Jaana2 |
|
(3.7.2012 13:42:51) tak zrovna uzeniny často není vůbec nic zdravého, odbourala jsem je a už mi nechybí, nejí to ani děti, kupuji jen dobrou šunku . Ale je to vyloženě o zvyku. Co se týká polévek, vařím docela často, ovšem bez jíšky , dá se to, buď dám víc zeleniny nebo červenou čočku, tak to zahustí, když to má být hustá polívka typu bramboračky. Maso moc nemusíme nikdo doma, takže se dělá opravdu jen občas a poud ano, tak zpravidla s rýží, brambory jíme klidně bez masa ( s tvarohem, vejcem, zeleninou, sýrem...) , knedlíky nevařím ( moc práce) a kupované nejíme, takže spíš těstoviny, obiloviny, luštěniny, Co se týká sladkých jídel jako ty zmiňované borůvkové knedlíky ...to ovažuji za mňamku a protože se to nejí pořád, tak nad tím vůbec nepřemýšlím, to je prostě dobrota, rozhodně z toho nemám výčitky.
Jako jok myslím si, že jíme zdravě, jíme dost zeleniny syrové i teplně upravené, jídla většinou jednoduchá, nesmažím, mám čistý svědomí
|
Kaja222 |
|
(3.7.2012 13:45:27) no ja ted kvuli domaci sunce zjistila, ze v sunce je reznicka sul, ktera obsahuje dusicnany a ne uplne malo. Bez ni to uvarit nejde, nema tu spravnou sunkovou chut. Pokud se da jen obys sul, chutna jak varene maso (i kdyz se to dela na 80stupnich) a ne jak sunka. Sunka je docela zlo, doma davam reznickou pul na pul s normalni, ale i tak... neni to uplne idealni. Ani ta "detska"...
|
angrešt |
|
(3.7.2012 13:52:43) Rychlosůl není v šunce proto, aby chutnala jako šunka, ale kvůli riziku botulismu.
|
Kaja222 |
|
(3.7.2012 13:56:00) zkousela jsi uvarit sunku jenom s obycejnou soli?
to si pis, ze to je kvuli chuti
|
Nika89 |
|
(3.7.2012 14:33:13) Já jo, krůtí i vepřovou, s normální solí, vařila se v nohavici na tlačenku. A kromě toho, že prostě vypadala jako uvařená (rozhodně ne růžová, spíš do šeda), byla výborná.
|
Kaja222 |
|
(3.7.2012 14:44:21) no ja to prave taky zkusila a chuti chybel ten smrnc, rodina to odmitla jist. Tak jsem patrala po historii a nasla jsem na nejakych strankach o historii sunky, ze prave ten dusicnan tomu dava tu vyraznou chut. A narazila jsem na to na vic mistech, i domaci varici na to casto upozornovali.
Tak me prekvapuje, ze mas jinou zkusenost, ale proste mate asi mene narocne chute
|
|
krupice. |
|
(3.7.2012 15:07:28) Holky, vy které kupujete BIO výrobky - opravdu si myslíte, že stačí koupit BIO klobásku nebo bio paštiku a jíte zdravě? BIO značka přeci nezaručuje "zdravost", ale pouze určitý způsob produkce, toť vše. Můžete si koupit i bio bůček nebo bio uherák, přesto nebudete jíst "zdravě". Jedině budete mít jistotu, že zvířata měla možnost výběhu, přirozené krmení, netrpěla a nestresovala se při transportu a porážce a pod...
Jinak jídelníček řekla bych normální. Já tedy taky na salát nedávám majonézu, když už tak trochu olivového oleje a sladkokyselou zálivku z citronu. A nebo jíme nakrájenou syrovou zeleninu. Ale majonéze se nevyhýbám, když už jde o jídlo, kde "musí být", např. bramborový salát nebo pomazánka z lilku, ale zase to nedělám moc často. Bramborový salám 2-3x do roka. Smažený řízek u nás tak 1x za měsíc, občas usmažím i něco jiného - květák, žampiony a pod. Do leča taktéž přidávám uzeninu, když už ho někdy udělám, protože to děti nejí.
Za nás poslední 4 dny: pátek - rajská polévka s těstovinkami, pangas s bramborem (vím, že kvalita nic moc, ale děti ho milují) sobota - kuřecí vývar s nudlemi, meruňkové knedlíky z tvarohového těsta neděle - kuřecí vývar, těstoviny se zelím pondělí - krémová (nezahuštěná) cuketové polévka s osmaženýma houstičkama, přírodní kuřecí řízek s bramborem dne - zbytky zítra - buřtguláš s "velmi zdravým" slovenským točeňákem, ale neřeším to. Musím udělat něco, co se dobře ohřeje, neboť jdu s dcerou na lékařský zákrok a přijde hlídat babička.
|
Elíláma |
|
(3.7.2012 15:32:08) Hanko, ale bioklobása se velie liší od obyčejné, ne jen tím, kde se zvířata chovala!!!
Např. je s 90-97 % masa, obyčejná s cca 60 %. Zbytek je soja, dochucovadla a éčka, která v bioklobáse nejsou!!!
|
krupice. |
|
(3.7.2012 15:51:07) Elííí, obecně by biopotraviny a produkty v biokvalitě neměly obsahovat umělá barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla a další cizorodé přídavné látky....Ale nikde není psáno, kolik procent masa má obsahovat. I sója přeci může být bio. To, že zrovna ta tvoje bioklobása má vysoký podíl masa je fain, stejně tak si můžu udělat klobásky doma z domácí zabijačky, bude to samé maso, ale nikde není psáno, že jsou BIO!
|
Elíláma |
|
(3.7.2012 15:57:22) aha, tak asi to je tím, že nekupuju slepě BIO aniž bych se dívala na složení, ale takový idiot tu asi nikdo není. Ukaž mi ale supermarketový (nebio a nefarmářský/domácí) klobásu s 97 % masa a bez konzervantů.
|
|
|
|
Denyna |
|
(3.7.2012 16:00:22) U živočišných produktů kupuju bio kvůli způsobu chovu zvířat a u ostatních kvůli chuti (u nás mají hnusnej česnek z číny x ostrej a šťavnatej bio česnek) nebo složení (jahodová biomarmeláda jsou prostě jahody + cukr, ne jablečná směs) atp. Obecně složení čtu vždy a bio jogurty od Alnatury třeba nekupuju, neboť v nich mají škrob. Co jde, beru od místních farmářů a v hyper super samo kupuju i nebio. Jak u čeho.
|
|
|
|
|
|
|
|