modrej obláček |
|
(28.1.2010 18:03:51) Dřív jsem nakupovala v biokrámku a vařila docela zdravě. Teď musíme počítat každou korunu a přijde mi, že se plácáme v těstovinách, mouce, sýrech aj. věcech, který sice zaplácnou, ale zdravý moc nejsou:/ Máte nějaký recepty, jak zdravě a levně uvařit?
|
daba+holčička |
|
(28.1.2010 18:16:19) cimm, zrovna dnes jsem v Albertu vyhmátla bio fazole, po 5 kč, pravda kapku prošlý, ale nevím, co by se mohlo stát fazoli, leda vyklíčí ale luštěniny a obilniny jsou dostupné i v bio kvalitě v běžné ceně
já třeba moc ráda bulghur, zalej vařící vodou, nechat 15 minut pod pokličkou stát. Osmahnout na pánvi kořenovou zeleninu, když je skoro hotová, přidat semínka (sezam, slunečnice), smíchat s bulghurem, omastit olejem, osolit, jíst teplé může se přidat ještě čerstvá zelenina (rajčata, ledový salát)
|
ALianan |
|
(28.1.2010 19:45:48) Staré fazole občas zhořknou asi žluknou.
|
daba+holčička |
|
(28.1.2010 20:54:41) tak uvidíme, nejhůř jsem vyhodila 20 kč
|
|
|
|
Ginevra |
|
(28.1.2010 18:18:18) Co třeba červená čočka? Nechat zesklovatět cibulku, přidat čočku s odpovídajícím množstvím vody, když je čočka změkne, přidat na kousky nakrájená rajčata a papriku, bzalaku a dle chuti česnek, chvilku ještě povařit a nakonec vmíchat bílý jogurt. To jedí i moje mlsné tlamičky, které jinak luštěniny berou jako nutné zlo
|
|
Sharien |
|
(28.1.2010 18:24:55) Vychytavat zleninu, ktera je zrovna levna a zpracovavat. Ted jsme meli kapustovy mozecek s bramborem a druhy den z vyvaru a trochy kapusty dobrou polivku. Brambory a lusteniny na milion zpusobu, je to levne, syte a zdrave
|
Lenka | •
|
(28.1.2010 18:42:58) Bulgur a cervena cocka jsou levne potraviny? Driv mozna jo, ale ted jak je to "in", tak to dost podrazilo :_( a pritom je to takova dobrota :_(. Muzu se zeptat kde tyhle vecicky kupujete a za kolik?
|
daba+holčička |
|
(28.1.2010 19:16:38) tak například tady http://tulenik.cz/index.php?main_page=index&cPath=32_120
bulghur 39,90, červená čočka 54,90
když uvaříš celej sáček, bude toho fakt kotel určitě levnější než maso, nebo polotovary a zdravější
|
Edysha |
|
(28.1.2010 19:38:20) cizrnove karbanatky s kys.smetanou. V ramci uspory davam pul cizrny a pul normal zluteho hrachu,stoji kilo do deseti korun. Skvely je zadelavany kvetak nebo brokolice se strouhankovymi knedlicky (zbavis se zbytku stareho peciva). Bramborove lokse s kyselim zelim, pro deti s makem. Polivky na milion zpusobu. Ja mam i nektere omacky v kategorii zdrave - zahustuju rozmix zeleninou, napr. rajska ci mrkvova,tu jime s brusinymi jako svickovou. Fazole na paprice. Mame radi smazeny celer, smazim na takovem tom palmovem tuku za 15kc (melinas baker fat??). Prckove miluji ryzi s kukurici a hraskem nebo jen samotny nakliceny hrach na masle, prip. s jiskou. Skubanky,zapecene rozmackane brambory s cimkoliv -cibulka, petrzel, mrkev kousek brokolice nebo hrasku. Jahelnik. Nebo jen opecene polentove placky s kecupem a okurkou. Atd. Je toho spousta.
|
Zuuuza |
|
(28.1.2010 20:27:03) Edysho, můžeš prosím napsat, jak děláš cizrnové karbanátky a polentové placky? Díky!
|
|
|
|
|
|
Terinka4444 |
|
(28.1.2010 18:59:46) A co kus kus? Také moc dobré.
|
Mysterious |
|
(29.1.2010 11:49:20) Jak děláte ten kuskus? Já ho dělala tento týden, propláchla jsem ho horkou vodou, dala do hrnce s vodou, přivedla k varu, nechala přikryté odstát, přidala koření, osmaženou cibulku a vůbec nám to nechutnalo, popravdě mi to připomínalo zapařený ponožky, nevím jestli jsem někde udělala chybu nebo jestli nebyl zkaženej.
|
lena | •
|
(30.1.2010 17:40:36) Kuskus se nevaří - dej ho do mísy, zalij převařenou vodou (vody cca centimetr až dva "navíc"), přikryj pokličkou nebo talířem a nech změknout, trvá to zhruba pět minut. Výborný je s rajčaty a kečupem nebo bílým jogurtem. Kamarádka je přívrženkou bio a vegetariánské stravy a v bio krámku kupuje "náhražku masa" jmenuje se to Seitan a je to mňamka. Můžeš ho nakrájet a přidat do kuskusu, pokud vaše rodinka není fanouškem "masa pro vegetariány", můžeš do kuskusu dát jakékoliv vařené maso, nebo třeba fazolky, vařenou zeleninu...
|
Mysterious |
|
(30.1.2010 19:53:13) Díky, na obalu bylo tuším povařit. Takže jestli dobře chápu, ani proplachovat ho nemusím?
|
Lena | •
|
(31.1.2010 9:46:26) Myslím, že ne. Nebo alespoň my to neděláme.
|
|
|
|
|
|
jana | •
|
(28.1.2010 19:01:32) Cizrna na paprice. Jako kuře na paprice, jen musí být cizrna předem uvařená.
|
Zuuuza |
|
(28.1.2010 20:03:57) jj, výborné, taky vařím
|
|
|
Petule +1 |
|
(28.1.2010 19:20:03) ja chodim na tipy sem: http://www.varimezdrave.cz/
dcera ma dietu bez mleka, kvuli tomu jsem to puvodne hledala, ale ted uz tam nakukuju i obecne, pro inspiraci... Myslim, ze vetsinou jde o cenove dostupne recepty, pekla jsem podle nich i Vanocni cukrovi a vse se povedlo perfektne
|
kubas74 |
|
(28.1.2010 19:46:50) My máme rádi opečené brambory s kefírem, čočku s vajíčkem, hrachovou kaši, fazolový salát s jogurtem, ovesnou kaši, karbanátky z ovesných vloček, omáčku z rajčat a oliv, jáhlovou kaši, pohanku s houbami, kuřecí maso s porkem a kysanou smetanou, omáčku s hlívy ústřičné, drožďovou polévku i pomazánku, špenát, rizoto atd. třeba si ještě vzpomenu, myslím že jsou to levná jídla, aspoň levnější neumím
|
|
|
Zuuuza |
|
(28.1.2010 20:00:31) Cimoril, zrovna tento týden jsem "vymyslela" recept. Osmahnout cibulku (nebo bílou část pórku)+zelnou část pórku. Na to přihodit nakrájenou kapustu, posolit, příp. okořenit dle chuti, zalít vodou, chvíli podusit. Potom smíchat s uvařenými jáhlami. Do vypékací misky na dno trošku másla, na to vzniklou směs, posypat sýrem, sezamem a dát zapéct. No a dnes: osmahnout zelenou část pórku, přidat uvařenou rýži a uvařenou červenou čočku. Zamíchat, chvilku podusit spolu. Rychlé a dobré. Z.
|
Zuuuza |
|
(28.1.2010 20:00:57) ** zelenou část pórku, pardon
|
|
|
Kohnova | •
|
(28.1.2010 20:59:02) Lusteniny, kroupy, ovesne vlocky, drozdi, kapusta, zeli, sojove maso, mrkev. Polevky. Z lustenin jsou dobre, levne, zdrave, syte. Vyvar z kurecich koster, vyborny, naklady cca ctyricet korun pro sest lidi, domaci nudle levne, vyborne. Zeleninove polevky ze sezonni zeleniny, bezvadne dochucovadlo je susene lahudkove drozdi Ze sojoveho masa se daji carovat rostodivne veci. Obilne kase, domaci moucniky z vlocek, tmave mouky. Zavaruju a davam ovoce i zeleninu do mrazaku, co vypestujeme, nebo kdyz je sezona a je to levne. Jogurty delam sama, nebo kupujeme bile, ochucujeme z domacich zdroju.
|
Zuuuza |
|
(28.1.2010 21:10:30) Kohnová, poradíš, co s kroupami? Díky. Z.
|
Kohnova | •
|
(28.1.2010 21:26:57) Soulet (hrach a kroupy zvlast uvarene a zapecene na ruzne zpusoby, puvodne s husim masem, delam vegetarianske varianty na bazi olivoveho leje). Kuba- varene kroupy zapecene s houbami a ochucene cesnekem. Minestrone-husta zeleninova polevka s kroupami a se syrem. Kroupova polevka - vyvar nebo cesnekova polrvka plus kroupy jako vlozka Vsechny druhy eintopfu mohou byt s kroupami, jsou dobre i salatech.
|
Zuuuza |
|
(28.1.2010 21:28:36) Děkuji. Rodiče dávaj kroupy jen do uzené polívky. Tak moc díky za inspiraci. Dnes jsem je koupila.
|
sojka+07+09 |
|
(28.1.2010 22:39:51) já vařím hodně polívky, do kterých dám tolik zeleniny, abych je nemusela zahušťovat. Koupím kuřecí kostru, vyjde to asi na 4 koruny ks a když dám dvě, mám dva litry vývárku, oberu masíčko , přidám čerstvou zeleninu do polívky a je to lahoda. Přihazuju do polívky buď kroupy nebo vločky, občas rýži. Dělám: masové vývary, hodně rajskou, květákovou, brokolicovou, hráškovou, pórkovou, koprovou. Potom vařím rajskou a nebo svíčkovou, obojí z čerstvé zeleniny- vyjde to na pár šupů jen je s tím práce. A maso buď mám a nebo nemám. dám do toho tolik zeleniny aby to bylo potom husté- není to tak spojené jako s jíškou, ale je to tisíckrát zdravější. Sekanou taky děláme hodně- nameleme si to na strojku, abychom měli kontrolu nad masem, potom je to docela zdravý jídlo, když se tam nedá moc strouhanky. Taky máme rádi guláš s chlebem.
|
|
|
|
|
|
|