To záleží na úhlu pohledu. Podle takové makrobiotiky (což je ale extrém) není ve tvém seznamu zdravého vůbec nic
Já se sem tam dokopu uvařit zdravé jídlo, ale stejně jen někdy a mezitím jím ještě hůř. Nebo se mi stalo, že jsem uvařila 100% makrobiotický pokrm, jenže jsem se k tomu dostala až večer a jedli jsme to v osm - což je horší, než si dát smažený řízek s hranolkama, ale v pět
Nebo zapomenu důkladně žvýkat a pak dostává zbytek trávícího traktu pěkně zabrat.
Ale obecně si myslím, že jsem se za poslední dva tři roky dost posunula, před týdnem jsem dokonce přestala pít kávu
. Mouku, cukr a některé obiloviny a luštěniny kupuju v biokvalitě, mouku používám z velké části celozrnnou nebo chlebovou, peču domácí kváskový chléb. Omezila jsem mléko, to si dávám jen do kávy, tedy teď už jen do špaldové kávy/cikorky. Když peču něco sladkého, dávám tak o čtvrtinu až třetinu cukru míň, cukr kupuju pouze přírodní třtinový. No a pak takové základní věci, které jsem praktikovala dávno před tím - máslo/ne náhražky - kvalitní rostlinný olej/ne sádlo, ztužené tuky apod. Uzeniny kupujeme, snažím se omezovat, zatím spíš marně. Maso máme tak jednou za týden.
Nikdy jsem nebyla "polévková", ale teď se snažím, třeba poslední 4 dny jsme měli echt makrobiotickou zeleninovou polévku
A spíš vypustím hlavní jídlo, zvlášť v těchhle vedrech. Teorii pomalu soukám do hlavy, ale v praxi je to prostě radikální až moc - zapovězená jsou i rajčata (mňam) a brambory. Fakt se mi nechce vařit k snídani polévka, v tuto chvíli je úspěch, že jsem vypustila kafe. K obědu by měla být zase polévka + hlavní chod složený z celých obilovin, tepelně upravené zeleniny a luštěnin ve správném poměru. Asi se do toho člověk musí ponořit a nabrat nějakou praxi, jinak takové jídlo zabere většinu dopoledne. Ale tak postupem času, uvidíme... zdá se mi, že se opravdu cítím o něco líp a dokonce se nasoukám do kalhot, do kterých to před tím nešlo