sojka+07+09 |
|
(19.12.2010 21:41:17) ahoj holky,
ještě nikdy jsem nedělala bramborovej salát Tuhle tradici drží u nás moje maminka, ale ta ho dělá hodně tučnej. Já letos držím dietu a nemůžu chtít, aby maminka udělala dva saláty, takže si letos poprvé udělám svůj.
Máte prosím recept na dietní bramborový salát ? jak ho děláte ? POužíváte syrovou zeleninu, nebo nakládanou. Který je váš nejoblíbenější recepis ? A prosím pěkně po lopatě, fakt jsem ho nikdy nedělala.
Děkuju moc
|
KatVafi |
|
(19.12.2010 21:44:44) Vařené brambory rozpůlím, nakrájím na plátky tlusté cc 3mm. Pak nakrájím cibuli najemno a na rozpáleném oleji nechám zesklovatět (stav ještě před osmahnutím, tímto změkne) a vše naliju do brambor. Pak udělám z vody, cukru, soli a octu nálev, dochutím dle vlastní chuti a nechám přejít varem (aby déle vydržel) a naliju přimeřeně na brambory. Pak vše osolím, opepřím a zamíchám, podává se studený i teplý, lze přidat i kyselé okurky.
|
wer |
|
(20.12.2010 9:23:28) lze přidt i vařená zelenina,je to skvostný salát a zdravý
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(20.12.2010 17:13:26) Jo, to je přesně takový, co děláme. Majonézu dávám na misku zvlášť, starší dcera si ji přidává, my ostatní jíme bez ni... Recept je tady
|
|
|
|
Insula |
|
(19.12.2010 21:44:49) Nastrouhám na hrubo syrovou zeleninu, mrkev, celer, petržel, kyselou okurku. Přidám vařené vejde, nakrájený salám (dávám gothaj, ale nemusí tam být vůbec), na drobno nakrájenou cibuli a vařené brambory (ty protlačím takovým tím kolečkem). Lžíci hořčice, majolku a sůl. Když chceš dietní, dej půl na půl s jogurtem nebo jenom jogurt (ale to mě osobně nechutná). Doufám, že jsem na něco nezapomněla.
|
..maya.. |
|
(19.12.2010 21:46:14) insul, vařím i mrkev ale krájím vše na pidi kostičky, nechrumká ta mrkev když není uvařená?
|
Insula |
|
(19.12.2010 21:51:20) Ne, vůbec. Strouhám jí. Ale na ty širší proužky.
|
..maya.. |
|
(19.12.2010 21:54:09) aha, to někdy zkusím
|
|
|
|
holka anonymka |
|
(19.12.2010 22:06:51) jéé... insulo, my děláme úplně stejný ) Jen poslední dobou přidávám i kyselejší jablíčko nadrobno nakrájené - krásně salát zjemní..
|
Tvoje horší já |
|
(19.12.2010 22:08:10) Vidíš, a já chtěla zrovna dodat, že co salát, to originál. Ještě že jsi to zachránila tím jablkem.
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(19.12.2010 22:09:58) dělám jako Insula, jen mrkev, celer, petržel chvilku povařím a nedávám cibuli
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(19.12.2010 22:10:23) jo a strouhnu jablko
|
|
|
|
..maya.. |
|
(19.12.2010 21:45:14) zeleninu čerstvou uvařenou...syrovou nee a můžeš dát jogurt...
|
Insula |
|
(19.12.2010 21:53:42) Já si vařenou zeleninu do salátu vůbec neumím přestavit.
|
..maya.. |
|
(19.12.2010 21:55:22) no vaří se jen mrkev a brambor, jinak okurku a hrášek atd dávám sterilizovaný, ale asi to každý dělá nějak jinak, já nedávám petržel a celer a cibuli...to nemusím
|
Insula |
|
(19.12.2010 21:56:28) Já dávám cibule jen málo. Jinak se dát taky nemusí nebo se může spařit.
|
|
|
wer |
|
(20.12.2010 9:25:47) já si zas neumím předatavit syrovou, sterilizovanou dáví tchýně ,ale její salát se nedá jíst
|
|
|
|
Černá kronika |
|
(19.12.2010 21:45:45) Umím dva saláty - klasický a pak rychlý tj. brambory, cibule, steril. okurka, olej, ocet, sůl a pepř. Možno přidat pár kapek magi a špetku kari. Ten rychlý mi chutná víc než klasika.
|
boží žena |
|
(19.12.2010 21:48:06) ja delam brambory, cibule, kyselé okurky, občas přidám steril. hrášek a sul cukr, vodu z láku od okurek, pepř, horčici a majolku u diety záleží na co, místo majolky jogurt, nedat horčici?
|
|
Tragika |
|
(19.12.2010 21:51:24) Brambory kupuju kvalitní, tzv.malé rohlíčky. Vařím je ve slupce, teprve až vychladnou, tak se oloupou a nakrájí. nesmíš je rozvařit: Raději je uvař méně, než víc. Zelenina jedině čerstvá a uvařená. Mrkev, celer petržel, vše nakrájím na malé kostičky. Mrkev vařím ve slupce, oloupu po uvaření - má lepší chuť. Hrášek bonduel z plechovky, okurky nakrájené na drobné kousíčky. Syrovou cibuli nesnáším, salám tam též nedávám. Light majonézu smíchám v poměru 1:1 s bílým jogurtem. Na závěr osolíš.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(19.12.2010 22:44:22) Mrkev ve slupce??? naše mrkev žádnou nemá prostě jí vydrbu kartáčkem a je to
|
|
|
|
Maraska |
|
(19.12.2010 21:49:41) Brambory uvařené na kostičky, mrkev, hrášek (z mrazáku či sterilizovaná), trošku celer, petržel, kyselá okurka, cibule nadrobno (spařená), sůl, pepř, hořčice, woršestr, zakysaná smetana. Nebo to můžeš udělat s bílým jogurtem - dávám většinou klasik. Anebo půl na půl jogurt a majolka.
|
Maraska |
|
(19.12.2010 21:50:36) Všechna zelenina je samozřejmě uvařená
|
|
|
Balbína |
|
(19.12.2010 21:49:43) já si myslím, že děláme docela dietní, ale ne kvůli dietnosti, ale proto, že nám chutná: uvařím brambory ve slupce, mrkev, (petržel), celer, spařím cibuli, uvařím vejce. Brambory a kořenovou zeleninu nakrouhám nebo nakrájím na kostičky, přidám na kostičky cibuli, kyselé okurky, vajíčka olej, citron, sůl, pepř,
|
|
zerat |
|
(19.12.2010 21:53:11) Zeleninu si vařím sama (mrkev s petrželí v čisté vodě; celer s novým kořením a octem, cibuli s novým kořením a octem), potom oloupu mrkev, petržel-nakrájím na kolečka a protlačím k bramborám, přisypu slitý celer, sterilovaný hrášek, na drobno nakrájené sterilované okurky, vajíčka na kousky. Potom si v míse smíchám Sojanézu s troškou plnotučné hořčice, trošku láku od okurek, pepř a naleju do salátu. Promíchám, dosolím, dochutím a dám do chladu uležet do druhého dne.
|
zerat |
|
(19.12.2010 21:54:14) Jen dodám, že Sojanéza je zdravá forma majonézy. A v salátu, pomazánkách chutná skvěle
|
|
|
Abigail* |
|
(19.12.2010 21:53:11) Bramborový salát, který dělává moje máma patří k těm méně kalorickým. Dáváme do něj mrkev, petržel, celer, hrášek, steril.okurku, brambory, opraženou cibulku, sůl, pepř. Majonézu dáváme napůl s jogurtem a ještě to trošku naředíme lákem z okurek. Směs zeleniny dáváme většinou domácí, ale loni jsem použila i nějakou tu kupovanou a chutnalo to stejně.
|
|
Ananta |
|
(19.12.2010 21:54:37) Ty klasický saláty mi moc nejedou, sterilovanou zeleninu nejím kromě hrášku, jsou těžký a s masem ho ani nejím.
Dělám ho tak, že uvařím brambory, nakrájím na kostičky, nastrouhám na středně jemno mrkev, celer, petržel, nakrájím vařené vajíčko/a, nasekám petželku kudrnku, cibuli na jemno, smíchám, přidám bílý jogurt (holandia nebo nějaký podobný), pár lžic tatarky, sůl, pepř, můžeš dát ten hrášek. Promíchat a nechat aspoň pět hodin odpočinout aby ta zelenina pustila trochu šťávy, pak znovu promíchat a podávat. Je výborný a lehký.
|
zerat |
|
(19.12.2010 21:57:59) Tak se salámem si ho taky neumím představit. Nějak mi uzené maso k rybě nejde
|
|
|
štěpánkaa |
|
(19.12.2010 22:01:44) sojko, jenom bez majolky a oleje. je taky dobrý, nebo s jogurtem. nechceš ty 2 lžíce salátu raději přetrpět, než experimentovat? Jinak držím palce, ať Vánoce nezpůsobí zvrat ručičky na váze
|
sojka+07+09 |
|
(19.12.2010 22:42:29) štěpánko děkuju ti. Když já se znám, já se asi neudržím. Salát miluju a chci si ho dopřát- jím ho o vánocích vždy hodně a pak je mi těžko. S ekzémem je dieta dost spojená, jakmile zatížíš játra, už se to zhoršuje, takže se teď snažím si dávat pozor. Navíc je mi jasný, že dcera mi to taky bude chtít jíst a ona má hypercholesterolémii, takže by taky moc neměla.
Ona maminka svůj luxusní salátek přinese, tchýně dělá taky výbornej, takže když se mně nepovede ten můj, tak se nic nestane.
|
Tante Ema |
|
(19.12.2010 22:46:56) Sojko, dá se koupit i nekonzervovaná hořčice, ani není moc drahá a chutná stejně jako ty běžné české.
|
sojka+07+09 |
|
(19.12.2010 22:48:52) normálně v supermarketu ? Která ?
|
Tante Ema |
|
(19.12.2010 22:53:17) Výrobce Alba plus, s.r.o., Jana Palacha 515, Pardubice. Kelímky stejné jako laciné české, ale je tam napsáno "bez chemické konzervace", na kremžské jsou takové zelené tečky, na plnotučné červené. Myslím, ale jensem si jistá, že posledně jsem je koupila v Bille. Nemají je úplně všude, ale ani to není rarita.
|
Tante Ema |
|
(19.12.2010 22:57:13) http://www.chemievjidle.cz/horcice/alba-plnotucna-horcice-alba tady je fotka té plnotučné. Ale je v ní E1OO, kurkumin
|
|
sojka+07+09 |
|
(19.12.2010 22:57:14)
|
|
|
|
|
|
|
10.3zlatoVLKáska12 |
|
(19.12.2010 22:02:01) místo majonézy dát bílý jogurt...
|
|
anexa |
|
(19.12.2010 22:02:26) tak zeleninu v žádným případě, to by u nás nikdo nejedl. Základ brambory, salám měkký, okurky, vejce, pepř, sůl, cibule, hořčice, trochu zálivky od okurek, majolka (když chceme dietnější, dáváme místo majolky bílý jogurt). Toť vše.
|
|
IveIve |
|
(19.12.2010 22:11:21) V bramborách je kopa sacharidů, takže ta lžíce majonézy už asi moc nepokazí, navíc se díky ní rozpustí vitaminy ze zeleniny Asi bych to moc neřešila a na Štědrý den si tu kalorickou bombu dopřála
|
Vanka |
|
(20.12.2010 9:54:21) přesně tak vůbec nechápu proč řešit lžíci majonézy, když základem jsou brambory a vejce
buď ho normálně jez a druhý den vyběhej, nebo ho sněz hodně málo nebo udělej salát nějak jinak - základ třeba z brokolice. (spařená brokolice, fazole z konzervy, kukuřice taky konzerva, vajíčko natrvdo, zakysaná smetana, lžíce majonézy) - náš nejoblíbenější salát
já osobně dietu o vánocích neřešim a dlabu vše a pěkně poctivě
|
Vanka |
|
(20.12.2010 10:01:37) no a mimo téma, docela překvapeně koukám že jsem jediná kdo zcela standartně strká do salátu sterilizovanou zeleninu do salátu můj manžel tvrdí že dělam nejlepší jaký kdy jedl, ten zásadní fígl je v tom že používám kvalitní brambory, a uvařím je ve slupce né úplně do měkka. pak je oloupané a nakrájené na větší kousky nejprve zaliji vodou z té zeleniny aby pěkně nasákly a proležely se, teprve pak přidám kvalitní šunku (na té si trvám), konzervovanou zeleninu (kupuju tu kde má zelenina stále svou barvu), promíchám, znovu nechám odležet a teprve nakonec přidávám majonézu a pár vajec, to už jen lehce prohodím aby se vejce nerozdrobili
|
x x |
|
(20.12.2010 10:40:31) Jojo, nálev ze zeleniny, to je hlavní tajemství úspěchu. Dělám tak už léta.
|
|
|
|
|
Tenna /2 |
|
(19.12.2010 22:23:33) Jak tak koukám na ty recepty, náš běžný "nedietní" mezi nimi bude docela dietní Takže: - uvařit brambory ve slupce (salátovou odrůdu) - uvařit kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel (mrkev se vaří nejdéle, proto nakrájet na nejmenší kousky, to asi víš ) - uvařené brambory i zeleninu nakrájet na malé kostičky (množství tak, aby od každé barvy bylo cca stejné množství) - nakrájet kyselé okurky a syrovou cibuli a vše zamíchat - osolit, spojit malým množstvím majolky (skutečně jen na spojení, stačí pár lžic), možno přimíchat trochu hořčice a zelenou petrželku
|
|
Tante Ema |
|
(19.12.2010 22:33:17) Sojko, holky ti tu už napsaly spoustu nápadů, protože každý má rád bramborový salát jinak. Pokud ti jde o snižování hmtnosti, tak možná bys mohla najít zajímavé recepty na www.stob.cz. Salám, vajíčka, majonéza nemusí v salátu vůbec být. Majonéza jde nahradit dobrým jogurtem třeba s trochou zakysané smetany, nebo lhká majonéza plus jogurt, nebo já mám ráda sojovu majonézu, ale u té si nejsem jistá, jak je to s kalorickou hodnotou, bojím se, že to asi nebude nic moc. U nás máme rádi tuhle variantu úplně bez majonézy: DObré brambory uvařit ve slupce, studené oloupat, nakrájet. Ne úplně malé množství čerstvé petrželové natě a pažitky nebo místo ní bílá salátová cibule najemno nakrájená a spařená. Pak si uděláš klasickou vinagrette, tj. čtyři díly extra vergine olivového oleje (čím lepší, tím líp ), jeden díl jemného vinného octa nebo balsamica, sůl, pepř. Můžeš přidat trochu hořčice. Rozšleháš to spolu, naliješ na brambory, promícháš, hotovo. Tenhle salát je spíš letní, ale je moc dobrý, zdravý, lehký a pro dietu je olivový olej určitě lepší ne třeba light majonéza, u které pořádně nevíš, co v ní vlastně je.
|
|
sojka+07+09 |
|
(19.12.2010 22:36:22) no tak to je úžasný díky všem za recepty. Koukám, že skoro nikdo nedává sterilizovanou zeleninu. Tu třeba dává moje maminka a mám jí tady i doma.
Hořčici nemůžu kvůli ekzémové dietě (benzoan sodný) a tuku jenom přiměřeně, chystám se rozmíchat lžíci majolky v jogurtu.
Moje maminka dělá úúúžasnej se šunkou, sýrem, vejci, majonézou a sterilizovanou zeleninou, ale teda je fakt na kila.
|
Tenna /2 |
|
(19.12.2010 22:40:30) Tak to je potom spíš už nějaký vlašský salát Pravý bramborový salát je původně jen z brambor, okurek, cibule, octa a oleje
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(19.12.2010 22:52:28) Máma dělá stejný jako tvoje mamka. Sterilovanou Moravanku, brambory předem uvařené ve slupce a nakrájené na jemno, trochu měkkého salámu, majonézu a trošku láku z té zeleniny, snad jsem nic nezapomněla. Je to mňam. U nás to jím jen já, takže si ho extra nedělám. Nedokážu odhadnout množství a nechci ho jíst měsíce.
|
|
|
|
Maťa. |
|
(19.12.2010 22:38:46) Ja robím s jablkami. Dávam normálne polku brambor a polku jablek Kukuricu, hrášok, okurky sterilované, cibula zalejem vodou z okurek a vmiešam hustý biely jogurt ochutený horčicou, kečupom, soľ, pepř trošku - kto chce može dať smetanu, alebo aj časť majonézy.
Nám chutí taký lehký a ešte sa nikomu neprejedol, ani partnerovi, pre ktorého to bola prednedávnom novinka) Robím ho 10 litrový hrniec a vždy padne za vlasť))
Výýýýborný.
Mne tie tučné majonézové s vajcami a ešte nedajbože salámom nejedou
|
Stáňa * |
|
(19.12.2010 23:09:49) U nás rozhoduje o salátu tchýně (jíme společně), přičemž jí pomáhám a je to asi ta nejtučnější varianta ze všech, které tu byly, tj. včetně hromady měkkého salámu, vajíček a velkých sklenic majonéz. Mně se podařilo tam "propašovat" vařenou mrkev. Ale stejně ho moc nejím, dělám si bramborovou kaši a rybu se sýrem a šunkou. Pro ostatní dělám smaženou rybu, ale mě to za tu práci navíc pro "mou večeři" stojí.
Dietní variantu si dělám během roku pro sebe - vařené brambory, vařená zelenina (mrkev, celer), kyselé okurky, cibule, kremžská hořčice bez konzervantů a Hollandia napůl s majonézou.
Co ty steriliované okurky, to můžeš? Ve většině láků bývá umělé sladidlo a v některých i konzervant.
|
|
|
Archciba |
|
(20.12.2010 6:18:02) Já ho dělá takto: Uvařit brambory se slupce, oloupat nakrájet do misky. Uvařit celer, mrkev, petržel (před tím oloupat ). Taky nakrájet. Pak tam nakrájet i vařené vejce, kyselou okurku, cibuli. Přidat hořčici, sůl a jogurt. Vše zamíchat a dát odležet. Dá se ještě přidat hrášek z konzervy a nakrájený šunkový salám.
|
|
inf |
|
(20.12.2010 7:47:36) Tak já dělám z vařených brambor a zeleniny (mrkev, celer, petržel), pak přidám ještě vejce, hrášek, jablíčko. Osolím, opepřím, přidám hořčici, trochu majolky, pak jogurt a ještě pro chuť přidám trochu zakysané smetany. Je to bašta a proti tomu, který dělá moje mamka je fakt lehký.
Mamka dělá - brambory, cibule, okurka, uzenina, pepř, sůl, hořčice, majolka, trochu smetany.
|
|
Jája | •
|
(20.12.2010 8:26:21) Vařené brambory oloupat a nakrájet, přidat vařenou zeleninu (někdy dělám syrovou, jindy pytlík zmražené - je pak hezky barevný), vařená vejce, nakrájenou cibuli, trochu hořčice, sůl, trochu octa, pepř a majolku s jogurtem napůl, není pak tak tučný. Když máme, tak kyselé okurky, dávali jsme i zavařené patizony, ty do něj byly fantastické. Salám nedávám, nemusí tam být. Někdo dělá jen brambory s cibulí, ale nám to bez majonézy nechutná.
|
|
Inka | •
|
(20.12.2010 9:21:14) Dávám brambory, trochu oleje, vajíčka na tvrdo, cibule, kyselé okurky, někdy hrášek, zálivka z láku z okurek smíchaným s hořčicí. Tatarku zlehčenou zakysanou smetanou.
|
|
*Niki* |
|
(20.12.2010 9:31:10) Moje máma nedělala s majonézou nikdy, takže ani já nedělám - klasika: brambory, vajíčka, kořenová zelenina (čerstvá) podušená v troše vody s olejem a octem a kořením), okurka, osolit, opepřit, a hořčice.
|
|
x x |
|
(20.12.2010 10:39:30) Já dávám salátové brambory, vajíčka, okurek nakládaný (nejlepší jsou dle mě ze Sparu), majonézu Hellmans light, stačí jedna sklenička, strouhanou mrkev, hrášek, cibuli na jemno. Můžeš přidat třeba trošku červené papriky buď nakládané nebo syrové pro barvu. Tajemství mého skvělého salátu spočívá v tom, že tam dávám nálev z těch Spárových okurek, pak to dochutím trošičkou pepře, soli a cukru, aby to bylo sladko-kyselé. Jo a vajíčka až na konec do finálního promíchání. Někdy dávám dietní salám, ale letos na to kašlu, chceme to mít taky zdravé. Pokud nechceš majonézu, tak tam nalej maličko rostlinného oleje pro lepší spojení.
|
|
Rotem |
|
(20.12.2010 11:47:08) Ja delam brambory,kopr,mrkev a vyvar a jogurt bily a trosku horcice
|
|
pavi |
|
(7.3.2011 22:09:44) sice uz je davno po vanocich,ale hodim recept na fakt dietni bramborovy salat.
Uvarene brambory smicham s orestovanou cibulkou, osolim, opeprim, pridam nakrajenou jarní cibulku a petrzelovou nat (hladkou) a zaleju olivovym olejem a citronovou stavou dle chuti...
Velmi jednoduche, dietni a chutne.
|
|
|