíme na 3/4cm plást, ze kterého formičkami vykrajujeme různé tvary a poskládáme je trochu od sebe na vymaštěné a pačícím papírem vyložené plechy. Perníčky potřeme vejcem a ve předehřáté troubě upečeme.
Jen jsem tam dala místo práčku do perníku klasický prdopeč + perníkové koření.
Čerpala jsem z této stránky: http://www.pernicky.wbs.cz/Pernikove-recepty.html
Jako ty perníčky jsou fakt moc dobrý, musím říct, jsou asi o něco sladší, než ty, které obvykle dělám. Nicméně že by byli měkký, to tedy říct nemůžu. Já je tedy měkký spíš nerada, než ráda, radši si zachroupám. Mládě bylo včera na vrcholu blaha - opět máme tradiční "hady", které dělá asi od 3 let + si potvůrka vyškemral, abych mu z těsta vyřízla lebku se zkříženejma hnátama - povedla se - dneska si ji a plnou krabičku perníčků bral na sváču do školy.
Nicméně jsem po cca 6-ti letech v paneláku srozuměná s tím, že perníčky prostě nikdy měkký mít nebudu, ať dělám co dělám (skladování v krabici s jabkem doma nebo, případně na lodžii, skladování v plastové dóze vzduchotěsně uzavřené s jabkem i bez). Prostě ten vzduch v paneláku je tak suchej, že nevím co bych musela udělat, abych je měla měkký jako babička, která je ovšem skladovala v kamenným baráku v parádní místnosti, kde se v zimě netopilo. Tyhle podmínky prostě nejsem schopna zapezbečit. Možná bych je mohla ještě vrazit do lednice, ale to by se mi tam zas nevešlo to, co tam potřebuju mít...
Ovšem důležitá věc při vykrajování všeho cukroví (i těch perníčků), kterou jsem ale objevila cca 4 roky zpátky je VYVALOVAT PŘES IGELIT! Jde to raz dva a ušetří to nejmíň 2 km nervů!!! Pokud se to budeš snažit vyvalovat rovnou na vale, zpravidla tam taky zapracuješ dost mouky navíc, což ve výsledku hodně ublíží chuti. Já osobně používám silnější velký igelitový pytlík, který rozstřihnu.
Držím palce
|
KoproFka |
|
(13.11.2012 10:10:07) Jo a taky nechat těsto uležet - nejjednodušší je udělt těsto večer, vrazit do lednice a péct až druhý den.
|
|
Ines | •
|
(13.11.2012 10:14:53) tak perníčky jsou buď chutné nebo hned měkké, obojí nelze. Hned měkké perníčky se nikdy nevyrovnají chutí klasickým perníčkům, které se nechají odležet ve vlhku.
|
Tante Ema |
|
(13.11.2012 10:17:36) Beru měkké. Odležet ve vlhku stejně nemám kde.
|
zerat |
|
(13.11.2012 10:25:36) Tante, ale máš! Stačí dát perníčky do krabice vyložené igelitem a dát k nim půlku jablka a občas to jabko vyměnit, aby nezačalo plesnivět! Jo a krabici dávám do lednice
|
KoproFka |
|
(13.11.2012 10:31:36) Zerat, vyzkouším, to mě tedy nenapadlo.
Tedy upřímně, takhle šaškovat kvůli perníčkům... esli to ty babičky alespoň v tomhle neměli jednodušší...
|
KoproFka |
|
(13.11.2012 10:36:11) A jéje - tak to jsem nějak špatně odpověděla - zerat, tak to je jasný, proč je nikdy měkký mít nebudu - krabice do lednice na 2 měsíce se mi fakt nevejde, ale nevadí, chřupavý jsou taky dobrý
|
|
zerat |
|
(13.11.2012 11:53:36) No je pravda, že naše babičky to fakt moc řešit nemusely - asi bylo v chalupách vlhko a zima dost Já je do lednice dávám, protože je často mám už ozdobené bílkovou polevou a prostě to podle mě v chladu být musí Ale znám lidi, kteří mají perníčky jen tak v místnosti třeba na skříni...
|
|
|
|
|
|
Ines | •
|
(13.11.2012 10:18:06) na odležení třeba když mrzne a je venku suchý vzduch doporučuju dát do velkého hrnce mřížku, nalit trošku vody, naskládat perníky, přikrýt poklicí a čekat.
|
zerat |
|
(13.11.2012 10:30:25) Tak tohle mi přijde tak nějak hrozné - to ty perníčky dost vyvanou přece - jablko v krabici naopak přidá perníčkům na vůni
|
Ines | •
|
(13.11.2012 14:29:24) Jsou moc dobré a nejsou načichlé tím jablkem...
|
zerat |
|
(13.11.2012 14:33:32) Načichlé jablkem? No já nevím, ale vůně jablek + perníkové koření je nádhera a ne načichlost ve smyslu, v jakém tomu rozumím z Tvého psaní
|
|
|
|
|
|
hankuba/Kubík06/Eliška09 |
|
(13.11.2012 10:18:35) Budu dělat již 3.rokem tyto: http://www.toprecepty.cz/recept/6368-pernicky--mekke-bez-cekani/ Dělám je i na Mikuláše do školky,na Velikonoce-za mě super recept
|
|
Suza007 |
|
(13.11.2012 10:28:04) Dělám podle tohohle receptu (jen vynechávám kakao): http://www.apetitonline.cz/recepty/1962-pernicky.html Perníčky jsou výborné, vykrajujeme s dětmi, bez problémů a měkké jsou hned, nemusí se čekat, než se rozleží.
|
|
Jája | •
|
(13.11.2012 10:39:16) Tak já používám receptů několik. První od paní Murárikové: Recept na nejlepší medovníčky 400 g hladké mouky (T 650), 120 g medu, 160 g práškového cukru, 60 g tuku, 2 vejce, 1 lžička mletého koření (skořice, hřebíček, anýz), 1 lžička sody bicarbony. Všechny sypké ingredience promícháme, aby sa soda bicarbona rovnoměrně rozložila. Do směsi přidáme med, tuk a vejce a vypracujeme těsto. Necháme ho na chladném místě 24 hodin odpočinout a zrát. Potom vyvalujeme na sílu asi 4-5 mm, pokud vykrajujeme větší tvary, může být i trochu silnější. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při teplotě 200 °C. Hotové zdobíme bílkovou polevou, ořechy, mandlemi nebo kandovaným ovocem.
Pak její těsto na chaloupku: 800 g hladké mouky, 300 g práškového cukru, 4 lžíce medu, 5 vajec, půl lžičky sody bicarbony, 1 lžička koření (skořice, hřebíček, anýz).
Perníčky - recept z kursu svazu včelařů z Nasavrk 1 kg hladké mouky, 300 g práškového cukru, 200 g medu, 100 g tuku (Hera), 20 g jedlé sody, 6 vajec, koření do perníku (hřebíček, nové koření, skořice, badyán, fenykl). Na cca 1.200 g těsta asi 3 lžíce koření. Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme, např. v robotu. Těsto je zpočátku řidší, ale po 2-3 dnech jakoby „zatuhne“ do pracovní hustoty.
Jak jsem ale zjistila, jsou tisíce hospodyň a tisíce receptů. Každý si musí vyzkoušet, co je pro něj nejlepší a co mu vyhovuje. Zkoušla jsem sama desítky receptů, i těch "zaručeně měkkých" a těch, kdy mají být perníčky v krabici s jablkem. NIKDY perníčky měkké nebyly, ani ponechané s jablíčkem, ani v chladu. Povedly se mi jen tehdy, když teplota pečení byla tak 150-160 st.C, pak byly úchvatné, měkké a voňavé. Vážené kolegyně, všechno chce holt svoje. Jenže tyhle grify vám řekne málokdo. Ale bez nich to neuděláme.
|
|
jitulena |
|
(13.11.2012 12:46:20) Peču všechno cukroví dle rodiných a prověřených receptů ALE naprosto nejlepší perníčky jsou dle našeho od Doktora Oetkera. :) Myslím tu předpřipravenou směs z krabice. Jsou chuťově výborné, hned měkké a měkké i vydrží (pečeme všechny druhy kolem Mikuláše.) Tak pečení zdar. :))
|
|
Horama |
|
(13.11.2012 13:36:02) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=92681&user=300863
|
|
K@tka | •
|
(28.11.2012 15:46:48) Jukni sem: http://www.foodstyle.cz/products/vanocni-medove-pernicky/
|
|
|