TeriRez+3 |
|
(18.4.2011 13:33:36) Náš dvouleťák má pořád velké problémy se stolicí a protože se to táhne už docela dlouho, chtěla bych vyzkoušet, zda to není reakce na nějaké potraviny. Chci tedy úplně vyškrtnout z jeho stravy mléko. Jde mi ale o to, že jsem zvyklá dost mléčných výrobků používat při vaření (máslo, smetana, sýry...) Čím se to tedy dá nahradit? Zatím mě napadá pouze náhražka másla - na chleba koupit Floru a na jíšku apod. používat sádlo nebo olej. Čím ale nahradit tvrdý sýr a smetanu? A také na které další potraviny jsem zapomněla, které obsahují také mléko (jogurty a tvarohy jsem výše nezmínila)? Přinejhorším budu vařit odděleně jídlo pro nás a pro něj, ale byla bych radši, kdyby se to dalo zvládnout nějak při jednom. Díky moc za rady.
|
Inka | •
|
(18.4.2011 13:37:50) Smetanu rostlinou dělá rama, jak na šlehání, tak na vaření.
|
|
Čekatel na smazání |
|
(18.4.2011 13:40:21) U nás jsme nahradili mlíko (ráno milují kakao) koupením sojového mlíka - ZAJÍC. Místo jogurtu apod. dlabe termizované výrobky - termixy apod.
|
Petule +1 |
|
(18.4.2011 13:42:58) ještě se dá koupit nebo vyrobit rýžový pudink, nebo takové "dezerty" z mandlového mléka..
|
|
|
Petule +1 |
|
(18.4.2011 13:41:33) Teri,hodně záleží na ostatních omezeních - pokud jde jenom o kravské mléko, je hodně sójových náhražek - sojová mléka i jogurty, sojova smetana, tofu,... Dcera nemůže ani soju, takže vařím i bez ní a také to jde, i když zpočátku to trochu chtělo nacvičovat,.. Omáčky dělám bez smetany, nebo zahuš´tuji rostliným mlékem s moukou, to samé polévky,.. tuk na mazání Flora light, nebo Bio margarín slunečnicový (např. v Kauflandu), na pečení Stela, sádlo,.. Hodně nakupujeme v DM - rýžové mléko s vápníkem, obilné mléko, sušenky bez mléka, rostlinné paštiky,.. Ještě pozor na skryté mléko - ve spoustě potravin, kde by ho člověk nečekal, od pečiva, přes bonbóny, šunku - kompletně vynechat mléko, znamená i laktózu, syrovátku, sušené mléko, podmáslí, mléčné bílkoviny (někdy to na obalu uvádí takto,..), dcera jak nesnese ani sóju, tak v podstatě nemůžeme kupovat pečivo, protože je v něm buď mléko, nebo sója (i v běžném chlebu a rohlíkách,..) Přeji ať je malý v pořádku
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(18.4.2011 13:59:15) Teri, my vaříme pro všechny bez mlíka (resp. bez bílkoviny kravskýho mlíka) a už nám to vůbec nepřijde.
Místo másla používáme oleje, klidně i nakapat na chlebík nebo na housku (olivovej, lněnej...) Místo mlíka do kaše krabicový mlíko z DM s přídavkem vápníku, stojí asi 34,- Kč. Místo mléčných mazadel na chleba luštěninové pomazánky, buď domácí, nebo "svačinky" ze zdravé výživy, výborná je třeba valašská, provensálská, fazolová, žampionová... Místo smetany na zjemnění polívek a omáček buď nic nebo lžíci "zajíce" rýžového nebo ovesného, to je taková ta sypká náhražka mlíka, prodává se v lékárně nebo ve zdravé výživě. Pozor na sojového zajíce, toho aspoň na začátku taky ne, může alergizovat zrovna jako mlíko. Jinak zajíc jako nápoj nám fakt nechutná, ale do jídla je to fajn.
|
Ajlina | •
|
(18.4.2011 14:46:02) taka používáme zajíce do všeho vaření, do všeho do čeho bychom dali mlíko nebo smetanu -hustější místo smetany a řidší místo mlíka, jinak myslím, že přepuštěné máslo je bezalergenní, dá se i koupit
|
|
Lucc | •
|
(18.4.2011 16:27:54) Souhlasím, dle mé informace imunologa, nesmí dítě do 3 let, ale i více sojové výrobky. Je to velice silný alergen. Syn musel do svých 3,5 let dodržovat dietu bez mléčné bílkoviny a je opravdu i hodně skrytá v mnohých výrobcích. Na pečivo měl Floru light, na sladké či pečení rýžové mléko z DM.Omáčky jsem zahušťovala rozmixováním zeleniny popř. moukou ve vodě. Pozor taky na to, zda neděláš všechno moc tučné viz. tvůj popis smetana, máslo, sýr. Dětská střeva nesnesou tolik tuku a pak má dítě průjem z tuku. Syn 5 let takto reaguje dodnes, má-li omáčku ve které je smetana a néé mléko. Třeba mu/ji nevadí mléko, ale tuk. Zkus vyřadit tučné věci, ale dávat mléčné výrobky (jogurt Activia, nízkotučný sýr, mléko) na pár dní a uvidíš reakci.
|
|
|
alergická | •
|
(18.4.2011 15:04:08) Mám alergii na mlíko, ale jenom na kravské - takže když to jde, dávám si kozí mlíko a výrobky z nich - má jinou bílkovinu než kravské mléko, takže ho můžu. Tak ať je malý v pořádku
|
|
Gora |
|
(18.4.2011 16:24:50) Já mám alergii na BKM. Na chleba jsem se naučila mazat Perlu s vitamíny. Vařím na oleji nebo sádle. Když je někde v buchtě nebo bábovce Hera, místo ní používám Stellu. Tu používám i na polití kaše nebo sladkého nákypu. Tvrdý sýr podle mého gastroenterologa alergici na BKM můžou. Kysané výrobky, teda kysanou smetanu a jogurty bez sušených mléčných přídavků prý podle dr. také alergici na BKM můžou. Osobně smetanu, jogurty ani tvrdé sýry zatím neriskuju, místo smetany používám sojové mléko se smetanou od Zajíce. Jinak jako náhražku mléka používám sójové mléko, kokosové, pohankové, rýžové a kukuřičné. Chystám se nakupovat ovčí sýry, které mi doporučili v obchodě se zdravou výživou, ale zatím nejsou. Ty se vyrábějí čerstvé z farem až v průběhu května.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(18.4.2011 17:37:32) Marci, u nás vadí i kysaný, i sýry Ono to bude hodně indi-vindi...
|
Gora |
|
(18.4.2011 18:29:50) Já právě ty sýry a kysané výrobky nepokouším. Stejně mám problém s tračníkem i taky, takže riskovat další problémy navíc nechci. Ale podle gastroenterologa je většina lidí alergických na BKM může.
|
|
Petule +1 |
|
(18.4.2011 20:46:12) přesně - dceři vadilo úplně všechno, i přítomnost laktózy v šunce, syrovátka v pečivu, sójový lecitin v čemkoli (má i sóju..) Nedávno jsme zkoušeli něco zavést, nejlíp vypadají tvrdé sýry - když si ho vezme jen kousek, tak se to téměř neprojeví. Nicméně pravidelně a cíleně jí ho ještě nedávám - když vím, že nějaká reakce je, tak mi to nedá .. Ale plánuji zase za půl roku zkusit, jestli se to nezlepšilo ještě víc.. mně nejvíc mrzí jogurty, ona je taaaak milovala a myslím, že i ty "zdravé" jogurty (např. bílá Holandia) jsou z mléka taková nejprospěšnější věc, .. ale co se dá dělat.
|
Gora |
|
(18.4.2011 20:49:09) Petule, děláte to tak, jak mi radit gastroenterolog. Prý když to tělu nesedne, tak se ještě čistí od mléčných bílkovin, není připraveno. Nejlepší je (podle něj) opatrně po čase zkoušet, a ve většině případů opravdu zakys. výroby a tvrdé sýry lidé s alergii stráví v pohodě. Je to prý díky fermentaci, kterou tyto výrobky prochází, takže neobsahují mléčnou bílkovinu.
|
|
|
|
|
TeriRez+3 |
|
(18.4.2011 20:52:29) Moc všem děkuju. Ještě se zeptám - co vajíčka? Jinak manžel dneska koupil tu šlehačku od Ramy a taky je tam psaná mléčná bílkovina, tak nevím co si o tom myslet? Jo a ještě - čím vymazat zapékací misku, když normální máslo užít nemůžu? Florou to bude asi nanic?
|
Lucc | •
|
(18.4.2011 21:04:48) .......nevymazávej, ale dej pečící papír
|
|
Gora |
|
(18.4.2011 21:39:53) Vejce je zase jiný druh alergie. Já osobně mám celiakii a k tomu se mi přidružila alergie na BKM (bílkovinu kravského mléka). Jestli chceš odstranit mléko a mléčné výrobky z důvodu alergie, tak tu šlehačku nepoužívej. Nejčastěji mají lidé alergii právě na tu mléčnou bílkovinu. Zapekácí misku vymazávám podle druhu, co peču. Pokud dělám rýžový nákyp nebo zapékané těstoviny, tak vymazávám Stellou. Pokud francouzské brambory, tak nejlepší jsou vymazané sádlem. Floru jsem ještě nezkoušela.
|
TeriRez+3 |
|
(19.4.2011 7:07:31) Joo, na sádlo jsem úplně zapomněla (a přitom je to jediný "tuk na smažení", který používám )! Díky. Tak to jsem ráda, že vajíčka může, zatím chci opravdu vynechat jen to mléko. Děkuju moc všem!!
|
|
|
|
|